Teveel betaalde variabele rente terugvragen; is dit voor jou van toepassing?

Heb jij in de afgelopen jaren gebruik gemaakt van een lening met variabele rente? Dan is het de moeite waard om even verder te lezen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je teveel rente betaald hebt en dat er een mogelijkheid is om deze betaalde rente terug te vragen. Wil jij graag kijken of je in aanmerking komt voor het terugvragen van teveel betaalde variabele rente dan vertel ik je hieronder in welke situaties het zinvol is om je aan te melden.

Variabele rente terugvragen die je teveel betaald hebt

Allereerst leg ik je graag even uit waar dit nu ‘ineens’ vandaan komt.

Waarom zou je mogelijk teveel variabele rente betaald hebben?

De banken hebben in de afgelopen jaren een hogere variabele rente berekend dan ze mochten. Uit berekeningen blijkt dat banken op deze manier onterecht meerdere miljarden hebben geïncasseerd van particulieren die bij hun bank een lening met een variabele rente hebben afgesloten. Het zit namelijk zo:

In het geval van een variabele rente mag de rente van de lening verhoogd worden als ook de marktrente stijgt. Maar andersom geldt dit ook. Dus daalt de marktrente, dan moet de variabele rente van de lening ook meedalen. Dit laatste blijkt in veel gevallen niet te zijn gebeurd. Hierdoor hebben banken in de afgelopen jaren veel meer rente ontvangen dan eigenlijk volgens afspraak had gemogen. En dat deel van de variabele rente moeten we terugvragen.

Heb jij een lening met variabele rente (gehad)?

Ik ga mezelf ook aanmelden want wij hebben in de afgelopen jaren een variabele rente gehad op onze hypotheek van het oude huis. In die jaren hebben wij misschien ook wel teveel rente betaald die we nu kunnen terugvragen. Maar ja, hoe ga je daar achter komen?

Net als bij het terugvragen van de servicekosten van Airbnb (waar ik eerder over geschreven heb) is er nu ook een collectief gestart voor het terugvragen van de variabele rente. Qollect.

In welke gevallen kan het om een lening met variabele rente gaan?

Ik zal je ook even wat voorbeelden geven van eventuele situaties waarin het terugvragen van de variabele rente wellicht een mogelijkheid is.

  • Zoals bij ons – een variabele rente op (een deel van) je hypotheek
  • Een afgesloten lening voor de aankoop van een auto of een ander duur product; in de vorm van bijvoorbeeld een persoonlijke lening met rentevergoeding Interbank
  • De variabele rente op gebruikte creditcards
  • Schulden uit je rekening courant
  • Betaalde variabele rente als gevolg van rood staan op je rekening

En ongetwijfeld zijn er nog meer situaties waarbij je een variabele rente met een bank hebt afgesloten die je kan terugvragen. Waarschijnlijk gaat het om zo’n 8 miljoen mensen die hier de dupe van zijn geworden. Dat is nogal wat!

Hoe kan je actie ondernemen en je variabele rente terugvragen?

In je eentje actie ondernemen tegen de banken is geen eitje natuurlijk, dat snap je wel. Nu heeft de consumentenbond ook al met een aantal banken een afspraak gemaakt (zoals bijvoorbeeld de Rabobank en de ABN Amro) voor een vergoeding. Deze vergoeding voor particulieren staat alleen niet altijd in verhouding met hetgeen je eigenlijk zou mogen terugvragen aan variabele rente.

Er is ook nog een ander initiatief opgezet gelukkig. Door dezelfde experts die zich eerder hebben ingezet voor het terugvragen van de servicekosten van Airbnb. Experts die weten hoe ze deze situatie aan moeten vliegen. En die hierin misschien ook voor jou wel een rol kunnen spelen. Wil jij liever geen zorgen hebben omtrent het terugvragen van de variabele rente? Maar wil je wel weten of je in aanmerking komt en wil je geholpen worden bij de vordering? Dan is het slim om je aan te sluiten.

Hoe groter het aandeel mensen is dat zich opgeeft, hoe sterker de positie van dit collectief is bij de terugvorderingen. Je kan jezelf vrijblijvend én gratis aanmelden voor meer informatie bij Qollect.

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven