Tegenzin, en 5 tips om dat te veranderen

Het is voor iedereen wel herkenbaar. Je stapt met tegenzin ’s ochtends uit je bed, je gaat met tegenzin naar je werk of je ruimt met tegenzin het aanrecht op (of je doet het niet omdat de tegenzin wel héél erg groot is 😉 ). Het doen van je privé administratie staat ook bij veel mensen in de top 3 van ’tegenzin zaken’. Vreemd eigenlijk dat de post bij veel mensen blijft liggen (ik maak me er zelf ook schuldig aan), terwijl het een kwestie van 10 minuten is om het even aan te pakken en op te ruimen.

tegenzin

Door tegenzin verspillen we aardig wat tijd aan onszelf zielig vinden, maar blijven mopperen, of smoesjes bedenken om dingen niet aan te pakken of uit te stellen. Zonde, want dat is allemaal negatieve energie. Toch blijkt uit een klein onderzoek dat er veel mensen zijn die in de ochtend al één tot drie keer het gevoel van tegenzin ervaren hebben.

Tegenzin ontstaat vaak omdat we voor onszelf de lat te hoog leggen, het onszelf te moeilijk maken, òf omdat we vinden dat het eigenlijk onze beurt niet is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het naar bed brengen van de kinderen, of het doen van de afwas (of inruimen van de vaatwasser). Jij hebt het gisteren al gedaan en verwacht nu eigenlijk dat je partner het doet. Hij maakt alleen geen aanstalten en dus ga jij met tegenzin aan de slag.

Vooral werkzaamheden die steeds maar terugkomen zorgen voor het ontstaan van tegenzin (bij mij een heel herkenbaar ding als je het bijvoorbeeld hebt over poetsen in huis, het lijkt allemaal onbegonnen werk en zwaar ondergewaardeerd).

Tegenzin kan je humeur sterk beïnvloeden. Mede daarom is het eigenlijk heel belangrijk om tegenzin aan te pakken. Want dat kan!

Wat kan je doen om je tegenzin aan te pakken?

Neem wat afstand en bekijk wat er aan de hand is. Wat is de oorzaak van je tegenzin? Leg je de lat niet te hoog, of is het de sleur die je dwars zit? Vertellen anderen teveel wat je moet doen, of ligt er teveel werk en heb je geen overzicht meer?

Het zijn nogal wat vragen, maar als je even rustig kan bekijken wat er speelt, dan verandert je tegenzin vaak al snel. Het gevoel van ‘geen zin hebben in’ wordt minder scherp omdat je zelf al doorziet waar de oplossing ligt:

  • hak een grote klus in meerdere kleine stapjes, die je los van elkaar kan afhandelen
  • doe kleine klusjes gelijk, dan spelen ze niet de hele dag in je hoofd
  • wees eerlijk als je ergens met tegenzin aan begint, je zal zien dat een ander het wellicht zonder problemen van je over wil nemen
  • maak er een spelletje van, kijk bijvoorbeeld hoelang je doet over de afwas en probeer dat morgen sneller te doen
  • Denk minder, maar ga gewoon beginnen

Ik herken het gevoel van tegenzin zelf wel degelijk. Bij mij zit dat in bijvoorbeeld boodschappen doen. Ik heb de neiging om dat maar uit te blijven stellen tot het laatst waardoor ik er de hele dag tegenaan hik. Maar dat ga ik veranderen! En dat kan eenvoudig door direct na het naar school brengen van de kinderen even door te fietsen naar de supermarkt. Mijn goede voornemen.

Vertel eens… wat doe jij iedere keer met tegenzin en hoe denk je dat je dat kan aanpakken?

3 gedachten over “Tegenzin, en 5 tips om dat te veranderen”

  1. Pingback: Blogtips november - Mamaliefde

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven