Een telefoon voor kinderen, wanneer is dat nodig en hoe kies je?

Wat vind jij? Is het nodig, een telefoon voor kinderen? Als je terugdenkt aan vroeger dan zou je wellicht kunnen oordelen dat het nergens voor nodig is. Wij hadden immers ook geen telefoon toch? Sterker nog, zo’n mobiel ding bestond toen nog niet eens! Maar tegenwoordig is de tijd wel andes en een telefoon voor kinderen is wat mij betreft onmisbaar. Een beetje afhankelijk van de leeftijd en de situatie waarin ze zitten natuurlijk, maar onze kinderen hadden al vrij vroeg een telefoon.

telefoon voor kinderen

Telefoon voor kinderen; nodig of niet?

Wij hadden vroeger inderdaad ook geen mobieltje, maar een telefoon voor kinderen is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. De tijd is natuurlijk ook heel anders. Op de lagere school heeft nog niet ieder kind een telefoon, maar op de middelbare school dan kan je kind echt niet zonder. Al het huiswerk, de planning van school, de cijfers… ze hebben er verschillende apps op hun telefoon voor nodig om op de hoogte te blijven.

Welke telefoon kies je voor je kinderen?

Heb je geen oude telefoon over voor je kind, dan is het slim om even rond te kijken naar de mogelijkheden die er dan zijn. Je hoeft echt niet het nieuwste model te hebben, je kind kan bijvoorbeeld ook met een mooie refurbished iphone x aan de slag!

zolang je ervoor zorgt dat de telefoon kan waar je kind hem voor nodig heeft. En dat is tegenwoordig niet alleen maar bellen 😉 . Denk in ieder geval na over hetvolgende:

 1. Waarvoor heeft mijn kind een telefoon nodig?
 2. Wat is het budget dat we hebben voor een telefoon?
 3. Gaan we wel of geen abonnement nemen?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen kan jij je al een goed beeld vormen van een geschikte telefoon voor je kinderen.

telefoon voor kinderen
Stockfoto van kinderen met telefoon door Syda Productions

Beste smartphones voor kinderen

De Consumentenbond doet zo ieder jaar onderzoek naar de beste goedkope smartphones voor kinderen. Op dit moment komen onderstaande telefoons (< € 300,00) als beste uit de test:

 • Xiaomi Mi A3 (64 GB/128 GB)
 • Xiaomi Redmi Note 7 (64 GB, 4 GB RAM)
 • Motorola moto g⁷ plus
 • Xiaomi Mi 9 Lite (64 GB)
 • Samsung Galaxy A50 (128 GB)

Deze telefoons (en nog veel meer) onder de € 300,00 vind je bijvoorbeeld bij Coolblue

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de Xiaomi, maar dat heeft niets met het toestel te maken als wel met het land waar deze toestellen vandaan komen. Onze kinderen hebben overigens sinds kort een Samsung Galaxy A 50 (volgens mij de meest verkochte telefoon op dit moment) en daar zijn ze allebei heel erg blij mee! Met name dochterlief is heel blij met de slomo functie om filmpjes voor tiktok op te nemen.

75% van de kinderen van groep 8 heeft een telefoon

Toen mijn zoon in groep 8 zat had zeker 75% van de klas al een mobieltje, dat zag ik in de groepsapp van zijn klas. Een zelf opgericht groepsappje waar veel meer kids van de school in zitten. Ik vind het wel schattig. Eigenlijk wilden wij 2 jaar daarvoor zoonlief al met een mobieltje opzadelen. Geen nieuwe hoor, welnee, nergens voor nodig. Gewoon een oudje van ons, een prima telefoontje voor hem.

Zoon is uiteindelijk onafscheidelijk met zijn telefoon

Maar hij wilde niet. Terwijl wij het juist handig vonden. Ga je voetballen op het veld? Oké, neem je telefoon even mee dan kunnen we je bereiken. Maar nee, dat was alleen maar lastig. Nu hij erachter is dat een groot deel van de klas zo’n ding heeft en je gezellig over en weer kan hoi-en en hou-doe-en zonder inhoud, is het maar wat leuk en zijn hij en zijn telefoon onafscheidelijk.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ondanks dat hij en zijn telefoon onafscheidelijk zijn vergeet hij nog wel eens voor welke doeleinden die telefoon voor kinderen ook dient…

Jonge kinderen kennis laten maken met een device

Zoek je een telefoon voor kinderen die jonger zijn en die niet alleen bedoelt is als smartphone, maar waar je ook leuke spelletjes en dergelijke op kan doen? Dan is wellicht de Kidicom Max een optie.

Een telefoon voor kinderen? Dit is waar hij bij ons voor gebruikt werd

Communiceren met je ouders is ook fijn als je kind een telefoon heeft. Dit is hoe dat bij ons gaat. Ligt hij lekker even op bed tv te kijken terwijl zijn zusje al slaapt en ik inmiddels beneden al weer aan het werk ben krijg ik een appje binnen van zoonlief… kan je gelijk zien hoe geduldig hij is. Tja, een telefoon voor kinderen… ik ben er niet altijd even blij mee 😉 .

telefoon_voor_kinderen

Vertel eens, wat vind jij van een telefoon voor kinderen? Heeft die van jou al een mobieltje en zo ja…. wordt hij ook nuttig gebruikt? Of vind je het allemaal nog maar onzin?

Meer lezen?

2 gedachten over “Een telefoon voor kinderen, wanneer is dat nodig en hoe kies je?”

 1. Onze 8 jarige heeft er ook een. Maar alleen voor thuis. Wij hebben namelijk geen vaste lijn meer. Dus kan ze hiermee ons bereiken als het nodig is. Hij mag nog niet mee naar buiten of naar school.
  Whatsappen doet ze met haar nicht en neef en met ons. De grootst mogelijke onzin idd. Heerlijk! En spelletjes natuurlijk!

 2. Mijn kind kreeg een 3 jaar oude samsung s5 in de 1e van de middelbaar. Inmiddels weer stuk dat ding (1 jaar later) blijken veel klachten over samsung s5 te zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven