Thuiswerken leuk maken? 5 tips (ook handig met kinderen)

De standaardisering van thuiswerken was voor sommige mensen een zegen, maar voor anderen een crime. Waar de ene moeder kan besparen op kosten voor de opvang of voor een oppas, krijgt de andere moeder haar werk niet af omdat de kinderen zoveel aandacht vragen. Thuiswerken blijft een uitdaging – voor iedereen – omdat we het niet gewend zijn op deze manier. Toch kan je thuiswerken leuk maken. Ik geef je daar graag wat tips voor én een aantal trucjes die je kan toepassen om van je thuiswerkplek een super productieve omgeving te maken. Ook als je kinderen rond hebt lopen.

thuiswerken leuk maken , tips

Thuiswerken leuk maken én productiever worden; 5 tips

Het zijn eigenlijk 2 verschillende dingen, het thuiswerken leuker maken, en productiever zijn. Toch kan het een niet zonder het ander. Als hje er in slaagt om het thuiswerken leuk te maken voor jezelf, dan ben je ook gemotiveerder én productiever. Daarnaast zal je doordat je productiever bent weer meer tevreden zijn over dat wat je gedaan hebt. En daardoor wordt het allemaal weer leuker!

De inrichting voor een productieve omgeving

Een productieve werkomgeving krijg je niet zomaar. Je zal de sfeer van een daadwerkelijk kantoor een beetje moeten nabootsen, want ze zien er niet voor niets zo uit. Zo kun je bijvoorbeeld een TL-buis installeren, zodat het licht altijd helder is en je niet gemakkelijk in slaap sukkelt. Goed licht is uiteraard ook belangrijk om je werk goed te kunnen doen, zeker als je de hele dag achter de pc zit. Heb je slecht ligt op je thuiswerkplek? Dan raken je ogen oververmoeid en daar wordt het thuiswerken niet leuker op. Dus ook al klinkt het wat saai: goed helder licht is belangrijk voor je productiviteit

Daarnaast is een goed bureau in combinatie met een fijne kantoorstoel een vereiste om productief te werken. Zo word je niet tegengehouden door een ongemakkelijke houding. En voorkom je last van je rug of schouders, waardoor je weer minder productief wordt. Zit je goed? Dan werk je geconcentreerder en ben je snellekr klaar met je to do list voor die dag. Leuk toch?

Tot slot is het fijn (lees: noodzakelijk) als je goede koffie in huis hebt, om je dag wat dragelijker te maken en geconcentreerder door te komen. Een dikke tip om je thuiswerken ook leuk te maken is om van je koffie echt even een momentje te maken. Maak een keer een heerlijke cappuccino, of een latte met wat extra mini marshmallows erop. Drink je koffie dan niet achter je bureau, maar neem even 10 minuten pauze en ga lekker op de bank zitten met een tijdschrift. Hierna ben je weer fris om aan de slag te gaan én maak je het thuiswerken leuker en relaxter.

Maak afspraken met je kinderen als je thuis werkt om het leuk te houden

Het is belangrijk om afspraken met je kids te maken over wanneer ze mogen storen. Als je kleine kinderen in huis hebt is dit natuurlijk wat moeilijker en moet je ze meer in de gaten houden. Voor die situatie kun je wellicht met andere moeders vaste dagen afspreken waarbij je op de kinderen past of dat ze gaan spelen bij de ander thuis.

Bij oudere kinderen kun je afspreken dat wanneer de deur van je thuiswerkplek dicht is, ze niet mogen storen. Als de deur open is kunnen ze natuurlijk gewoon binnenwandelen. Zo stel je duidelijke grenzen en kom je ook echt aan je werk toe. Daarnaast blijf jij geconcentreerder aan het werk én heb je eerder tijd vrij om even aandacht aan je kinderen te geven. Een win win dus.

Wees creatief met werktijden bij thuiswerken

Van negen tot vijf werken is soms gewoon echt niet handig als je kinderen in huis hebt, dat maakt thuiswerken misschien minder leuk. Wees dus creatief met je werktijden als dit ook mogelijk is bij jouw werkgever. Zo kun je extra vroeg opstaan om voor schooltijd alvast een uurtje aan de slag te gaan. Wanneer iedereen in huis slaapt kan jij extra productief zijn in de vroege uurtjes. Daarnaast kun je ook na het avondeten nog wat uren maken, wanneer je kinderen bijvoorbeeld naar voetbaltraining zijn of al in bed liggen.

Niet meer in de file, dat maakt thuiswerken écht leuk

Omdat je geen reistijd meer hebt en ook niet meer in de file hoeft te staan scheelt dit voor veel mensen een hoop tijd. Wil je het thuiswerken leuk maken, dan maak je daar gebruik van. Liever niet door langer op bed te blijven liggen, alhoewel het soms best lekker is om een keertje extra te snoozen natuurlijk. Maar probeer op dezelfde tijd op te staan als normaal. Ineens heb je nu héél veel tijd extra! Die tijd kan je benutten voor een fijne wandeling tussen de middag. Even die frisse neus halen voordat je weer aan de slag gaat maakt het thuiswerken niet alleen leuker, maar ook nog eens gezonder.

Je kan ook die was tussendoor in de wasmachine gooien of alvast wat groenten voor het avondeten snijden zodat je daar eerder mee klaar bent in de avond. Op deze manier doorbreek je je werk even met een korte pauze en profiteer je echt van het thuis zijn. Je houdt hierdoor meer vrije tijd over die je weer op een andere manier kan besteden. Heerlijk!

Een koffie date met je collega’s

Thuiswerken houdt per definitie in dat je meer moeite moet doen om het contact met je collega’s te onderhouden. Spreek je die leuke collega nu niet meer tijdens de koffiepauze op de zaak? Wat let je om thuis een virtuele koffiedate te houden? Een appje met een foto van je lekkere koffie en een ‘ik denk aan je’ geeft al een glimlach bij je collega. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een tijdstip afspreken waarop je via zoom of skype even contact hebt. Allebei met een kop thee of koffie en goede zin tien minuutjes bijkletsen.

Dit is trouwens ook het perfecte moment om een heerlijk koffie abonnement af te sluiten. Krijg je de verse bonen zomaar met de post aangeleverd! Nog even en je gaat het thuiswerken leuker vinden dan op kantoor 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven