Te hard werken: wat te doen als je een beetje doorslaat?

We doen allemaal onze stinkende best. Werk, huishouden, en dan ook nog proberen wat met de kids te doen. Afgelopen week realiseerde ik me – voor de zoveelste keer eigenlijk- dat ik té hard werk. Hard werken kan je enorm in beslag nemen. Te hard werken, dat is gewoon regelrecht ongezond. Het kan je echt afhouden van gezond en ontspannen leven. Niet niks dus… Herken je dat? Dat je voor je gevoel eigenlijk nooit genoeg gedaan hebt? Dan lees je hier wat je daar aan kan doen.

Waarom werken we toch zo hard?

Tja, we zijn het gewend. Hard werken is normaal. Je gaat niet zitten en niks doen. Er is altijd wat te doen. En, als je eerlijk bent, dan haal je zelf ook veel aan. Je zorgt zélf dat er van alles op je bord ligt. En zo blijf je bezig. Dan moet je dus gaan oppassen dat je niet doorslaat. Want te hard werken is juist helemaal niet goed.

Hard werken geeft vaak een goed gevoel. Je werkt hard – dus je bestaat. Je bent nodig. En je maakt andere mensen blij. Maar ook jezelf. Je kunt trots zijn op wat je doet en kunt. Maar je kunt ook blij worden omdat je weer iets kan wegstrepen. Ja, als je het zo bekijkt geeft hard werken een goed gevoel.

Lees ook: Heb jij rust in je hoofd? Doe de stress test!

Verslaafd aan werken?

Te hard werken, we maken ons er bijna allemaal wel eens schuldig aan. En wat blijkt? Hard werken werkt verslavend. Als je veel en vaak hard werkt, ligt het op de loer dat het harde werken je in beslag neemt. En dan bedoel ik dat je het niet meer in de hand hebt. Het te hard werken neemt een loopje met je. Je doet het omdat je niet anders kan. En in dat harde werken is het moeilijk om gas terug te nemen. Dat is het dus: een gewoonte waar je heel moeilijk van loskomt.

De keerzijde van te hard werken

Voor alle harde werkers is het goed dat zij zich realiseren wat de keerzijde is van deze verslaving. Hard werken weerhoudt je van ontspannen leven. Je bent en blijft aan het presteren. En je ontspant maar weinig. In feite is er altijd een soort onrust en haast. Er ligt áltijd nog wat op je te wachten. Dit is dus de keerzijde.

Achter al dat harde werken liggen natuurlijk ook verlangens. Iedereen heeft verlangens. Bijvoorbeeld om helemaal niks te doen. Om met een boek op de bank te gaan zitten, te gaan schilderen of gewoon naar buiten te gaan of sporten. Dingen die leuk zijn maar op het oog minder nuttig. Wat opvalt is dat verlangens gemakkelijk in de kast blijven liggen, want er ligt altijd nog wel iets nuttigs op je te wachten. En als je niet uitkijkt weet je amper wát er in de kast ligt…

Te hard werken versus ontspanning

Hard werken kan je alleen volhouden als je hard werken afwisselt met momenten van ontspanning. Je batterij móet namelijk opladen. Te hard werken is sowieso niet goed. Waak ervoor dat je niet van hardwerkende vrouw verandert in een hoopje ellende met een burn-out. Je hebt nu eenmaal een fit en gezond lijf nodig om hard te kunnen werken. Zeker als je het een tijd wilt volhouden. Ontspanning zorgt voor een heldere geest en zorgt er voor dat je mentaal tegen een stootje kan. Daarnaast zorgt ontspanning er ook voor dat je blij wordt. Gewoon, omdat je iets doet dat leuk is!

Tips om te hard werken tegen te gaan

Te hard werken, maak jij je er ook ‘schuldig aan’? En wil je eigenlijk graag een, of meerdere stappen terug doen? Je moet dan eerst onder ogen zien dat je hier te maken hebt met een verslaving. Een gewoonte die zo hardnekkig is dat hij je iedere keer weer in de greep heeft. Om eerlijk te zijn: er vanaf komen is lastig. Maar je kunt wel een aantal dingen doen:

  • Denk goed na over je gezondheid: hoe lang wil je doorgaan met jezelf uitputten? Stress en langdurige inspanning zijn niet goed voor je lijf. Hoe lang wil je nog wat aan je lijf hebben?
  • Denk na over je verlangens: die liggen in de kast en worden niet (genoeg) geleefd. Hoe jammer is dat? Luister naar je verlangens. Neem de tijd om te zien wat er precies in de kast ligt.
  • Denk na over hoe jij voor anderen bent: als je zo hard werkt ben je minder leuk. Je hebt weinig oog voor je omgeving en voor je geliefden. En je mist kansen om daadwerkelijk mét ze te leven.
  • Kijk naar de optie die voor je ligt. Ga je door met verdoofd leven en dus met te hard werken? Of gooi je het roer om en ga je je leven anders inrichten? Ga je jezelf uitdagen en de verslaving aanpakken?

Lees ook: Burn out symptomen of toch gewoon ‘erg druk’?

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven