Tante Tonny en oma met de klere-mini’s

Vrees niet, ik lijd niet aan schizofrenie maar als ik met twee kleuters bij AH sta, word ik door zowel hem als haar aan mijn mouw getrokken. ‘Oma, tante Tonny, vraag je ook om mini’s.’ En voor het eerst doe ik dus mee aan een actie van Albert Heijn, me afvragend of het loslaten van mijn principe in verhouding staat tot de blije gezichtjes aan het eind van de kassa. Het antwoord is eenduidig JA, maar …

Keer op keer erger ik me wezenloos aan die acties, of ze nu van AH, Super de Boer of C1000 zijn. De aanbieder van kaartjes, wuppies, plaatjes, kortingskaarten, ballen of wat dan ook maakt niet uit, het stoort me. Niet zozeer het feit dat de grootgrutter in kwestie zijn omzet wil verhogen, maar het zijn altijd dingen die kinderen bijzonder aanspreken. Nu weet ik wel dat wie de jeugd heeft, ook bezitter schijnt te zijn van de toekomst, maar hier wordt vals spel gespeeld. Waar moeders met één kind er nog wel redelijk mee weg komen, zijn de ouders die zich meerdere malen hebben gekopieerd, lelijk in de aap gelogeerd. Neem nou die mini’s. Het zijn er 51 en de aanmoediging is om ze alle 51 te sparen. Dat je in één aankoop met drie namaakblikjes Nivea thuiskomt en dus de ruilmarkt wordt opgeduwd, lijkt misschien leuk als je fiks in de kinderwereld woont, voor een oma met 1 kleinkind en een tante met 1 klein nichtje, wordt het al lastiger. En dan zit mijn principe me dus ook nog eens in de weg.

Naïef als ik ben, had ik pas door dat je ook nog accessoires kon kopen, toen die al waren uitverkocht. Niet dat ik van plan was geweest die aanschaf te doen, maar toch. Met schaar, plakband, lijm, papier, kopieermogelijkheid en plastic tasjes werden hier dan ook in rap tempo tasjes, zegeltjes, zegelboekjes en winkelmandjes gefabriceerd. Dat ik dat stiekem leuk vond om te doen, laat ik onvermeld want dit is immers een stukje gebaseerd op boosheid en dat wou ik graag zo houden. Want het maakt me oprecht boos dat het uitgekiende aanmoedigingssysteem vol zit met bijna onzichtbare verleidingen. Want bij welke artikelen krijg je extra mini’s, punten, theeglazen of andere zaken? Bij die dingen die je niet echt nodig hebt, maar die toch in je mandje verdwijnen. Geen chips nodig, maar ja je hoeft nog maar zes mini’s. Geen diepvrieskroketten nodig, maar met nog twee zegels heb je je theeglazen. Je wilt naar de Efteling en dus toch maar die extra verpakking croissantjes meenemen. Ongemerkt betaal je de korting voor het pretpark met de aankopen die wel lekker maar niet echt nodig waren.

Oké, stel dat je 51 mini’s hebt en drie kinderen. Dan kunnen ze dus winkeltje spelen maar niet alle boodschappen kopen want daar heb je dan dus minstens twee maal 51 mini’s voor nodig. Met drie kinderen heb je natuurlijk wel meer boodschappen nodig, maar ik vraag me af of een gezin met vijf personen daadwerkelijk alles bij AH koopt. En dus staan er bij de winkeldeur kinderen die net als bij alle vorige acties, zich verdringen en je aanroepen of je mini’s hebt. Die in de winkel hier in Barendrecht, constant met de lift op en neer gaan om iedereen de trofeeën uit de tas te troggelen. Die hebzucht leren op een moment dat delen een veel betere optie is. Die bedelen om chips terwijl een appel of rozijntjes verstandiger zijn en die – als ze niet van thuis het goede voorbeeld hebben gekregen – de speeltjes uit de verpakking rukken en de plastic verpakking ter plekke laten vallen.

En al die ludieke acties hebben door de veelvuldigheid van hun verschijnen, al lang elke vorm van vriendelijkheid die er misschien ooit aan gehangen heeft, verloren.

En dan – in elk geval bij AH- de immer ontkende maar altijd zo opvallend aanwezige stimulans van het tekort. En dus staat deze oma/tante met gespitste oren bij de kassa om te horen of de man of vrouw vóór haar, misschien nee antwoordt, op de vraag of hij of zij mini’s wil. Want ik wil ze wel en veel ook, want kleinzoon en nichtje zijn er helemaal gek van.

Meer lezen van Tonny van der Putten? Kijk hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top