Voor je kleintje is de kinderkamer een belangrijke plek. Een plek voor nachtrust, om te spelen en om zich te ontwikkelen. Uiteraard is het van belang om de kinderkamer koel te houden in de zomer. Kijkend naar de afgelopen dagen is dat al best een opgave merk ik hier in huis. En wat is nou eigenlijk de juiste temperatuur en hoe zorg je ervoor dat de juiste temperatuur wordt behouden? Hieronder een aantal tips om de juiste temperatuur babykamer voor elkaar te krijgen en te houden.
Ideale temperatuur babykamer
Ik weet nog dat ik het in de babytijd erg lastig vond om te bepalen. Wat is nu de juiste temperatuur voor de babykamer? We zitten er vaak naast omdat we ons door emoties laten leiden en al snel denken dat het te koud zal zijn. De perfecte temperatuur babykamer is namelijk 18 graden celcius! Een stuk lager dan veel van ons denken.
In de winter is het easy om deze temperatuur te bereiken. Vooral niet te snel de verwarming aan en het zit wel snor. In de zomer is dat echter een stuk lastiger. En niets zo vervelend dan een te warme kamer. Je slaapt er zelf niet lekker door en je kindje ook niet! Door een thermometer in de kamer van je baby te plaatsen kan je de temperatuur in ieder geval beter monitoren om constant te houden. Want te warm is zeker niet goed.
Zeker voor baby’s aanbevolen dus. Alhoewel onze kinderen ook erg blij zijn met een koele kinderkamer. Liever slapen onder een dekbed omdat het iets te koud is dan wegdrijven uit je bed!
Ventilators, frisse lucht en rolluiken
Op een zonnige dag kan het al snel warm worden op het kamertje. Om de temperatuur wat beter constant te houden, is het slim om een ventilator op de kamer te plaatsen. Zet de ventilator aan wanneer je kindje nog niet slaapt, zodat er koele lucht ontstaat en ze niet wakker worden van het geluid. Zorg er wel voor dat ze niet op de tocht liggen. Zijn je kinderen al iets ouder en wil je geen risico lopen met de scherpe bladen van een gewone ventilator dan is de Dyson ventilator misschien iets voor jou. Wij hebben er zelf veel plezier van.
Ultieme tip: vul een paar plastic flessen met water en gooi deze in de vriezer. Zet ze ’s avonds voor de ventilator en de verspreide lucht wordt snel nóg koeler.
De gemakkelijkste manier om frisse lucht in de kamer te krijgen is om de ramen wagenwijd open te zetten natuurlijk. Uiteraard werkt dit alleen ’s nachts omdat het dan afkoelt. Op deze manier zorg je ervoor dat er frisse lucht door de kamer heen waait. Alleen muggen willen je dan nog wel eens in de weg zitten en daar kan geen ideale temperatuur babykamer tegenop. En een raam wagenwijd open op de kinderkamer zonder dat je daar verder zicht op hebt in de nacht voelt ook niet echt relaxed. Zoals een zonnescherm de warmte buiten houdt in de woonkamer, kun je voor een slaapkamer bijvoorbeeld gebruik maken van rolluiken of een screen. Vooral de eerste zorgt voor graden verkoeling. Een rolgordijn aan de binnenzijde wat goed verduisterd helpt uiteraard wel iets, maar een stuk minder dan hermetisch afsluiten aan de buitenkant.
Dunne pyjama’s en lakens
Als het kwik maar blijft stijgen en de temperatuur in de babykamer verre van ideaal is, zorg er dan in ieder geval voor dat je kindje maar weinig tot niets aan heeft. Bij heel warm weer is alleen een rompertje noodzakelijk, of zo met de luier in de zomerslaapzak. Heb je wel goed kunnen koelen dan volstaat een dunne pyjama met alleen een hoeslakentje of zomerslaapzakje prima.
Tip: gebruik katoenen kleding, dat neemt vocht op en wordt minder zweterig. Hoe warm kleed jij je baby aan? Te koud is natuurlijk niet goed, maar te warm ook zeker niet. Lees ons blog over je baby aankleden bij verschillende temperaturen maar eens.
Gebruik van elektrische apparaten
Staat er een droger in de buurt van de kinderkamer? Kijk dan of je deze kan verplaatsen en gebruik de droger in ieder geval een stuk minder in de zomer. Zoals je weet geeft een droger – maar ook andere elektrische apparaten- enorm veel warmte af en dat kan je er niet meer bij hebben. Daar komt nog eens bij dat buiten drogen een stuk voordeliger is, twee vliegen in één klap 😉 .
Een lauw badje voor het slapen gaan
Blijft het te warm in de kamer? Dan is het in ieder geval lekker om je kindje even te laten badderen in wat lauw water zodat ze lekker koel en niet helemaal plakkerig in hun bedje terecht komen. Ook dat slaapt een stuk lekkerder! Het water mag echter niet helemaal koud zijn, dan zijn de temperatuur verschillen te groot.
Helpen deze tips je om een koele kinderkamer te realiseren voor je kindje? Of kom je er in je eentje niet helemaal uit? Wij hebben zelf al eens naar rolluiken gekeken maar het is verstandig om prijzen te vergelijken van verschillende specialisten. Heb jij nog goede tips voor een koele kinderkamer? Let us know!