Terras aanleggen; zelf doen of laten doen?

Ja hoor, ik heb weer eens iets bedacht voor in de tuin wat weer extra werk op gaat leveren. Mijn ideeën lopen ook altijd dwars door elkaar heen. Wie herkent zich daarin? Zijn we binnen nog volop bezig ben ik alweer ideeën aan het uitwerken voor een terras aanleggen in de hoek van onze tuin waar de trampoline heeft gestaan. En wat bestrating langs de vijver. Nu is de hamvraag, gaan we dat terras zelf aanleggen of laten we het doen?

terras aanleggen

Terras aanleggen

Twee jaar geleden hebben we -toen we hier kwamen wonen- een tuinplan laten maken. Niet dat de tuin toen prioriteit had, maar we wilden toch alvast wat ideeën uitwerken in verband met een overkapping die we graag wilden maken en hoe zich dat zou gaan verhouden tot de rest van de tuin. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb zelf altijd genoeg ideeën, maar voor sommige dingen vind ik het toch prettig als er een expert naar kijkt.

Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat de sierbestrating en de terrassen die we aanleggen een mooie match hebben met elkaar. Dat de gekozen materialen goed bij elkaar passen, maar ook de verhouding van bestrating, borders en gras in de tuin in orde is. Vandaar ook dat het laten maken van een tuinplan nog niet zo verkeerd is.

Uiteindelijk hebben we een deel van de terrassen al aangelegd, en ligt er nu nog de uitdaging om de sierbestrating toe te voegen. Misschien niet zo slim, want op deze manier moet de tuin meerdere keren op de schop. Maar financieel gezien kan het gewoon niet anders. Alle verbouwingen en het werk dat in de tuin gedaan moet worden kost zoveel geld dat we gewoon keuzes moeten maken. Zo ook voor het aanleggen van het terras. Want de vraag is steeds geweest ; gaan we dat zelf doen of laten we dat doen’?

Terras laten aanleggen

We kunnen behoorlijk veel zelf. En ik ben ook van mening dat er genoeg is dat je ook echt zelf aan kan pakken, als je maar secuur werkt en jezelf de tijd gunt om iets mooi te maken. Maar sommige dingen moet je aan de specialisten overlaten. Het aanleggen van het terras hebben we dan ook laten doen. Waarom? Om te beginnen lijkt het me erg moeilijk om een terras helemaal recht aan te leggen. En dan bedoel ik de ene tegel recht ten opzichte van de andere. Want het terras zelf moet natuurlijk ook nog eens onder afschot gelegd worden.

plant buiten voor onder overkapping met bloemen in roze

Het terras langs de loods hebben we inmiddels aan laten leggen (onder de nieuwe overkapping bij de loungehoek). En ook het terras links van het kantoor. Daar staat nu onze industriële tuintafel. Deze terrassen zijn gelegd met een Schellevis tegel van 1.00 m x 1.00 m. Het mag duidelijk zijn dat we dat sowieso niet zelf kunnen. Een Schellevis tegel van een meter bij een meter is mega zwaar. Hoveniers leggen zo’n terras vaak met een vacuum zuignap. Soms met een bobcat en soms ook met een zuignap in de hand. Maar los daarvan is dit een te precies werkje dat wij niet zelf aan hebben gedurfd.

Misschien kan jij het wel. Maar twijfel je, dan zou ik het terras laten aanleggen in plaats van dat je zelf je rug erop breekt! Ook in het geval van kleinere tegels blijft het moeilijk om de ondergrond voor het terras helemaal egaal te krijgen denk ik.

Terras aanleggen prijs

Prijzen variëren uiteraard, maar ik kan je wel vertellen wat wij betaald hebben voor het aanleggen van het terras. In totaal ging het bij ons in eerste instantie om 54 m² terras aanleggen en de prijs daarvoor kwam neer op ruim € 7500,00. Het ging dan om het aanleggen van het terras, maar uiteraard ook om het in orde maken van de ondergrond. Het storten van geel zand, het volledig glad maken en de Schellevis zaten daarbij inbegrepen. Daarnaast zit bij het terras onder onze overkapping ook nog een trappetje aan weerszijden.

Op een later moment hebben we nog een extra stuk terras met Schellevis laten leggen en nu is het dus de beurt aan de sierbestrating. We moeten alleen nog een keuze maken tussen sierbestrating in de vorm van stenen en klinkers of eventueel keramische tegels. Ik vind die laatst in een houtlook variant ook altijd erg mooi, maar ben er nog niet helemaal uit. Voer voor een volgend blog 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven