Te laat op school komen: vervelend voor kinderen, ouders en leraren

Ken je dat? Je staat te praten met nog een aantal mama’s, en elke dag zie je diezelfde kinderen die niet op tijd zijn. Zelfs véél te laat! Zelf ben ik ook niet geheel onschuldig… Te laat op school komen, dat kan de beste overkomen. Vooral omdat het soms ook echt niet meevalt om die bengels op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen, keer op keer. Maar als je steevast te laat komt kan je de kids ook niet de schuld blíjven geven, toch?

Te laat op school: vervelend voor iedereen

We zijn nu juni. De laatste maand van het schooljaar. Al meermaals kregen we briefjes mee van de school met de vraag de kinderen alstublieft op tijd op school aanwezig te laten zijn.

Het is zowel voor het kind, als voor de medeleerlingen niet leuk als een kind te laat op school komt. Het kind in kwestie voelt zich bekeken omdat het te laat in de klas binnenkomt. En de andere kinderen worden gestoord in hun bezigheden. Klasgesprekken, testen,… de concentratie is meteen weg. Ik hoor het zelf van mijn eigen kinderen dat ze dat als storend ondervinden. Ze zijn volop in een verhaal op maandagochtend, over wat er afgelopen weekend is gebeurd, en er komt iemand de klas binnengelopen.

Wat doet de school aan laatkomers?

De school nam al verschillende maatregelen. Kinderen die te laat komen kunnen niet zomaar meer ongegeneerd de school doorlopen en de klas binnenstormen. Ze moeten nu via de hoofdingang de school binnengaan en zo via het kantoor van de directie gaan. Ze moeten dat met iemand van het secretariaat mee en dat is natuurlijk minder cool. Ze hoopten zo dat de “te-laat-komers” een beetje afgeschrikt werden. Maar nee hoor.
Ik ga al 7 jaren naar diezelfde school met mijn kinderen, en kwam nog geen enkele dag te laat. Je kan uiteraard altijd iets voorhebben. Er zijn verzachtende omstandigheden! File, zieken, autopech,…

Maar sommige mensen leven op hun eigen ritme… en komen dagelijks te laat. 10 minuten tot een half uur. Rustig op hun gemakje naar school wandelend, alsof er niets aan de hand is. Zouden ze dat op hun werk ook mogen doen?

Wat kan je zelf doen om om tijd te komen?

Ik weet ook wel dat het soms niet zo gemakkelijk is als het klinkt. Maar met een vaste ochtendroutine kan je ’s morgens een hoop stress voorkomen. En daardoor ook het te laat op school komen. Dat scheelt jullie een hoop onrust, maar ook de kinderen en de leerkracht in de klas. Succes!

Hoe kan ik mezelf best omschrijven? Als de keicoole mama zoals zoonlief van 9 vorige week mij nog omschreef? Of eerder de allerliefste schattigste van heel de wereld zoals mijn lieve dochter van net 6 me altijd noemt?

Ik zal het maar gewoontjes houden denk ik. Ik ben Hilde, 34, en Belgische, jawel. Ik ben een uitzondering op dit platform omdat ik momenteel een niet-werkende mama ben. Sinds 2009 heb ik het etiketje “chronisch vermoeidheidssyndroom” opgeplakt gekregen samen met de andere fijne en minder fijne ziektebeelden maar dat houdt ons niet tegen om van elke dag te genieten. En dat doen we volop, van de kleinste dingen eerst! De eerste vlinders in de lente, de zon die binnen schijnt, de poes op onze schoot.

We, dat zijn mijn man en ik, gelukkig getrouwd sinds 2001. Broer en Zus hebben nog een Sterrenzusje dat tussen hen in geboren werd en overleed tijdens de geboorte.

Dat ons gezin geen doorsneegezin is zullen jullie al snel merken. Ons meisje is autistisch, heeft syndroom van Asperger en parasomnie, dat is een slaapstoornis. Haar broer is hoogbegaafd en hoogsensitief hetgeen ook de nodige zorg met zich meebrengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven