Thuis wijn proeven; een beetje minder drinken, maar meer genieten van smaak

Ben jij van het type Dry January? Mooi! Want het is inmiddels februari dus je kan weer gewoon meedoen 😉 . Ben jij niet van het type Dry January? Ook mooi, want dan is dit sowieso iets voor jou! Als je wijn lust tenminste. Ik ben namelijk in mijn nopjes met ons nieuwe wijnabonnement van Vinobox waarmee ik de lekkerste wijn thuis kan proeven en op mijn gemak een oordeel kan vellen over deze wijnen. Zo ben ik niet meer ‘gebonden’ aan de standaard wijnen uit de supermarkt maar kan ik nieuwe wijnen uitproberen. Ik vertel je er wat meer over.

Vinobox wijnabonnement

Nieuwe wijn thuis proeven? Probeer dit eens!

Herken je dat? Dat je eigenlijk (bijna) altijd dezelfde wijn meeneemt uit de schappen van de supermarkt? Wij wel. En ook al drinken we tegenwoordig wat minder, ik ben toch een beetje klaar met de standaard wijnen die ik inmiddels wel ken. Eigenlijk vind ik het een mooi voornemen. Wat minder wijn drinken, maar wel wat meer verschillende wijnen proeven. En betere wijnen. Kijken wat je nu écht lekker vindt. Ik kan je vertellen… je gaat wijn anders drinken en ook meer waarderen als je een beetje afwisselt.

Wijnen, wijnen, wijnen… zo doen wij dat hier

Wij hadden sowieso verschillende typen wijn in huis. Niet alleen om thuis de wijn te proeven, maar gewoon omdat we gewend zijn om het zo te doen. Onze ‘gewone’ wijn die we altijd in huis hebben: een Chardonnay en een Merlot. Ik ben niet zo van de rosé wijnen dus staat er standaard wit en rood in de kast. Deze wijnen komen tevoorschijn als er niets bijzonders is maar ik wel gezellig (alleen of samen) een wijntje wil drinken. Dit zijn de standaard wijnen die lekker zijn, maar waarvan ik de smaak inmiddels wel ken.

De standaard wijn voor doordeweeks of de gewone weekenden

Zo’n fles open ik bijvoorbeeld doordeweeks bij het eten als ik écht zin heb in een wijntje, maar steeds vaker drink ik doordeweeks niet. Maar zo’n fles open ik ook in een standaard weekend dat we thuis zijn en ik wél een wijntje drink maar Frank bijvoorbeeld niet. Van deze wijn heb ik de neiging om een paar glazen te drinken zonder dat ik er echt bij stil sta. Beetje stom, maar het is zo.

De bijzondere wijn voor als we bezoek hebben

Als we bezoek krijgen dan vind ik het leuker om een bijzondere wijn voor te schotelen. En daarvoor hebben we Eros. Eros is een charmante Italiaan die thuis wijn proeven tot een kunst heeft verheven. We hebben hem leren kennen tijdens een etentje bij vrienden in de tijd dat dat nog zomaar kon 😉 . Hij kookte voor ons en schonk zijn wijnen bij het heerlijke italiaanse comfortfood dat hij serveerde. Met verhaal erbij.

Iedere wijn die hij ons thuis liet proeven had een eigen verhaal dat in het Engels (met zwoel accent) door hem bij het schenken ervan verteld werd. En dat waren 6 top verhalen! Wat hebben we toen genoten. Uiteraard met de gedachte erachter dat we uit die heerlijke wijnen zelf een selectie konden maken om bij hem na te bestellen voor thuis. Lekkere wijn om thuis te serveren en te proeven met andere vrienden. Een aanrader kan ik je vertellen. Door Eros zijn wij geprikkeld om meer te proeven in plaats van alleen maar te drinken. En zo kom ik vanzelf op ons wijnabonnement.

wijn thuis proeven

Maandelijks 3 andere wijnen thuis proeven

Sinds een tijdje hebben we een wijnabonnement. Net zoals we wekelijks een foodbox binnenkrijgen en ik een tweewekelijks abonnement heb op bloemen, krijgen we nu eenmaal per maand een box met drie lekkere wijnen van Vinobox. Die box stel je zelf min of meer samen. Uiteraard kies je niet de exacte wijnen die in de box zitten, maar je kan wel wat voorkeuren aangeven. Zo heb ik bijvoorbeeld aangegeven dat ik graag wit en rood drink. En dat ik het leuk vind om iets complexere wijnen te proberen. Ben jij meer van de gangbare wijnen? Geen probleem, want ook daar kan je voor kiezen. Zo is de wijnbox naar wens samen te stellen en word je toch verrast door de wijnen die erin zitten omdat Vinobox die voor je kiest.

In onze maandelijks box zitten dus drie heerlijke wijnen die we thuis kunnen proeven. Wijnen om van te genieten bleek afgelopen keer weer toen ik op zaterdag na het klussen eind van de middag even lekker wilde relaxen met Barack. Ronduit genieten om dan een nieuwe wijn te proeven thuis op de bank. Niet te complex, maar wél anders dan wat ik gewend ben. Anders genoeg om me echt te laten proeven in plaats van alleen te drinken.

Ik heb dan ook met mezelf afgesproken dat dat de tendens moet worden. Geen wijn meer drinken uit gewoonte, maar echt de momenten kiezen om te proeven. Na het klussen met een goed boek, of tijdens de lessen van mijn crypto training om mezelf te ‘belonen’ tijdens het studeren.

thuis wijn proeven

Bijhouden hoe de wijnen smaken; wat proef je en wil je deze nog vaker drinken?

Doordat de wijnbox automatisch maandelijks geleverd wordt krijgen we dus iedere keer weer nieuwe wijnen om te proberen. Het leuke is dat er bij de wijnbox ook kaartjes zitten met extra uitleg over die wijn. Waar komt de wijn vandaan, welke druif wordt er gebruikt, en wat is de achtergrond van de wijnmakerij. Daarnaast kan je op het kaartje je eigen notities nog kwijt.

Tip: bewaar de kaartjes en schrijf ook echt die notities. Geef daarnaast de wijn bijvoorbeeld een aantal sterren. Stop de kaartjes in een map en als je eens extra wijn wilt bestellen heb je na verloop van tijd meer dan voldoende keus. Bestellen kan dan heel simpel. Door de QR code op het kaartje te scannen kom je direct in de webshop bij de juiste wijn terecht en kan je als je wilt een doos bestellen.

Je kan trouwens de wijn ook beoordelen in je account op de website waardoor je nieuwe wijnbox nóg beter aan gaat sluiten bij jouw smaak. Het is dus echt een wijnabonnement op maat.

Meer weten? Check de website van Vinobox.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven