Tandpasta zonder fluoride, hoe meer ik er over lees, hoe standvastiger ik word

Tandpasta zonder fluoride, het is nog steeds geen algemeen goed, maar wel hoog tijd om ons daar eens iets beter in te verdiepen. Een stralende glimlach, een whitening effect, anti-tandsteen… er wordt ons bij tandpasta’s van alles beloofd. Waar let jij op als je een tandpasta koopt? Of kijk je nog vooral naar het prijskaartje wat er aan hangt? Dat is misschien meteen het enige waarvan je écht concreet weet wat het betekent. Want tandpasta’s zijn er in vele geuren en kleuren. Allemaal hebben ze een ander effect en andere ingrediënten, waarvan de een nog onbekender klinkt dan de ander. Maar één ding hebben heel veel tandpasta’s gemeen: ze bevatten fluoride. En laat dat nou net een stof zijn die eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Meer weten over tandpasta zonder fluoride? Lees dan vooral even mee 😉

tandpasta zonder fluoride

Fluoride: buiten bereik van kinderen bewaren

Het zit in de meeste tandpasta’s en veel kinderen krijgen er bij ieder tandartsbezoek een behandeling mee: fluoride. Toch is al lang bekend dat de stof giftig is. Sinds 1973 is het toevoegen van fluoride aan ons drinkwater verboden. Waarom mag het dan nog in tandpasta gestopt worden, hoor ik je vragen? Wij hebben geen idee. In beperkte hoeveelheid kan het zeker bijdragen aan je tandverzorging. Helaas is fluoride voor de rest van je lichaam nou juist helemaal niet gezond. Vooral voor kinderen kan het gevaarlijk zijn. Hoe zit het dan met het gebruik voor jonge kids? Tandpasta zonder fluoride lijkt in dit geval verstandiger. Leer ze daarnaast om tandpasta nooit door te slikken. En ook al zie je op de reclame (en de foto hierboven) dat de hele tandenborstel wordt vol gesmeerd: een erwtje tandpasta is genoeg.

Ook al slikt een normaal mens zijn tandpasta niet door, de fluoride krijg je toch binnen. De slijmvliezen in je mond nemen het namelijk op. Tel daarbij op dat de fluoride in onze tandpasta’s een afvalproduct is. Van, let op: de aluminium- en kunstmestindustrie. Liever een frisse mond? Ga dan voor tandpasta zonder fluoride.

De bij-effecten van fluoride

Er zijn ook natuurlijke bronnen van fluoride. De tandpasta industrie gaat echter liever voor de niet-natuurlijke variant. Heb jij regelmatig last van gevoelige tanden of zweertjes in je mond? Dat zou zomaar door de fluoride in je tandpasta kunnen komen. Maar er zijn ook gevolgen van fluoride gebruik die je niet direct opmerkt. Zo kan fluoride nagenoeg alle organen aantasten, je concentratievermogen beïnvloeden, en huidirritaties veroorzaken. Stap gewoon eens over naar tandpasta zonder fluoride, en kijk wat voor effect dat heeft.

Lezing van Tandartspraktijk de Liefde

Voor mij is deze tandartspraktijk nogal ver uit de route, maar de lezing die ik van hen kreeg die sprak me enorm aan. Zij zijn gespecialiseerd in biologische tandheelkunde. Waarom? Omdat ze niet zo weg zijn van de symptoombestrijding die iedere tandarts praktiseert. Liever bekijken ze -naast de noodzakelijke behandeling- ook samen hoe het nu komt dat je bijvoorbeeld gebitsproblemen hebt. De échte zorg.

Tijdens hun lezing kwam ook het gebruik van tandpasta zonder fluoride aan bod en wat fluoride met je lijf doet. Middels een lichaamsscan van een van de assistentes werd zichtbaar wat fluoride doet met je lichaam als je het bijvoorbeeld 5 minuten in je mond hebt. De organen in het borstgebied zijn na 5 minuten (zonder doorslikken van de fluoride) behoorlijk van slag.

Lees ook: Peuters en tanden poetsen, een pittige combi

tandpasta zonder fluoride

 

Tandpasta zonder fluoride van Himalaya

Langzaamaan beginnen steeds meer mensen te beseffen dat fluoride niet zo’n mooi wondermiddeltje is als onze tube tandpasta ons wil doen geloven. Tandpasta zonder fluoride is dan ook in opkomst. Wij mochten er eentje testen: de tandpasta zonder fluoride van Himalaya Botanique. Het merk ontwikkelt al sinds 1930 natuurlijke verzorgingsproducten.

De tandpasta zonder fluoride van Himalaya is er in allerlei verschillende ‘smaken’. De tandpasta zonder fluoride geeft niet de lang aanhoudende frisse smaak die je normaal in je mond hebt na het poetsen. Bij het proeven van de tandpasta tijdens het event moest ik even ‘slikken’. Brrr. Achteraf blijkt dat te komen door het slokje drinken wat ik net daarvoor had genuttigd.  Ik heb namelijk 3 tubes hier in huis liggen en de whitening tandpasta van Himalaya smaakt helemaal prima. Fris (niet langdurig) en niet extreem van smaak.

De Tandpasta Test

We mochten voor Himalaya 3 van hun smaken tandpasta zonder fluoride uitproberen. Mint, peppermint en kaneel. Ja, tandpasta met kaneel 😉 . Wist je dat kaneel een anti-bacteriële werking heeft en dus prima in tandpasta gebruikt kan worden? Bovendien is het een stuk beter voor je lichaam dan fluoride. Bij Himalaya worden kunstmatige toevoegingen in verzorgingsproducten vervangen door stoffen met een natuurlijke oorsprong. Biologisch, duurzaam, glutenvrij, gezond en niet getest op dieren. Bovendien kunnen zelfs veganisten er onbezorgd mee poetsen. Wat wil je nog meer? Inderdaad, een gezond gebit.

Na het poetsen met de fluorvrije tandpasta voelen je tanden glad en fris aan. De tandpasta zonder fluoride maar met kaneelsmaak is even wennen. Hij geeft een frisse mond, maar wel met een vleugje kaneel. Daar moet je van houden en ik blijf dat zelf vreemd vinden. Na jaren van poetsen met een frisse nasmaak is het raar om iets anders te proeven. De smaken mint en peppermint zijn te vergelijken met ‘normale’ tandpasta. Behalve als je naar de ingrediënten kijkt dan.

Lees ook: Kaaskiezen bij kinderen, wat kan je er aan doen?

Poets jij fluoride-vrij met ons mee? Met andere woorden… poetsen jij (en je gezin) ook al met tandpasta zonder fluoride of heb jij je hier nog nooit druk om gemaakt om? En na ons verhaal? Zet het je aan het denken of maakt het je niet veel uit? Ik vraag mezelf wel eens af namelijk of ik me druk maak om niets 😉 .

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

13 gedachten over “Tandpasta zonder fluoride, hoe meer ik er over lees, hoe standvastiger ik word”

  1. Fluoride mag niet meer aan drinkwater worden toegevoegd, omdat je er dan te veel van binnen krijgt. Dat gebeurt niet als je poetst met fluoride, als je twee keer per dag poetst met gewone fluoride tandpasta ter grote van een erwtje, krijg je ongeveer 0,0005 mg binnen. Pas bij 50 gram kan het schadelijk worden. Het is ook niet zo dat het zich ophoopt in je lijf ofzo. Daar hebben we nieren en een lever voor.. Handig!

  2. De hoeveelheid fluoride in tandpasta is volkomen veilig en fluoride is heel effectief in het voorkomen van gaatjes. Het komt zelfs wel eens voor dat mensen stoppen met fluoride tandpasta en vervolgens een boel gaatjes krijgen. Niet aan te raden dus die tandpasta zonder fluoride

  3. Als tandarts (en onderzoeker) kan ik tandpasta zonder fluoride sterk afraden! Het is compleet kolder dat fluoride in tandpasta schadelijk is.

  4. Ik zelf gebruik altijd de tandpasta van het merk BlueM . ze hebben een tandpasta die ook zonder fluoride is en met actieve zuurstof. Sinds ik deze tandpasta gebruik merk ik echt een vooruitgang in mijn gebit

  5. nog nooit over gelezen, maar wel heel interessant. alleen tandpasta met kanaal dat weet ik nog niet haha, ben geen kaneel fan

  6. Ik wist helemaal niet dat fluoride slecht was. En het zit bijna in elke tandpasta! Ik ga het de volgende keer eens navragen bij mijn tandarts. Ik ben benieuwd wat hij hiervan zegt.. en welke tandpasta hij zelf gebruikt haha. Volgens mij weten heel veel mensen dit nog niet.

  7. Avatar foto
    Joandi Loes Tholen

    Jeetje! Ik heb nooit geweten dat het zo slecht was, dear god! Ik wil het gelijk afzweren nu. Wat erg zeg dat mensen dit niet weten. Thanks voor de tip!

  8. Gek eigenlijk hoe gewend we zijn aan iets wat niet voor ons is. Ik hoorde dit verhaal over fluoride een jaar of 1-3 geleden. Toen schrok ik ervan en nam het niet al te serieus. Maar klopt wel degelijk. Goed dat je dit deelt!

  9. Toen mijn moeder klein was, haalde ze speciaal fluoridetabletjes voor haar kinderen uit het buitenland om te voorkomen dat hun tanden nog erger zouden beschadigen. Ze had zelf een kunstgebit en wilde dat haar kinderen besparen. In die tijd was er nog nauwelijks fluoride beschikbaar in Nederland. Het heeft toen wel geholpen. Haar jongere kinderen hebben een stuk minder gaatjes dan de oudsten. Tijdens mijn jeugd heeft mijn moeder ook altijd heel sterk op onze tandjes gelet. Wij poetsten altijd met fluoride en hebben ook zelfs fluoridebehandelingen gehad. Mijn zus en ik hebben allebei geen gaatjes. Ik snap wel dat met de kennis van tegenwoordig fluoride een stuk minder noodzakelijk is, maar ik weet niet of ik het daadwerkelijk wil afschrijven. Wat voor gezondheidsproblemen worden er precies mee geassocieerd? Waarom is het giftig?
    Overigens lijkt tandpasta met kaneel me wel lekker, ik ben dol op kaneel 🙂

    1. Precies 🙂 Ik las het volgende, gezegd/geschreven door Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA):

      Fluoride is volkomen veilig en effectief. Fluoride is namelijk één van de meest onderzochte stoffen ter wereld. “Daarom weten we heel goed hoe we fluoride op een veilige manier kunnen gebruiken. Fluor in pure vorm is inderdaad een giftig gas en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar in tandpasta is fluor aanwezig als ion en altijd gekoppeld aan een andere stof, zoals natrium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Daarbij gaat het bij elke stof om de dosis. Water is ook giftig als je er acht liter van drinkt. Dat is bij fluoride net zo. In een tandpasta zit zo’n 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. Het is pas schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken. Daar moet je heel wat tubes voor opeten.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven