Thuis blijven voor je gezin, dat moet geld opleveren!

Wat zou je nu moeten verdienen als thuisblijfouder? Dat is onderzocht! € 72.297,78 per jaar zou een aangepast salaris dan zijn voor alle dagelijkse werkzaamheden. Zo blijkt uit een onderzoek over thuis blijven voor de kinderen wat uitgevoerd is door Viking. 700 Nederlandse en Vlaamse ouders die thuis blijven hebben meegewerkt aan dit onderzoek.

De schatting van het aantal uren die ouders maken als ze thuis blijven voor de kinderen is gemiddels ongeveer 91 uur per week. Holy shit! Dat is hard werken!

Natuurlijk vertaalt de waarde van liefde zich niet in een salarisstrookje. En natuurlijk werkt de formeel werkende ouder óók hard. Maar in deze tijd ‘loont’ het best de moeite om eens te kijken naar al die ouders die thuis blijven en het werk wat zij verrichten.

In dit onderzoek is de thuisblijfouder vergeleken met het runnen van een startende onderneming. Als starter ben je zelf met alle voorkomende taken bezig. Je hebt geen vakantiedagen, kan geen ziekteverlof opnemen en er is geen dertiende maand of een lekker kerstpakket. Niets van dat alles. Bakkenvol met liefde stop je in je werk en wat krijg je ervoor terug? Snot op je kleding en kleffe handjes om je nek 😉 .

Als multitasking project manager pur sang organiseren de ouders die thuis blijven bij hun kinderen alles om de kinderen heen. Ze werken onregelmatige uren, koken regelmatig voor een klein leger (aan vriendjes en vriendinnetjes), organiseren vaak kleine evenementen tot het hen de neus uitkomt en zo nog honderd-en-een-dingen meer. De uren die ongeregistreerd thuis gemaakt worden, zijn van meerwaarde, maar blijven onbetaald.

Waardering voor het thuis blijven

Iedereen heeft waardering nodig zo ook de thuis blijvende ouder die voor de kinderen zorgt. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, het is keihard werken voor (vaak) maar weinig complimenten. Ik merk aan mezelf al dat ik voor het werk wat ik in huis doe, graag ook een schouderklopje ontvang. Hoezo ziet niemand dat ik vanochtend de vloer gedweild heb? Een heidens karwei waar vervolgens gewoon weer met smerige schoenen overheen gedarteld wordt.

De zorg en opvoeding van kinderen is een continue taak. Je kan het niet aan en uit zetten, het is altijd aanwezig en je mag blij zijn als de avonden nog lang zijn en je de nachten goed kan doorslapen 😉 . Dat is wat thuis blijven ook zo zwaar maakt. Het is een oneindig proces. Tegen de tijd dat we hier in Nederland ook daadwerkelijk een aanrechtsubsidie gaan geven zoals ze dat in Duitsland doen, dan zullen er ongetwijfeld toch meer ouders over ’thuis blijven’ nadenken.

Wat zou jij doen? Als het wat oplevert en je voor het geld niet meer zou hoeven te werken, zou jij dan ook liever thuis blijven bij je kinderen?

thuis blijven

1 gedachte over “Thuis blijven voor je gezin, dat moet geld opleveren!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven