Te laat op school komen: vervelend voor kinderen, ouders en leraren

Ken je dat? Je staat te praten met nog een aantal mama’s, en elke dag zie je diezelfde kinderen die niet op tijd zijn. Zelfs véél te laat! Zelf ben ik ook niet geheel onschuldig… Te laat op school komen, dat kan de beste overkomen. Vooral omdat het soms ook echt niet meevalt om die bengels op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen, keer op keer. Maar als je steevast te laat komt kan je de kids ook niet de schuld blíjven geven, toch?

Te laat op school: vervelend voor iedereen

We zijn nu juni. De laatste maand van het schooljaar. Al meermaals kregen we briefjes mee van de school met de vraag de kinderen alstublieft op tijd op school aanwezig te laten zijn.

Het is zowel voor het kind, als voor de medeleerlingen niet leuk als een kind te laat op school komt. Het kind in kwestie voelt zich bekeken omdat het te laat in de klas binnenkomt. En de andere kinderen worden gestoord in hun bezigheden. Klasgesprekken, testen,… de concentratie is meteen weg. Ik hoor het zelf van mijn eigen kinderen dat ze dat als storend ondervinden. Ze zijn volop in een verhaal op maandagochtend, over wat er afgelopen weekend is gebeurd, en er komt iemand de klas binnengelopen.

Wat doet de school aan laatkomers?

De school nam al verschillende maatregelen. Kinderen die te laat komen kunnen niet zomaar meer ongegeneerd de school doorlopen en de klas binnenstormen. Ze moeten nu via de hoofdingang de school binnengaan en zo via het kantoor van de directie gaan. Ze moeten dat met iemand van het secretariaat mee en dat is natuurlijk minder cool. Ze hoopten zo dat de “te-laat-komers” een beetje afgeschrikt werden. Maar nee hoor.
Ik ga al 7 jaren naar diezelfde school met mijn kinderen, en kwam nog geen enkele dag te laat. Je kan uiteraard altijd iets voorhebben. Er zijn verzachtende omstandigheden! File, zieken, autopech,…

Maar sommige mensen leven op hun eigen ritme… en komen dagelijks te laat. 10 minuten tot een half uur. Rustig op hun gemakje naar school wandelend, alsof er niets aan de hand is. Zouden ze dat op hun werk ook mogen doen?

Wat kan je zelf doen om om tijd te komen?

Ik weet ook wel dat het soms niet zo gemakkelijk is als het klinkt. Maar met een vaste ochtendroutine kan je ’s morgens een hoop stress voorkomen. En daardoor ook het te laat op school komen. Dat scheelt jullie een hoop onrust, maar ook de kinderen en de leerkracht in de klas. Succes!

1 gedachte over “Te laat op school komen: vervelend voor kinderen, ouders en leraren”

  1. Jeetje, wat een ontzettend naar bericht dit. Dit noemt men nu mama- of papashaming.
    Wat heeft het voor een meerwaarde voor je tekst om die andere ouders die te laat komen zo negatief te bestempelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven