Tijd tekort? 8 tips om het in jouw gezin beter te laten lopen

We hebben de vakanties weer achter de rug. De scholen zijn weer begonnen, en er zijn er nog die na dit weekend weer starten. Speeldates, sporttrainingen, bijles en partijtjes zijn weer aan de orde van de dag. Dat betekent; tijd tekort. Rustig ontbijten en spontane pyjamadagen zijn weer even voorbij…

In een druk gezin is het noodzakelijk om zaken goed te plannen wil je tijd over houden in plaats van tijd tekort hebben. En ik kan je zeggen… het gevoel van altijd maar te weinig tijd hebben, dat is niet best. Bij mij zit het in de aard van het beestje, ik trek altijd teveel naar me toe… maar als het er echt om begint te spannen… dan levert het zelfs fysieke klachten op. Een paar maanden geleden stelde ik dan ook een aantal doelen op voor het nieuwe jaar, waaronder een privé doelstelling. Ik mag tot op heden constateren dat ik hierin jammerlijk mislukt ben tot nu toe. Gelukkig heb ik nog een aantal maanden te gaan voordat we weer aan het nieuwe jaar beginnen 😉 .

tijd tekort

ME-time

Gelukkige ouders…gelukkige kinderen is ons motto! Kortom vul je beker met energie! Kijk dus waar jíj die energie van krijgt. Fulltime werken, twee avonden in de week sporten of met de deur op slot in bad? Egoïstisch? Niks ervan! Als dat jou energie oplevert, dan is dat voor jou de juiste keuze en word je daar vast een blijere en energiekere mama van! Dus ook al denk je tijd tekort te hebben… ga op zoek naar je energie!

Psssttt… willen je kinderen je niet met rust laten terwijl je écht even tijd voor jezelf nodig hebt? Probeer zo’n blokje met verschillende kleuren (bij ons op school gebruiken ze die ook in het kader van de zelfwerkzaamheid; dit is een blogje op zich waard 😉 ).

Geen blokje bij de hand? Een bepaald kleur kussen doet ook wonderen 😀 .

Ben je in balans?

Som eens op wat je energie kost, waar je energie van krijgt en waar je niet aan toe komt. Gewoon een simpel lijstje maken. Sporten, afspreken met vriendinnen, iedere avond lezen met de kinderen? Zet alles op papier. Zo zie je direct of de weegschaal in of uit balans is en of dat je je tijdgebrek op een bepaalde manier kan oplossen. Heb je een partner? Vergelijk en bespreek (opnieuw) de taakverdeling, wie weet scheelt dat je al weer de nodige tijd.

tijd tekort

Rennen & vliegen, altijd tijd tekort

Begint de dag altijd gehaast of bestaat je hele middag uit taxiën en gekibbel op de achterbank? Niet tof. Dat weten we allemaal. Niet lang geleden schreef ik nog een stukje over onze ochtendroutine en de stress die we altijd hebben. Tuurlijk was de meest voor de hand liggende tip… iets eerder opstaan. Ik zag er enorm tegenop, maar zie wel direct effect. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij de kinderen. Beste tip ever: maak bewust meer tijd door wat eerder op te staan. Je zal verbaasd zijn over de tijd die je ineens overhoudt in plaats van dat je tijd tekort komt! Daarnaast begin je de dag ook niet geïrriteerd, wat mij betreft ook een enorm pluspunt!

Halen & brengen naar sporten en dergelijke

Zitten jouw kinderen op een sport? En ben je er inmiddels aan gewend dat je de hele woensdagmiddag taxichauffeur bent en je ook nog eens op zaterdag de hele ochtend langs het sportveld staat? Zonde, want het kan toch veel effectiever. Plan via www.datumprikker.nl met andere ouders van teamgenoten een handig haal & breng schema. Ideaal om tijd te besparen. En zeg nu zelf… al dat geroddel in de tussentijd langs de kant, daar word je toch niet wijzer van ?!

Tijd tekort voor huiswerk en opdrachten

Naast speeldates en sport vraagt huiswerk zoals bijvoorbeeld extra lezen met je kind ook de nodige tijd. Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Kortom plan liever 2x in de week en 1x in het weekend een rustig en gezellig leesmomentje in plaats van dat je op één dag probeert alles achter elkaar te doen. Geen kind leest (en slaapt) beter als er iedere avond een raceleesmoment is en effectief is het al helemaal niet. Ook leuk om te doen: noteer de leesmomenten op een weekplanner en zet er samen een grote krul bij na afloop.

tijd tekort weekplanner

Weekplanner als geheugensteun

Een weekplanner is sowieso geen slecht idee. Voor kleuters is het nog best lastig om te onthouden wanneer het een gewone dag of een BSO/overblijfdag is (alhoewel die van ons verbazingwekkend snel in de gaten had wanneer ze mag overblijven en wanneer ik aan het schoolplein sta). Toch is het handig als ze zelf op een weekplanner kunnen zien wat er die dag te doen is. Kunnen ze nog niet lezen? Je kan ook van die leuke borden krijgen met afbeeldingsmagneetjes in plaats van dat je iets opschrijft.

Be proud!

Bescheidenheid siert de mens, dat is wel zo, maar altijd bescheiden zijn levert je aan het eind niets op. Geef jezelf (en een ander) zo af en toe een schouderklopje of een kleine beloning. Heb je die zware boodschappen vandaag al allemaal in huis gehaald? Dan heb je die heerlijke cappuccino écht wel verdiend. Ga ook gewoon even rustig zitten in plaats van dat je direct verder aan het werk gaat. Even opladen en dan weer knallen. Je zal zien dat het je tijd gaat schelen op het eind van de rit, omdat je meer gefocust bent.

tip: Ook leuk; Wat maakt jou zo’n leuke moeder? Vraag het aan je kinderen en houd een complimentenrondje! Niets is zo vertederend en origineel als het compliment van je kind. Prima brandstof voor je beker energie 😉 .

Quality Time en een genietmomentje

Probeer op een bepaald moment van de dag (en dat hoeft niet persé het voor-het-slapen-gaan moment te zijn) een klein quality time momentje met je kind te hebben, ook al lijk t etijd tekort te komen, dit gaat je tijd schelen. Echt één op één. Je zal zien dat dat resulteert in een tevreden gevoel bij jou en een zen moment bij je kind. Uiteindelijk hoef je écht niet op ieder moment van de dag met je kindje bezig te zijn. Beter een half uur écht samen zijn dan anderhalf uur maar met een half oor luisteren…

Leuke dingen om samen te doen zijn bijvoorbeeld het slaapklets boekje van Gezinnig doorspitten, samen in het smoeltjesschrift schrijven, of gewoon een spelletje doen zoals Memory of iets dergelijks.

Succes met je planning!

Meer artikelen over tijd en wat tijd met je doet 😉 :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven