Thomas de Stoomlocomotief film review: Opgraven & Ontdekken

Marjolein Bakker woont met haar man en 4 kinderen Isa (11) Silke (8) Boaz (7) en Norah (3) in Waddinxveen. Ze runt daarnaast een tweedehands kledingwinkel in Boskoop, Tinkerbelle & Boys. Dit weekend tufte ze met haar gezin naar Sevenum voor de première van Thomas de Stoomlocomotief ‘Opgraven & Ontdekken’. Hieronder lees je of de nieuwe film van Thomas de Stoomlocomotief het waard is om naartoe te gaan.

165 kilometer rijden voor Thomas de Stoomlocomotief

Met het hele gezin naar de film première van Thomas de Stoomlocomotief: Opgraven & Ontdekken! Dat betekent voor ons vroeg uit de veren, want Sevenum (waar de première wordt gehouden) ligt niet naast de deur; 165 kilometer verderop om precies te zijn. Gelukkig wordt de film in heel veel bioscopen getoond vanaf 11 september. Met drie opgetogen kinderen en een mokkende puberdochter –want Thomas de Trein is zooo voor baby’s- gaan we op pad! 

thomas de stoomlocomotief film premiere

Als we aankomen bij het Family Entertainment Center in Sevenum valt ons gelijk op hoe groot het er is! Puberdochter is al wat beter aanspreekbaar wanneer ze ontdekt dat er naast het Mattel Play gedeelte ook een Portal aanwezig is waar kinderen vanaf 8 jaar kunnen trampolinespringen, laser gamen en BMX fietsen! “Mam, mogen we alsjeblieft ook daar naartoe?”

Eenmaal binnen worden we welkom geheten door het personeel en staat “De Dikke Controleur” ons ook al op te wachten. Onze jongste dochter vindt het in eerste instantie niet zo’n goed idee om hem te begroeten, maar uiteindelijk gaan we onder zijn begeleiding over de blauwe loper die klaarligt.

In de zaal waar de film wordt vertoond staan de koffie en de limonade al klaar, helemaal in “Thomas” style, met leuk versierde cup cakes. Daar zijn we wel aan toe na zo’n lange autorit! Voor de kinderen is er ruimte vrijgemaakt vooraan in de zaal en wij als ouders –met puberdochter- zitten aan een tafeltje te wachten totdat de film zal gaan starten.
Niet lang daarna verschijnt “De Dikke Controleur” op het podium, heet ons nogmaals welkom en kondigt vervolgens de film aan door de kinderen de begintune van Thomas de Stoomlocomotief te laten zingen. Velen van jullie zullen nu waarschijnlijk dit melodietje voor de rest van de dag in het hoofd hebben, mijn excuses daarvoor!

thomas de stoomlocomotief

Thomas de Stoomlocomotief naar Italië; het verhaal…

We kunnen de film prima volgen achterin de zaal, want het scherm waarop hij wordt vertoond is groot. In het verhaal reist Thomas de Stoomlocomotief naar Italië, naar een bouwplaats, waar een archeologisch museum moet komen. Hij ontmoet de trein Gina, een expert op het gebied van alles dat Italiaans is. Op de vele wegen die naar Rome leiden worden de kinderen meegenomen langs bekende bezienswaardigheden in Italië en vraagt Thomas zich veel dingen af: “waarom staat die toren bijvoorbeeld zo scheef en waarom zien de gebouwen er zo onafgemaakt uit?”

Voor de kinderen is het vermaak, voor mij is als moeder is het leuk om te zien dat ze naast mooie beelden ook wat cultuur en geschiedenis meekrijgen, door onder andere de antwoorden op Thomas zijn vragen. Daarnaast valt de typisch Italiaanse (achtergrond)muziek me op en spreken de treinen elkaar aan met “ciao!” Tussen neus en lippen door wordt er daarbij uitgelegd dat “ciao” in Italië wordt gebruikt voor “hallo” en “tot ziens.”

Ik zie dat mijn jongsten worden meegenomen in het verhaal van Thomas de Stoomlocomotief Opgraven & Ontdekken en muisstil op hun bankje vooraan zitten te kijken. Ik begrijp dat wel, de film heeft best een spannende verhaallijn en ook voor ons als ouders is het leuk om te volgen. Wanneer ik opzij kijk zie ik dat mijn –dit is zooo voor baby’s- puberdochter óók in het verhaal zit! “Mam, is het goed als ik vooraan ga zitten?” “Tuurlijk schat!”

Anderhalf uur durende film van Thomas de Stoomlocomotief Opgraven & Ontdekken

De film duurt ongeveer anderhalf uur, wat voor onze jongste van drie jaar iets aan de lange kant is. Het eerste gedeelte van de film kan zij goed volgen, na het tweede gedeelte haakt ze langzaam af. Dat is hier in het Mattel gedeelte van het Family Entertainment Center (FEC) geen enkel probleem, want naast de zaal waar de film wordt gedraaid zijn leuk ingerichte ruimtes. Hier kunnen kinderen zich prima vermaken met bekende personages zoals Thomas de Stoomlocomotief, Bob de Bouwer, Angelina Ballerina en Brandweerman Sam. Sterker nog, in elke ruimte is de inrichting hetzelfde zoals ze dat kennen op tv, met leuke accessoires om zich mee te verkleden. Kortom: een waar kinderwalhalla!
Terwijl de oudste drie de film verder afkijken, vermaakt onze driejarige zich in de balletzaal van Angelina Ballerina compleet met roze tutu.

Als de film is afgelopen verschijnt “De Dikke Controleur” weer op het toneel. Hij sluit de film première af door ons uit te nodigen voor een lunch in het ABC restaurant van het Family Entertainment Center. Eenmaal binnen in het restaurant kijken de kinderen hun ogen uit: “wat is het hier groot!!” en “mogen we alles proeven?” Heerlijk om te zien hoe de kinderen genieten en daarmee genieten wij ook. Het restaurant beschikt ‘s avonds over elf (!!!) verschillende keukens: van o.a. Mexicaans, Italiaans en Japans (sushi) tot snackbar. Voor deze lunch zijn er vier keukens open en zelfs voor onze achtjarige –ik lust dat echt niet- valt er genoeg te kiezen.

Family Entertainment Center in Sevenum

We hebben ruim de tijd om te lunchen, dus terwijl de kinderen zich even fijn uitleven in het indoor speelgedeelte van het restaurant, kunnen wij rustig natafelen. Oftewel, ik ga gewoon nog een ronde langs de vele buffetten die er aanwezig zijn! Na de lunch gaat manlief met onze oudste drie kinderen laser gamen in Portal (het gedeelte voor oudere kinderen) en ga ik met onze jongste dochter terug naar Mattel (gedeelte voor kinderen tot acht jaar). Daar mag ze meedoen aan een kleurwedstrijd (we zijn heel benieuwd!!) en wordt ze geschminkt als een prachtige prinses!

Dan is het echt tijd om naar huis te gaan! Op de terugweg rijden we nog even voor een afsluitend ijsje langs het restaurant met de grote gele letter M en dan is het immer gerade aus naar haus!

“Pap,” hoor ik mijn zoontje zeggen vanaf de achterbank, “misschien word ik later ook wel
archeo-nog-wat, net als Thomas!”

Als je het mij vraagt is de Thomas de Stoomlocomotief Opgraven & Ontdekken film echt een aanrader om met het gezin naartoe te gaan! Het verhaal is leuk en grafisch echt prachtig gemaakt. Daarnaast zitten er spannende elementen in en komt de geschiedenis van Italië aan de orde. Ook samenwerken komt aan bod en om even met een quote van Thomas de Stoomlocomotief af te sluiten: “vrienden maken is net archeologie: het kan even duren, maar dat is het meer dan waard!”

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven