Thuis is de plek waar je kind zichzelf mag zijn, aldus kindercoach Anne-Christine

Nou daar is hij dan, mijn allereerste blog! Zeg ik als trotse moeder (46 jaar en gehuwd) van twee kinderen; een dochter van 22 en een zoon van 18 jaar. Dus zoals jullie begrijpen heb ik al heel wat fases doorstaan van peuterpubertijd, kinderziektes, ziekenhuisopnames, examenstress, voor het eerst op stap gaan tot ludevudu. Ik kan zeggen dat iedere leeftijd zo zijn charme heeft maar ook zeker diepe zuchten. Maar boven alles is het zeker de moeite waard!

 

 

De blogs die ik ga schrijven komen vanuit mijn beroep, de kindercoach. Ik werk al 12 jaar op een peuterspeelzaal, daarnaast ben ik oppasmoeder en ook nog eens zelf moeder. Kinderen inspireren me altijd. Ze zijn zo onbevangen en de puurheid van het kind intrigeert me. Vanuit mijn werk op de peuterspeelzaal zie ik dat er een grotere behoefte ontstaat aan ondersteuning van zowel de ouders, als de kinderen. Ze stellen uiteenlopende vragen over hun kinderen die niet willen eten, gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en het verdriet dat het kind heeft bij het overlijden van een dierbare. Echt heel veel ouders zitten met deze vragen en vinden het lastig om ze te stellen omdat ze dan het idee hebben dat ze het allemaal zelf moeten kunnen. Maar lieve mama’s schaam je niet en kom er voor uit. Hulp of advies vragen geeft je nieuwe inzichten en maakt je als moeder sterker!

Deze hectische maatschappij waarin van alles moet en waarin vooral gepresteerd moet worden  legt veel druk op je als ouder  maar legt ook veel druk op je kind. Je kind mag vooral niet anders zijn en moet ook presteren zowel op school als op de sportclub als bij zijn of haar vriendjes/ vriendinnetjes, want doen ze dat niet dan vallen ze buiten de boot en tellen niet mee. Dus héél logisch dat het soms even niet gaat, dat een kind niet lekker in zijn of haar vel zit en dat de ouders en het kind even wat hulp en advies kunnen gebruiken. Om dit alles, heb ik de opleiding Kindercoach gevolgd en ben ik afgelopen september gestart met mijn eigen kindercoach praktijk ThuisKindercoaching. Thuis staat voor de plek waar een kind zichzelf mag en kan zijn, voor de plek waar ruimte en tijd is om te werken aan vaardigheden. Thuis is de plek waar je begrepen wordt.  Een rustpuntje in de drukke maatschappij om even stil te staan bij wat er speelt, kinderen mogen zijn zoals ze zijn om te worden wie ze zijn.

Dit klinkt je vast allemaal mooi in de oren maar wat doe ik als kindercoach nou precies. Ik help eerst samen met de ouders de hulpvraag duidelijk te krijgen. Wat speelt er precies, waarom is het kind niet happy of zit het niet lekker in zijn/haar vel? Vervolgens ga ik met het kind op een leuke educatieve, speelse manier aan de slag om de klacht aan te pakken. In zo’n sessie zal ik samen met het kind op zoek gaan naar haar/zijn kwaliteiten. Hiervoor gebruik ik verschillende methodieken zoals spelmateriaal, creatief bezig zijn, situaties naspelen, voeren van een gesprek of bijvoorbeeld buiten activiteiten. Ik  ga altijd uit van het kind, wat past bij de behoeftes en interesses van het kind wat zijn haar of zijn kwaliteiten? Vaak zijn 5 à 6 sessies voldoende voor het kind om van de klacht naar de kracht te werken.

Deze manier van coachen is laagdrempelig en de begeleiding geeft net dat steuntje in de rug dat een kind nodig heeft. Ik ervaar vaak dat deze manier van coachen opzienbarend is, wat het één op één contact èn het nemen van rust en tijd met het kind doet. Je ziet een kind weer tot bloei komen, wat je als kindercoach maar vooral ook als moeder echt raakt. Ik ben zo dankbaar voor dit beroep en wil jullie als moeders hier graag in mee nemen en laten ervaren dat de oplossing vaak dichterbij is dan je denkt. In mijn volgende blogs ga ik dieper in op de onderwerpen waar je als ouder mee te maken hebt en geef ik ook tips.

Tot snel!  Anne-Christine, Kindercoach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven