Hoe het thuis werken met de kinderen (en man) er hier aan toe gaat

Het zijn rare tijden op het moment, voor iedereen eigenlijk. Toch is er voor mij in verhouding minder veranderd dan voor een hoop anderen. Ik werk immers al jaren van huis uit, en dat is nog steeds hetzelfde. Alleen nu is het thuis werken aangevuld met man en kinderen over de vloer. Na een aantal weken ervaring opgedaan te hebben kan ik je precies vertellen hoe het er hier aan toe gaat en want ik er van vind.

Thuis werken met kinderen en man over de vloer

Ik heb verschillende fases doorgemaakt in de afgelopen periode. Van ‘oh gezellig’ tot ‘compleet wanhopig‘ en van ‘berustend in de situatie’ tot aan ‘shit zeg, over een paar weken gaat de school weer beginnen’. Een vreemde gewaardwording kan ik je vertellen, die verandering in gevoel over het feit dat Frank en de kinderen hier ook rondlopen terwijl ik thuis werk.

Laat ik voorop stellen dat Frank hier niet zomaar rondloopt maar ook gewoon thuis werkt voor zijn baas. Een van de voordelen van achter de pc zitten op kantoor; dat kan vaak thuis ook. We zijn in ieder geval net op tijd klaar met de verbouwing van ons kantoor aan huis waardoor we makkelijk met zijn vieren hier aan de slag kunnen.

Van huis uit werken met het hele gezin

In het begin vond ik het reuze gezellig dat iedereen thuis was. Ik lag dan ook dwars op alle andere moeders die fanatiek bezig waren met het maken van planningen voor hun kinderen in verband met het thuis leren. Nee, hier sliepen ze lekker een beetje uit en gingen ze ook in de avond later naar bed. En tussendoor werd er door de kinderen een beetje thuis geleerd terwijl Frank en ik met plezier thuis werken. Vakantiemodus aan, gezellig!

Thuis werken met kinderen

Lotte is redelijk makkelijk te motiveren en heeft ook relatief weinig begeleiding nodig. Een eitje dus dat van huis uit huiswerk maken. Over het algemeen is ze in een paar uurtjes klaar en heeft ze de middag vrij. Dat gaat dus al weken zo. Ze vermaakt zich met knutselen, mee wandelen met de hond, zo nu en dan eens afspreken, lekker op haar telefoon tiktok-jes maken, Netflixen en mee in de tuin helpen. Die telefoons draaien overuren op het moment, waardoor we nu Sim only vergelijken om een nieuw abonnement voor haar aan te schaffen, los van de prepaid die ze jaren gehad heeft.

Zoonlief zit wat anders in elkaar. Hij is lastiger te motiveren en zeker nu blijkt dat hij ‘geslaagd’ is, ligt er geen huiswerk meer te wachten op hem. Dat betekent bankhangen. En dan bedoel ik ook ‘Major’ bankhangen. Dat hij nog geen zeer zitvlak heeft verbaasd me enorm! De eerste weken heeft hij nog wel wat aan zijn huiswerk gedaan, maar vanaf het moment dat de eindexamens afgelast zijn heeft hij zijn corona diploma eigenlijk al op zak en is hij vrij. Tot in September zijn nieuwe opleiding begint -welke vorm dat dan ook moge krijgen- is hij thuis.

En dan krijgt thuis werken met kinderen een andere lading, want niets is zo frustrerend als een bankhangende puber. Op zijn tijd prima, maar de hele dag? of week? Arrrrgggggghhhh. Zojuist heeft hij gelukkig zijn eerste sollicitatie mail gestuurd en ik kan niet wachten tot hij ergens kan beginnen. Eindelijk wat activiteit in zijn planning.

Van kleine ergernissen tot groot genot

Goed, dat bankhangen behoort tot een van de ergernissen. Maar zo heb ik er nog een paar meer 😉 . Het telefoongebruik van manlief. Nu belt hij gelukkig met zijn eigen mobiele telefoon, maar ik ben gewoon niet gewend aan al dat gepraat op de achtergrond. Ik werk al 10 jaar alleen vanuit huis en dat is me tot nu toe prima bevallen. Van de een op de andere dag heb ik tijdens het thuis werken mijn kinderen om me heen, maar ook mijn man naast me. Dat getik op de pc kan ik allemaal prima hebben, maar soms zit hij uren achter elkaar aan de telefoon, om gek van te worden! Ik merk dat mijn concentratie dan ver te zoeken is, ik ben het gewoon helemaal niet meer gewend.

Wat ik dan wel weer super gezellig vind is samen een bak koffie doen tussendoor. Vreemd eigenlijk, want we doen dat gewoon achter de pc terwijl we aan het werk zijn, maar het is toch leuker om een capuccino voor twee te zetten dan alleen voor jezelf. Komt nog bij dat Frank hem vaak zet. Daarnaast vind ik de wandelingen met de hond in de ochtend een stuk gezelliger sinds Lotte meegaat. We hebben dan de meest waardevolle gesprekken!

Langzaam de regels weer wat loslaten

Op social media zie ik hele groepen moeders die blij zijn dat hun kinderen binnenkort weer naar school gaan. En daar tegenover scharen zich de moeders die bang zijn voor de gezondheid van hun kind en dus liever thuis werken met de kinderen nog om zich heen. Niet naar school dus. Ik ben vooral blij voor Lotte, omdat ze graag weer naar school wil.

Maar zelf zit ik er niet om te springen. Niet omdat ik bang ben voor haar of haar gezondheid. En ook niet voor onze gezondheid. Nee… ik ben gewoon enorm gewend aan mijn gezin om me heen in de afgelopen weken. Afijn, nu in ieder geval dus nog op zoek naar een Sim Only Abonnement bij Simyo en dan kunnen de kinderen ook straks buitenshuis mij met hun mobieltje bereiken als het nodig is. Als Lotte dan weer een paar dagen in de week naar school gaat, dan heeft ze een continurooster en ik voorzie dat ze dan ook weer wil afspreken in de middag. Kan ze me vanaf het schoolplein even bellen om aan te geven waar ze naartoe gaat! Of gewoon om even te kletsen, want je snapt natuurlijk wel dat ik dan onze goede gesprekken ga missen.

Op wat kleine ergernissen na voert gezelligheid dus de boventoon hier in huis. En ik zal het maar eerlijk toegeven… ik ga ze enorm missen als ze straks weer hele dagen naar school gaan. Als Luc in September aan zijn nieuwe opleiding gaat beginnen en als Frank straks misschien weer naar zijn werk gaat in plaats van thuis werkt. Ik heb al geopperd dat hij maar aan zijn baas moet vragen of hij 2 dagen in de week thuis kan werken 😉 .

Waarom het thuis werken met de kinderen hier zo goed werkt

Het heeft ongetwijfeld veel met de leeftijd van de kinderen te maken. Luc is als 15-jarige natuurlijk al erg zelfstandig, en hoeft niet meer te leren dus heeft ook geen hulp nodig. Lotte leert makkelijk en behoorlijk zelfstandig. Ook al is ze pas tien, ze heeft dus niet veel hulp nodig. De druk op het huiswerk is hier in huis dus niet zo hoog. Zo nu en dan een vraagje kunnen Frank en ik goed inpassen in ons eigen werk natuurlijk. Ik sanp dat het thuis werken voor met ouders met kleinere kinderen een heel stuk lastiger is.

Hoe pakken jullie het aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven