Thuis bevallen moet kunnen, maar je moet het ook willen (en papa ook)

Lekker thuis, dat bevalt toch het beste. Tenminste, zo werd er in de jaren ’50 nog gedacht. Toen beviel maar liefst 80% van de vrouwen nog ‘gewoon’ thuis. In het ziekenhuis bevallen deed je alleen als er complicaties (te verwachten) waren. Dat is anno 2017 niet meer het geval. Tegenwoordig bevalt nog ongeveer 13% van de vrouwen thuis. En niet omdat vrouwen veel vaker complicaties ervaren (al zijn die wel beter op te sporen dan 50 jaar geleden). Het heeft ook veel met je gevoel te maken. En eventuele mogelijkheden tot pijnbestrijding. En het gevoel van de papa in spé, laten we die niet vergeten! Zou jij thuis bevallen overwegen, of maak je voor de zekerheid toch liever een tripje naar het ziekenhuis?

Comfi thuis bevallen of veilig in het ziekenhuis?

Dat ik moeder wil worden weet ik al heel lang. Als driejarige was dat al mijn roeping. Er is alleen één kleinigheidje waar ik me als kleuter nog niet zo druk om maakte, en dat ligt nu ik de dertig nader toch anders. Dan heb ik het niet over luiers: zelfs de gemiddelde babypop weet eens in de zoveel tijd een luier te vullen dus daar was ik in ieder geval op voorbereid.

Lees ook: voorbereiden op bevalling niet gegund

Maar hoe ouder je wordt (en hoe meer van je vriendinnen zwanger worden) hoe vaker je de meest vreselijke bevallingsverhalen te horen krijgt. En dan klinkt thuis bevallen opeens een stuk enger. Want je moet er toch niet aan denken dat je vriend straks je verloskundige is of zich een noodsituatie voordoet? Het feit dat er in het ziekenhuis aan pijnbestrijding wordt gedaan is overigens de belangrijkste reden dat vrouwen steeds minder vaak thuis bevallen.

thuis bevallen

Een zware bevalling, die keuze van bevallen

Ziekenhuiskamers zijn niet al te gezellig en leveren geen extra mooie herinneringen op. Aan de andere kant heb je de ruggenprik niet klaarliggen in je medicijnkastje. Een behoorlijk dilemma dus: thuis bevallen of in het ziekenhuis. En jij bent niet de enige met inspraak: ook manlief heeft waarschijnlijk zo zijn eigen ideeën over de bevalling. Dat jij het zwaar gaat krijgen is een ding wat wel zo ongeveer zeker is. Maar bij een bevalling in het ziekenhuis weet híj in ieder geval dat ‘ie zelf de handen niet uit de mouwen hoeft te steken. En dat de dokter vlakbij is mocht er onverhoopt iets mis gaan, natuurlijk.

Lees ook: de Doula app, voor het begin van je bevalling

Of wil jouw man nu juist wel gaan voor thuis bevallen? Wij zijn benieuwd!

Kijken mannen en vrouwen anders aan tegen thuis bevallen? Hoe zit dat bij jou en je partner? Natuurlijk hebben mannen en vrouwen tijdens de bevalling allebei een eigen perspectief. Als eerste het hoofdje zien gaat jou waarschijnlijk niet lukken 😉 . Maar ook over de invulling van de bevalling en waar die moet plaatsvinden zijn stellen het lang niet altijd eens. Speciaal voor de gelegenheid vonden wij het wel interessant om eens een man om zijn mening te vragen 😉 .

Papa, vertel eens…

Bij MamsatWork zijn we van de mommy-talk. Maar dat jij gespannen bent voor je bevalling, hoeven we je vast niet uit te leggen. Dat manlief bij de gedachte aan de bevalling ook spontaan klotsende oksels krijgt wil hij misschien niet toegeven, maar is in de meeste gevallen wel waar. Wij vonden het hoogste tijd om eens een vader uit te horen! Bevallingsverhalen van papa zullen we het maar noemen…

Hoeveel kids heb je? En waar zijn die ter wereld gekomen, thuis of in het ziekenhuis?

Mike: Met twee kinderen van 17 en 11 is het voor mij alweer een tijdje geleden. Toch kan ik het me nog goed voor de geest halen. Beiden zijn in het ziekenhuis geboren.

Frank: Hier ook twee kinderen, 12 en 7 nu en ook beiden in het ziekenhuis geboren.

We wisten allebei niet zo goed wat we moesten verwachten, hoewel we ook aardig wat vreselijke verhalen gehoord hadden.

Hebben jullie vooraf bepaald of je vrouw zou gaan voor thuis bevallen, of een bevalling in het ziekenhuis? En hoe stond jij daar in? Waren jullie het hier over eens?

Mike: Bij nummer 1 was het een unanieme beslissing; het ziekenhuis. Niet weten wat je kan verwachten was hierin de hoofdreden.

Frank: Mijn vrouw wilde graag thuis bevallen, maar van mij hoefde dat niet zo. Al die rommel thuis 😉 . Uiteindelijk kwam hij veel te vroeg, dus werd het alsnog ziekenhuis.

Zou je – met de kennis van achteraf-  dezelfde keuzes hebben gemaakt?

Mike: Achteraf was het maar goed ook vanwege de complicaties. Bij onze tweede was het al gelijk duidelijk dat we naar het ziekenhuis moesten. Anders hadden we, de verloskundige en mijn ex vooral, het de tweede keer zeker thuis gedaan. Het is dan wel handig wanneer de verloskundige op tijd is…. mijn ex-zwager had wat betreft pech.

Frank: Nooit geen twijfel gehad, gewoon het liefste in het ziekenhuis.

Welk advies zou je andere papa’s in spé willen geven met betrekking tot de bevalling?

Mike: Ik zou papa’s en ook mama’s in spé toch willen adviseren om het thuis te doen. Voor de moeder is het heerlijk om in eigen bed te bevallen lijkt me. Wij hadden de pech dat het ziekenhuis waar wij waren best wel grauw en kil was. Het stond namelijk op het punt gesloopt te worden. Voor ons was de rit naar het ziekenhuis in ieder geval een regelrechte ramp…..

Frank: Voor mij hoeft het écht niet thuis, dus ik ben blij dat het zo gelopen is. Als jij denkyt je vrouw thuis goed te kunnen ondersteunen, dan kan je ook voor thuis kiezen natuurlijk. Ik vond het prettig om alle medici stand by te hebben.

 En bij jullie? Had jouw man een uitgesproken voorkeur over thuis bevallen of niet? 

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

4 gedachten over “Thuis bevallen moet kunnen, maar je moet het ook willen (en papa ook)”

  1. mijn man geeft de voorkeur aan thuis bevalling hij vond altijd het ziekenhuis een prettige gedachten
    maar sinds ik van de derde onverwachts thuis ben bevallen denkt hij daar ineens anders over en wilt nu bij deze vierde zwangerschap dat ik voor een thuis bevalling ga . het was bij de derde dat we op het punt stonden om naar het ziekenhuis te vertrekken en toen bij de voordeur voor de voordeur brak mijn water en kreeg meteen de drang pijnlijke drang om te persen en toen ben ik heel snel thuis bevallen. ze wilde graag thuis geboren worden denk ik haha
    ik ben in augustus uitgerekend van de vierde en denk ook dat ik dit keer voor een thuis bevalling kies mijn man vind dat het fijnst gaf hij aan
    en aangezien ik snel ga met ontsluiting zal ik ook in het ziekenhuis niet in aanmerking komen voor een verdoving dus daar hoef ik het niet voor te doen.

  2. 2x thuis bevallen en ik zou het niet anders willen. De bevallingen gingen erg snel, de verloskundige was mooi op tijd maar tot 2x toe kwam de kraamhulp te laat☺. Als er geen reden voor een ziekenhuisbevalling is zou ik weer gaan voor thuis bevallen (het ziekenhuis is dichtbij).
    De eerste keer vond manlief het wel spannend en had liever voor de zekerheid in het ziekenhuis gezeten maar omdat ik het ‘moest doen’ mocht ik kiezen. De tweede keer was ook hij om en hebben we samen gekozen voor een thuis bevalling.
    Pijnbestrijding heb ik niet nodig gehad.

  3. Tien jaar geleden thuis bevallen van mijn eerste, in goed overleg met mijn vriend en de verloskundige. Dit was werkelijk fantastisch en relaxt, vonden wij allebei. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een hele voorspoedige zwangerschap en dito bevalling heb gehad. ?
    Toen zoonlief 8 jaar geleden kwam moest ik naar het ziekenhuis. Doorverwezen ivm gezondheid zoontje. Ik heb nog even overwogen om gewoon niet naar het ziekenhuis te gaan, en pas heel laat te bellen maar dat risico durfde/wilde ik niet nemen.
    In het kleine ziekenhuis ben ik in een mooie kraamsuite bevallen onder toeziend oog van vriend, gynaecoloog, kinderarts en verpleegkundige. Niks intiems of sfeervol. Overigens wel weer voorspoedig en zonder pijnstilling.
    Een derde zal er niet meer komen maar dan zou ik zo weer thuis bevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven