Als je zelf huisdieren hebt dan heb je het misschien ook al gemerkt… de tijd voor de teek en vlooien is weer aangebroken. Afgelopen week heb ik al drie keer een teek verwijderd bij Lynx, onze kat en ook eentje bij de hond. De twee kittens hebben gelukkig nog geen teek gehad, maar bij een van de twee zag ik wel vlooien. Dom dat ik eigenlijk weer net te laat ben, als ik niet uitkijk raakt hier onze hele dierentuin ‘besmet’. Ik moet net wat eerder starten met pro-actief behandelen van onze huisdieren en het gewoon op de kalender zetten zodat ik preventief aan de slag kan.
Een teek bij je hond of kat? Beter voorkomen dan weghalen!
Heb jij een hond en loop je ‘alleen maar’ een rondje door de wijk met het uitlaten, dan heb je wellicht wat minder kans op teken en of vlooien, maar ook dan kunnen ze die gewoon oplopen in wat hoger gras of een struikje. Blijf dan ook altijd opletten. Het is eigenlijk het enige voordeel van de winter; geen last van teken en vlooien bij je huisdieren. En tja, als je een gezinshond hebt, of katten, moet je er ook voor zorgen!
Wanneer begint het tekenseizoen en het vlooienseizoen?
Zodra het weer wat beter wordt (rond Maart) dan begin ik al met halsbanden bij de hond en katten tegen teken en vlooien. Onze katten lopen natuurlijk buiten hier in de weilanden en zelf ga ik met de hond ook iedere dag een heel stuk wandelen in het buitengebied. Dan kan ik er vanuit gaan dat ze -als ik ze niet proactief zou voorzien van een halsband- binnen de kortste keren onder de vlooien en teken zitten. Handmatig controleren doe ik overigens ook altijd als ik ze aai hoor, maar liever zorg ik ervoor dat de teek bij de hond of kat geen kans krijgt.
Hoe ontdek je een teek bij je kat of je hond?
Aaien! Ik heb al mijn hele leven honden en katten en ik ben er inmiddels wel achter dat gewoon iedere dag uitgebreid je kat of hond aaien de beste manier is om een teek te ontdekken. In het geval van teken die zich al hebben vastgebeten dan hè, want die voel je gewoon zitten. Als je aait en je voelt een kleine hard rondje in de vacht van je huisdier zitten, dan kan je er donder op zeggen dat het om een teek gaat. Je vindt ze overigens het snelst terug op de wat kalere plekken, op de kop of onder de oksels bijvoorbeeld. Daar zit een teek het liefst bij je hond of kat.
Is de teek nog niet volgezogen dan is het net een heel klein spinnetje. Ook dan kan je ze zien, maar dan vind je ze alleen door echt heel goed te zoeken, niet door te aaien. Soms zie je er zomaar een bovenop de vacht lopen. Die is dan nog ‘onderweg’ naar een lekker plekje. Dan zit de teek nog niet vast en kan je hem dus per direct verwijderen, zonder tekentang, gewoon met je vingers. Maar het beste is natuurlijk om de teken en vlooien te voorkomen door bijtijds te starten met een band tegen teken en vlooien.
Het bestrijden van teken en vlooien bij je huisdier
Zoals gezegd begin ik dus gelijk met een halsband tegen de vlooien en teken. Mocht de hond toch van te voren al een teek hebben, of een van de katten, dan haal ik de teek uiteraard nog gewoon weg met een tekentang. De katten zijn daar overigens niet zo’n fan van 🙁 , de hond blijft gelukkig wel stil zitten tijdens het verwijderen van een teek.
De eerste teek die onze kat dit voorjaar had heb ik ook weggehaald met een tekentang. Vroeger las je wel eens dat je de teek moest verdoven met alcohol, maar dat moet je dus écht niet doen! Door de alcohol begint de teek te braken en juist dat wil je voorkomen. Een tekentang is een prima uitkomst, ook als de teek zich al vastgebeten heeft bij je hond of kat. Behalve dan dat onze poes er een beetje irritant van wordt als ze stil moet zitten. En dan heeft ze ook nog eens langer haar waardoor ik die haren natuurlijk goed aan de kant moet houden bij het inklemmen van de teek.
Vandaar dat een halsband tegen vlooien of teken eigenlijk onmisbaar is bij onze huisdieren. Zo hebben ze geen last meer van vlooien en ook de teek blijft weg.
Seresto halsband voor hond en kat
Ik mocht van Medpets hun halsband Seresto testen bij de hond en de katten. Yes please 😉 . Het gebruik van de halsband is heel eenvoudig. Je haalt de halsband uit het blikje, rolt hem om de nek van je hond (of kat) en deze is beschermd tegen de teek of vlooien. Tot 8 maanden lang!
Je koop een Seresto halsband eventueel hier.
Hoe werkt deze halsband tegen een teek en vlooien bij je hond of kat?
Gedurende de werkingsduur (tot 8 maanden) komen er kleine hoeveelheden actieve bestanddelen vrij van de halsband in een lage dosering. Het gaat om de werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine. Deze stoffen worden opgenomen door de huid waardoor bestaande vlooien en een teek gedood worden en je hond of kat beschermd is tegen nieuwe teken en vlooien, alsook de larven ervan.
Review Seresto halsband
Sinds dat de hond de halsband van Seresto om heeft heb ik geen teek of vlooien meer bij hem gevonden dus dat is top! Ook de katten zijn momenteel vrij van vlooien en teken, heel fijn dus. Vooral bij mamapoes, want zij heeft van dat lange haar waardoor het teken vangen echt geen pretje is. Het fijnste van de halsband vind ik vooral dat deze geurvrij is, onze huisdieren er totaal geen last van hebben én het feit dat de Seresto halsbanden veilig zijn. Mocht een van de katten onverhoopt in een boom klimmen en eruit vallen, dan zal de gesp van de halsband los gaan zodat er geen kans op verstikkingsgevaar bestaat.
Wat gebruik jij normaal gesproken tegen vlooien en teken bij je hond of kat, of ben jij van het handmatig vangen van de teek en eventuele vlooien bij je huisdieren?
ow dit lijkt me ook wel handig. zelf gebruik ik Nexgard en werkt ook perfect. ik geef het 3 keer per jaar en dan zijn ze vlooi en teekvrij.