Telefoon vrije dag (of uur): kwali-tijd in plaats van schermtijd

Zijn de quality time momentjes voor jullie gezin ook schaars? Soms moet je er echt je best voor doen om het hele gezin op één plek te krijgen. En als je ze dan eindelijk rond die tafel hebt geparkeerd… heb je dan ook écht tot quality time? Maar al te vaak heb ik binnen no time ‘de mobiele eenheid’ om me heen zitten…  Herken je dat? Zijn jullie stiekem ook best veel met je smartphone bezig en ligt een telefoonverslaving op de loer? Of begint het er op te lijken dat de kids een gameverslaving hebben? Dan lees je in dit blog hoe je dat gedrag de kop indrukt. Door bijvoorbeeld een telefoon vrije dag in te lassen. En nee het gaat hier dus niet alleen om het tabletgebruik bij je kinderen, maar ook om je eigen telefoongebruik.

Op Franse scholen is het al zover: die gaan helemaal voor telefoon vrij. Zo ver willen wij nog niet gaan. Maar er is wel wat voor te zeggen, zo’n telefoon verbod op school. Loopt het smartphone gebruik bij jouw kind op school ook uit de hand? Dan is er nog een oplossing: de HOLD app. En wil je nou ook wat doen aan al die schermtijd in eigen huis? Dan hebben wij wat tips voor je. En is een telefoon vrije dag een makkie? Probeer dan eens een week zonder smartphone!

telefoon vrije dag

Telefoon vrije dag voor wat meer gezelligheid

Per dag besteden we gemiddeld heel wat tijd aan onze smartphone. Op zich handig én gezellig om contacten te onderhouden. Maar hoe zit het met het contact met de mensen om ons heen? Wordt er bij jullie nog wel genoeg gekletst? Of is het vooral appen wat de klok slaat? In dat geval wordt het tijd om in te grijpen. Ga weer eens voor ouderwetse gezelligheid, gewoon, zonder telefoon.

Een kleine (overbodige) waarschuwing vooraf: je kinderen zullen dit alternatief misschien niet écht met open armen ontvangen. Een telefoon vrij uur wordt voor hen al een uitdaging, laat staan een telefoon vrije dag zoals mobielvrije vrijdag. Daarom is het misschien handig om met een uurtje te beginnen. Wil jij het smartphone gebruik thuis eens een beetje inperken? Neem dan onderstaande tips maar eens door. Heb je zelf nog een gouden tip? Dan horen we die natuurlijk graag van je! Wat voor afspraken hebben jullie thuis omtrent schermtijd?

1. Zorg voor voldoende afleiding

Een telefoon vrije dag gaat niet werken bij je kinderen als je ze geen alternatief aanbiedt. Verwacht niet dat ze braaf hun telefoon opzij leggen om andere dingen te doen, nee, neem ze actief mee. Ga lekker het bos in bijvoorbeeld. Of eens bij opa en oma langs zonder de telefoon. Misschien lijkt het saai voor je kinderen, maar een echt gesprek daar wordt ook door opa en oma gewaardeerd.

2. Telefoon vrije dag op vakantie

Zelfs onze Koninklijke familie doet er aan mee: een telefoon vrije dag op vakantie. Hebben jullie er de afgelopen vakantie ook eentje ingelast? Dan zal je merken dat het nog niet mee valt. Het klinkt leuk, zo’n telefoon vrije dag, maar het is ook een mooie eye-opener. Hoe vaak je wel niet de neiging hebt om je telefoon te pakken! En vaak niet eens omdat je hem echt nodig hebt, maar gewoon uit gewoonte. Alleen daarvoor is een telefoon vrije dag al een aanrader.

3. Telefoon vrij uurtje

Gaat het er bij de kids (of paps en mams) toch niet helemaal in, zo’n telefoon vrije dag? Dan kan je natuurlijk ook gewoon beginnen met een telefoon vrij uur. Kies een uurtje waarop jullie allemaal samen zijn, en nodig jullie smartphones eens níet uit. Gezellig een spelletje doen, een puzzel maken, of lekker naar de speeltuin. Dat is lang geleden.

4. Herinner ze aan die succesmomentjes

Ben je allemaal even heel bewust zonder de telefoon bij elkaar geweest en heb je genoten? Haal dat dan op andere momenten ook weer even aan bij de rest van het gezin. Herinner ze aan het feit dat het zo gezellig was zonder de telefoon.

5. Telefoon vrije momenten en ‘beloning’

Uiteraard kan je ook standaard momenten uitkiezen die ‘telefoon vrij’ moeten worden. Zoals bijvoorbeeld tijdens het eten. Het zal misschien even wennen zijn, ook voor de grote mensen. Maar voor je het weet heb je opeens weer gezellige gesprekken bij het avondeten. Zorg er daarna ook voor dat je een soort van beloning verzint als dit allemaal goed gaat. Heb je meer telefoon vrije momenten gecreeërd, dat is iets extra’s waard. Een lekker ijsje misschien?

Wat denk jij? Zal het er bij jouw kinderen in gaan, zo’n telefoon vrije dag? Of heb jij een ander goed idee om het smartphone gebruik binnen het gezin in te dammen? Geef jouw mening in een reactie onder dit blog

Shutterstock foto gezin aan tafel door Monkey Business Images

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven