Hoe richt je jouw thuiswerkplek in?

Het thuiswerken is een blijvende verandering. Door de coronacrisis werken we steeds vaker thuis en het lijkt erop dat werkgevers hier ook wat meer aan gaan wennen. Het kan zomaar zo zijn dat er meer mensen blijvend een aantal dagen in de week thuiswerken. De kans is echter groot dat je op kantoor aan een kwalitatief bureau met een comfortabele bureaustoel werkt en dat je thuis aan de keukentafel zit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, het is bij structureel thuis werken zeker van belang dat je een goede thuiswerkplek gaat inrichten.

Ga je ook in de toekomst vaker thuiswerken? Dan betekent dat dat je wel wat aandacht mag vestigen op je thuiswerkplek. Op kantoor werk je ergonomisch, maar werk jij thuis ook ergonomisch? Ergonomisch werken is thuis namelijk net zo belangrijk als op kantoor! In deze blog ga jij meer lezen over het belang van ergonomisch werken en over de beste inrichting van jouw thuiswerkplek. Lees dus snel verder!

Stockfoto van bureau door Africa Studio

Inrichten van jouw thuiswerkplek; wat is nodig?

Waaruit bestaat een optimale en ergonomische thuiswerkplek eigenlijk en hoe zit het met de regels? De basis van een goede thuiswerkplek creëer je met ergonomisch kantoormeubilair en in dit blog lees je meer over de arboregels. Je bent in ieder geval niet ergonomisch bezig als je aan de keukentafel werkt. Kies een goede en rustige ruimte om in te werken en beslis daarna welke ergonomische kantoormeubelen je hierin plaatst. Maar, met alleen een bureau en een bureaustoel maak je jouw thuiswerkplek natuurlijk niet echt inspirerend. Een aantal mooie bureauplanten zijn bijvoorbeeld ook wel slim. Hieronder lees je hoe je jouw thuiswerkplek naast ergonomisch verantwoord ook qua inrichten inspirerend maakt!

Decoreren maar!

Nadat je de geschikte locatie hebt gevonden voor jouw thuiswerkplek kan je aan de slag met het inrichten ervan. Plaats het bureau niet tegen een muur, maar zorg ervoor dat je altijd een raam voor of naast je hebt tijdens het werken. Dit heeft alles te maken met jouw ogen. Je ogen moeten na een lange schermtijd in de verte kijken om tot rust te komen. De vuistregel hierin is 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte kijken.

Staat jouw werkplek op de juiste plaats? Fijn! Dan is het nu tijd om te decoreren. Door jouw thuiswerkplek inspirerend te maken, gaat je productiviteit omhoog. Maar hoe doe je dat? Plaats bijvoorbeeld verse bloemen op jouw bureau, hang posters aan de muur of verf een wand in een inspirerende kleur of gebruik dus een van deze ideale kamerplanten voor een fijne sfeer. Probeer je werkplek eigenlijk een soort verlengde van je woonkamer te maken. Zo maak jij jouw thuiswerkplek een bron van inspiratie!

Wat is verder belangrijk bij het inrichten?

Naast het meubilair en het decoreren van de werkplek, is de verlichting en de opslagruimte enorm belangrijk bij het inrichten van jouw thuiswerkplek. Het beste is natuurlijk licht, want daglicht verhoogt jouw productiviteit. Is het toch nodig om kunstmatig licht te gebruiken? Ga dan voor licht wat niet te fel is voor je ogen.

Het werken met rondslingerende documenten kan zorgen voor irritaties tijdens het werken. Het kan je afleiden en het ligt al gauw in de weg. Daarom is opslagruimte in jouw thuiswerkplek ook belangrijk. Plaats een archiefkast in jouw thuiswerkplek om rondslingerende documenten in op te slaan. Archiefkasten komen in vele soorten en maten, zo zijn er grote kasten waarin je veel documenten in op kunt slaan. Behoefte aan iets kleins? Ga dan voor een persoonlijke lade, die je eenvoudig onder je bureau monteert. 

Hoe ga jij jouw thuiswerkplek inrichten?

In dit blog heb je alles kunnen lezen over het belang van het goed inrichten van jouw thuiswerkplek. Ook heb je kunnen lezen welke elementen belangrijk zijn voor jouw thuiswerkplek. Zo zijn kleine aspecten als verlichting en opslagruimte al erg belangrijk. Met ergonomisch kantoormeubilair op jouw thuiswerkplek creëer jij de basis. Na het lezen van dit blog kan jij aan de slag met het inrichten van jouw eigen thuiswerkplek! Hoe ga jij jouw kantoor aan huis inrichten?

Vergoeding van je thuiswerkplek

Wist jij dat er ook regelingen zijn die je (een deel van de kosten van je) thuiswerkplek kunnen vergoeden? Je werkgever kan je volgens de Werkkostenregeling onbelast een vergoeding geven. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van de totale loonsom die het bedrijf heeft, maar in ieder geval mag 1,7% daarvan onbelast verdeeld worden onder de werknemers ten behoeve van een thuiswerkplek. Meer informatie over de WKR lees je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven