Thuis werkende moeder zijn valt niet altijd mee; hier lees je tips!

Ik werk vanuit huis, en dat bevalt me soms goed, soms heel goed, en soms helemaal niet! Waarom? Soms kan ik me héél goed concentreren. Dan vind ik het heerlijk om tussendoor mijn zoon van school te halen zodat hij thuis kan komen eten. In de middag fiets ik met hem lekker naar een vriendje waar hij weer naar hartenlust kan spelen. Hoe hij dat wil, niet ‘gestuurd’ door een BSO. Als thuis werkende moeder word je heen en weer geslingerd tussen je drive om aan de slag te gaan, en je gezin… Herkenbaar? Dit is een blog voor de thuis werkende moeder. Want al klinkt het fantastisch, dat is soms nog best een uitdaging!

Lees ook: De voor- en nadelen van thuiswerkende moeder zijn op een rijtje

Altijd maar druk, druk druk

Thuis werkende moeder zijn, klinkt dat jou als muziek in de oren? Het is zwaarder dan het misschien klinkt 😉 . Zo zijn woensdagen bij ons een crime. Jezelf concentreren op je werk met de kinderen in huis, dat is een uitdaging. Dochterlief de hele dag thuis, zoonlief een halve dag naar school, dan ophalen. Met dochter natuurlijk, liefst op de fiets want je wilt het goede voorbeeld geven, dus ook al regent het… Hophop, paraplu mee en gaan. Vervolgens heeft hij afgesproken met een vriendje, maarja… Hij moet in de middag ook tennissen dus dan maar vriendje mee naar huis, gezamenlijk bij ons lunchen, zij even lekker spelen, ik ook, maar dan politie agente om ervoor te zorgen dat dochterlief beide vriendjes een beetje hun gang laat gaan.

Tussendoor probeer je nog even de mail te checken, loop ik quasi nonchalant met een telefoon aan mijn oor de was op te hangen die niet in de droger mag, en ‘schud’ ik daarna dochter even af om toch nog een paar artikelen te plaatsen of wat facturen te maken.

Thuis werkende moeder: nu nog toekomen aan het werk

Ja, en voor je het weet is de middag half voorbij. Wordt het vriendje opgehaald (mits hij blijft kijken bij het sporten). Dan spurt ik met zoon en dochter naar de tennisles, om even heel geïnteresseerd te blijven kijken, dan gauw naar de Appie te racen om nog wat laatste dingen te halen, om vervolgens weer terug te vliegen om zoonlief op te halen. Eten koken (of friet bakken) en dan snoetjes en lijfjes wassen. Hopen dat ze bijtijds willen gaan slapen. Zodat je in de avond, als je eigenlijk zou willen ontspannen tóch nog het nodige werk kan doen wat overdag is blijven liggen.

Zo, dat is hoe ik het ervaar … maar hoe ervaren de kinderen het eigenlijk ?

Hoe ervaren kinderen een thuis werkende moeder?

Tegenwoordig groeien veel kinderen op met één of twee werkende ouders. Deze ouders werken niet alleen op kantoor, maar ook steeds meer vanuit huis. De flexibele regeling lijkt ideaal voor werkende ouders, maar kinderen geven aan dat zij dit maar niks vinden. Spontaniteit is namelijk ver te zoeken, en voor een goed gesprek en even rustig de tijd nemen voor elkaar is al helemaal geen plek… Dit blijkt uit het onderzoek onder zo’n 885 kinderen van zes tot vijftien jaar.

De kinderen vinden dat hun thuiswerkende ouders te druk zijn. (huh?) Ze werken niet alleen overdag thuis maar ook ‘s avonds en in de weekenden. Daarbij komt dat kinderen van twaalf tot vijftien jaar aangeven dat ouders ‘bijna altijd gestrest en chagrijnig zijn’. Daarnaast komt het vaak voor dat de kinderen stil moeten zijn omdat de ouder aan de telefoon zit, of gewoon niet wil dat er tegen ze gepraat wordt… Scheiding tussen werk en privé is hierbij dus erg duidelijk, en wellicht een een heel aantal gevallen veel te vaag.

Om een goede combinatie te bewerkstellingen hebben we de nodige tips op een rij gezet. Die lees je hieronder.

Tips voor thuis werkende moeders

  • Maak goede afspraken binnen je gezin. Wanneer mag je wel en niet gestoord worden? Vergeet niet om ook een pauze in te lassen en om de tussendoor tijd ‘in te plannen’ voor je kinderen. Je kinderen genieten echt van deze kwaliteitstijd en je komt zelf ook tot rust.
  • Maak goede afspraken met jezelf en stelprioriteiten. Van negen tot vijf thuis fulltime werken, terwijl er kinderen rondlopen is niet reël. Wees je daarvan bewust!
  • Heb je een eigen kantoor aan huis? Maak daar dan gebruik van. Op deze manier zorg je voor rust bij jezelf, maar ook voor een ongedwongen sfeer in het normale gezinsleven, omdat je een deur dicht kan doen.
  • En tot slot, wees creatief. Niet alleen met eventuele oppas mogelijkheden, maar ook met het omgaan met je kinderen. Laat bijvoorbeeld je kind aan je tafel knutselen. Hij of zij zal wellicht wel wat kletsen en vragen, maar dat doen je collega’s ook. Meer dan eens voelt je kind zich echter ‘lekker’ omdat hij/zij bij je in de buurt is, maar ook het gevoel heeft zo toch samen bezig te zijn.

Ik ben benieuwd: hoe pak jij dit aan? En heb je zelf soms nog goede tips?

Lees ook: Betrouwbaar thuiswerk om wat bij te verdienen naast het moederschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven