Thomas AQUA+ Pet & Family; review en test ervaringen

Ik heb lang op me laten wachten met deze review van de Thomas AQUA+ Pet & Family, en dat is niet geheel zonder reden. Om te beginnen heb ik het enorm druk gehad met verbouwen, maar buiten dat werd ik ook een beetje zenuwachtig van de gebruiksaanwijzing 😉 . Heel duidelijk allemaal hoor, maar omdat het een bijzondere stofzuiger en waszuiger ineen is, is hij natuurlijk niet te vergelijken met een standaard stofzuiger waarvan je de stekker in het stopcontact steekt en aan de slag gaat. Ik moest me eerst voorbereiden. En dat stelde ik een beetje uit. Herken je dat?

Thomas AQUA+ Pet & Family review

Review Thomas AQUA+ Pet & Family; wat kan je ermee en werkt het naar tevredenheid?

Afijn, been there done that. Ik heb me er uiteindelijk goed in verdiept en vertel je in deze review graag alles over de Thomas AQUA+ Pet & Family. Een stofzuiger met een uitgebreide naam, een duidelijke gebruiksaanwijzing en veel mogelijkheden!

De mogelijkheden van de AQUA+ Pet & Family van Thomas

  1. Gewoon stofzuigen (mét of zonder stofzuigerzak)
  2. Waszuigen
  3. Natzuigen

Gewoon stofzuigen kan op twee manieren. Je kan de stofzuigerzak gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om te stofzuigen met het waterfiltersysteem. In het laatste geval zorg je ervoor dat je de wateropvangbak vult met minimaal 1 liter schoon water. Het opgezogen stof en dergelijke mengt zich met het water in de wateropvangbak waardoor je geen last hebt van nare geurtjes en/of ronddwarrelend stof als je de stofzuiger leegt.

hier komt het water uit bij de Tomas AQUA+

Waszuigen doe je met de AQUA+ Pet & Family van Thomas stofzuigers om bijvoorbeeld een tapijt te reinigen, of je vloer nat te stofzuigen en direct vlekken van de vloer te verwijderen. Hou er rekening mee dat de AQUA+ geen echte dweil is, daar kan je hem dan ook niet mee vergelijken, dat zou onterecht zijn. Het waszuigen gaat door middel van het sproei-extractie systeem. Je drukt tijdens het stofzuigen onderstaande hendeltje in en dan komt het water er zoals hierboven uit.

sproei extractie hendeltje om nat te stofzuigen met de Thomas AQUA+ Pet & Family

Natzuigen is de optie van de Thomas stofzuiger die je gebruikt als je echt vocht moet opzuigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glas water wat omgevallen is. Zo’n 200 ml kan hij prima opzuigen, maar geen emmer van 10 liter 😉 .

Een huishouden vol beesten en puberende mensjes

Nieuwsgierig als ik ben heb ik de vraag of ik deze Thomas AQUA+ Pet & Family uit wilde testen uiteraard met ‘ja’ beantwoord. Niet zo vreemd ook, want iedereen die mij een beetje kent die weet wel dat ons huishouden er eentje is met de achternaam ‘Steen’. Ik doe mijn best, maar met 3 katten die ook buiten lopen, 1 hond die graag gaat wandelen en twee puberende kinderen valt het soms (lees: meestal) niet mee om de boel schoon te houden. Tel daar bij op dat we nog veel aan het verbouwen zijn en nog 2 varkentjes en 2 geiten hebben en het feest is compleet. Wij hebben veel rommel in huis en ook redelijk wat zand, takjes, en zelfs hooi!

Gelukkig ben ik niet iemand die bij het kleinste kruimeltje al begint te mopperen, maar een beetje schoon in huis is wel fijn. En alle apparatuur die dat makkelijker maakt is welkom 😉 . Ik had mijn zinnen dan ook gezet op het waszuigen met de AQUA+ stofzuiger van Thomas. Helaas moet ik daar zelf een beetje van terugkomen. Dat heeft overigens niets met het apparaat zelf te maken, maar meer met mijn verwachtingen én onze vloer.

Thomas AQUA+ Pet & Family stofzuiger voor waszuigen en nat stofzuigen

Waszuigen van een oneffen tegelvloer vs een effen harde vloer

Het waszuigen met een oneffen tegenvloer is niet zo succesvol als ik gehoopt had. En daar kwam ik eigenlijk achter toen ik de vloer in het toilet ging doen. Daar werkte het waszuigen namelijk wel als een tierelier! Als je een gladde harde vloer hebt, dan kan je de Thomas waszuiger heel goed inzetten. Met het juiste kopstuk erop is de AQUA+ Pet & Family namelijk ideaal.

Zuigkracht bij waszuigen van de Thomas AQUA+ Pet and Family
Bij de pijl zie je goed dat de stofzuiger een uitstekend zuigende werking heeft. De andere plekken waar het nog nat is daar was ik nog niet goed overheen gegaan

De zuigkracht van de stofzuiger is heel goed (het geluid is er ook naar) en een gladde vloer krijg je niet alleed goed nat met het sproeisysteem, maar daarna ook goed droog. Door de werking van de trekker die aan het kopstuk zit te combineren met de zuigende kracht kan je veel water wat je net gesproeid hebt ook weer goed opzuigen.

waszuigen en nat stofzuigen

Op een oneffen tegelvloer is dat echter een stuk lastiger. Zoals je kan zien is onze tegelvloer (verschrikkelijke vloer trouwens!) heel oneffen. Op de diepe delen blijft al het water staan waardoor het uiteraard lang duurt voordat de vloer droog is. Ik denk dat ik het met de AQUA+ nog wel wat beter droog zou kunnen krijgen als ik daar het geduld voor had. Maar dat heb ik niet 😉 . Ik kies er dan ook voor om deze vloer gewoon te laten stofzuigen met de Roomba en daarna de vloer te dweilen.

Het nadeel van het waszuigen is natuurlijk dat je ook alles weer schoon moet maken. De vuilwaterbak, filter en ook het opzetstuk moeten schoongemaakt worden nadat je ze hebt gebruikt.

Wat ik nog wel even moet vermelden is dat ik -bij het checken van de net schoongemaakte oneffen tegelvloer- wel tevreden ben over het resultaat. Hij bleef weliswaar langer nat, maar is wel schoon.

Stofzuigen met water met de Thomas AQUA+ Pet & Family

Het stofzuigen met de Thomas zuiger is prettig. Ondanks dat het geen stille stofzuiger is zuigt hij wel erg goed. Het voordeel is verder dat je -als je zonder zak stofzuigt- de vuilwatertank vult met een laagje water waar het stof in terecht komt. Op deze manier heb je geen last van nare luchtjes (mits je de vuilwatertank iedere keer goed schoonmaakt) en stof meer bij het openen van de stofzuiger. Een groot voordeel dus.

Het legen van de vuilwatertank is een makkie. Je zet je stofzuiger uit, haalt de vuilwatertank eruit en vult deze nog bij met wat extra water. Dan draai je de tank even een beetje rond zodat het water ook bij de randen komt. Legen doe je daarna het beste in het toilet. Vervolgens even omspoelen, het filter schoonspoelen en je bent klaar. Dit lijkt wellicht veel werk, maar viel mijn niet tegen qua tijd. Wel stata het me een beetje tegen dat je alle rommel (en dat is nogal wat hier) dus door het toilet wegspoelt. Liever leeg ik toch een zak of reservoir met haren, zand en meer zooi in de kliko. Dat kan overigens met de Thomas AQUA+ Pet & Family dus ook als je de stofzuigerzak gebruikt.

Natzuigen

Deze functie heb ik zelf nog niet gebruikt. Gevoelsmatig is het eenvoudiger om even gauw een dweil te pakken dan de stofzuiger tevoorschijn te halen, maar misschien vergis ik me.

Eindconclusie review Thomas AQUA+ Pet & Family

Ik som even kort op hoe ik de Thomas AQUA+ Pet & Family ervaar in het gebruik:

Voordelen van de AQUA+ Pet & Family van Thomas

  • Uitstekende zuigkracht
  • Fijn voor waszuigen van een gladde harde vloer
  • Het schoonmaken lijkt wellicht veel werk maar valt me niet tegen

Nadelen van de AQUA+ Pet & Family van Thomas

  • Hij maakt behoorlijk wat geluid
  • Waszuigen van een oneffen vloer is niet echt handig
  • Het kopstuk wat je gebruikt voor een harde vloer staat redelijk haaks op de vloer. Logisch waarschijnlijk, maar het betekent wel dat je er niet makkelijk mee onder kasten of de bank komt.

Je koopt de Thomas AQUA online bijvoorbeeld bij Bol.com voor € 249,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven