Vies, viezer, viest! Wandelen en spelen in natuurspeeltuin Tiengemeten

Tiengemeten pont
Het is maar 10 minuten varen met de pont naar Tiengemeten

Gezocht, de grootste smeerpoets! Nou die hebben wij. Jongste dochter kan nog geen halve dag schoon blijven. Helemaal niet als ze buiten mag spelen. Dus toen ik de oproep van speelnatuur Tiengemeten zag, nam ik me voor om mee te doen. Lekker naar de natuurspeeltuin op het mooie eiland Tiengemeten en mijn kids hun gang laten gaan. Foto maken en insturen, en binnen is die eerste prijs. Toen kwam er een vakantie tussendoor en een verbouwing. En is de grootste Smeerpoets al gekozen. Maar dat voornemen om er op uit te gaan en lekker te gaan spelen in de natuur is er nog steeds, dus op een prachtige herfstdag trekken wij de wandelschoenen aan, doen de rugzak op met extra kleren voor de smeerpoetsen in ons gezin en gaan op pad. Naar Zuid-Holland, naar Tiengemeten!

Varen naar Tiengemeten

Om ons doel te bereiken, moeten we eerst anderhalf rijden. “Wat gaan we dan doen?” De achterbank is onrustig. Vooral als wij vertellen dat we gaan spelen in de natuur. “Dan hoeven we toch niet zo ver met de auto?” Tja als je niet in Zuid-Holland woont wel. Gelukkig zorgt de belofte dat we straks met de boot naar een spannend eiland gaan weer voor wat rust. We parkeren op de grote parkeerplaats vlakbij de pont in Zuid-Beijerland, precies op tijd voor de eerste boot van 10.00 uur. Strakblauwe lucht, het felgroene gras van de overkant lonkt. Als de pont vaart krijg ik een vakantiegevoel. Dat doet water altijd met me, helemaal als het zonnetje ook nog zo uitbundig schijnt. Zoonlief is in de ban van de futen die hij in het water ziet, de dochters kijken vooruit, zijn we er al bijna? We verlaten de pont en beginnen ons avontuur. Eerst bekijken we het bezoekerscentrum. De kinderen zien in het winkeltje genoeg leuke dingen waar ze al hun zakgeld aan kunnen opmaken. Maar de natuur wacht, hup naar buiten!

Rust op Tiengemeten

Wandelen op Tiengemeten
Eindeloos struinen.

Tiengemeten is een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland. Wij maken een wandeling, en genieten van het prachtige uitzicht over het water. “Waar is de speeltuin?” vraagt jongste dochter. We beloven dat ze straks echt heel lang mag spelen, maar wij vinden het zonde van het mooie eiland om alleen maar de speelnatuur te bezoeken. We picknicken tussen het riet en genieten van de rust en ruimte om ons heen. Vliegt daar nou een zee-arend?

Speelnatuur

Spelen op Tiengemeten
Op ontdekkingstocht in de speelnatuur

Het beste, in de ogen van onze kinderen, hebben we tot het laatst bewaard. De speelnatuur. Meer dan 4,5 hectare bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Al snel gaan de schoenen uit en gaan onze drie kinderen op in hun spel. De twee oudsten wagen zich wat dieper in het water, met een zelfgemaakt vlot. De jongste is druk in de weer met haar schepje in het ondiepe water.

Er zijn geen speeltoestellen. Wel veel water en zand. En meer hebben kinderen ook eigenlijk niet nodig. Nou ja, de ruimte en die hebben ze bij speelnatuur Tiengemeten. Ik vraag me alleen af hoe het is op een drukke zomerdag. Of het dan niet dringen is bij de boomstammen om een vlot te bouwen. Nu, op een prachtige herfstige zondag is dat in ieder geval niet zo. We zijn niet alleen, maar het is nergens druk. Precies wat ik me had voorgesteld van spelen in de natuur. Ik plof neer bijEigen vlot bouwen op Tiengemeten een van de picknicktafels en geniet. Ik hoef me niet druk te maken om smerige kinderen, bij de ingang zijn douches. En ik heb droge kleding bij me. De kinderen vermaken zich met de natuur in Tiengemeten. En net als bij een ‘echte’ speeltuin kunnen ze er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Met het nodige omkopen, we beloven iets lekkers bij de auto, krijgen we ze uiteindelijk toch mee. Moe gespeeld en gewandeld zoeken we de boot weer op. We komen hier vast nog eens terug. Met onze eigen smeerpoetsen.

Tip voor de herfstvakantie!

Speelnatuur Tiengemeten is tot 1 november geopend op woensdag en in het weekend. Ook in de herfstvakantie kan er volop gespeeld worden. Hutten en vlotten bouwen zijn dan de meest favoriete activiteiten van de kinderen. Speelnatuur Tiengemeten is een ruig dagje uit voor het hele gezin. Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland, vlakbij het terras met voor (groot-) ouders koffie en thee.

Er is meer dan speelnatuur op het mooie eiland, er zijn wandelpaden, huifkartochten en fietstochten (fietsen te huur bij het bezoekerscentrum). In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Echt zo’n plek die je gezien moet hebben. Alleen te bereiken met de pont. Kijk hier voor vertrektijden en meer informatie. Je kunt je toegangskaartjes ook al online kopen, dat scheelt weer tijd, die je liever in de (speel)natuur rondbrengt. Je betaalt 5 euro voor volwassenen voor de pont, 3,50 voor kinderen en voor de speelnatuur betaal je als volwassene 3 euro, de kinderen 5 euro. Leden van Natuurmonumenten krijgen 1 euro korting.

tiengemeten wandelen

 

4 gedachten over “Vies, viezer, viest! Wandelen en spelen in natuurspeeltuin Tiengemeten”

  1. Avatar foto
    Natural Answer

    Wat een heerlijk speeleiland. Het is jammer dat wij echt niet in de buurt wonen, anders waren wij zeker gaan kijken.

  2. Ik heb een keer met mijn werk een rondleiding gehad op het eiland. Erg mooi stuk natuur, en inderdaad ook erg leuk voor kinderen. Tip: neem muggenspray mee, want het eiland stikt ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven