Tijd voor jezelf als moeder en waarom dit zo belangrijk is

Tijd voor jezelf. Vroeger was dit zo vanzelfsprekend, maar sinds je moeder bent is tijd voor jezelf niet meer zo vanzelfsprekend. Dag in dag uit vervul je meerdere rollen, zoals werknemer of eigen baas, moeder en partner.

Tijd voor jezelf als moeder schiet er telkens bij in. Terwijl dit zo belangrijk is! Om goed voor je kinderen te kunnen zorgen, zou je namelijk eerst goed voor jezelf moeten zorgen. En daar hoort me-time bij.

Benieuwd naar de voordelen als je tijd voor jezelf als moeder neemt en de nadelen als je maar door blijft ploeteren? Lees dan vooral verder!

tijd voor jezelf als moeder

Tijd voor jezelf als moeder

Werken, sociale contacten onderhouden, “partner van” zijn en het gezin draaiende houden. Een druk leven en wat zijn wij als moeders toch goed in multitasken.

Zelfs als we ons niet lekker voelen, gaan we door; kop in het zand, niets aan de hand. Paracetamol erin en gaan, want het leven gaat door dus wij ook.

Dit gaat misschien enige tijd goed, maar op een gegeven moment breekt het je op. Je kan simpelweg niet 24/7 alle ballen hoog houden op lange termijn en dat hoeft ook niet.

Ook jij verdient oplaadtijd, dus tijd voor jezelf als moeder. Iedereen heeft dit nodig. Sterker nog, neem je die tijd niet, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met de volgende vicieuze cirkel:

 • Je bent chronisch moe en futloos;
 • door deze vermoeidheid krijg je een kort lontje;
 • het korte lontje kan overal afgaan, dus bij je gezin, familie, vrienden, maar ook tijdens je werk;
 • dit zorgt op zijn beurt weer voor ongemakkelijke en vervelende situaties;
 • deze situaties zorgen weer voor een schuldgevoel;
 • een schuldgevoel zorgt weer voor malen, zorgen en spanningen;
 • en dat zorgt er weer voor dat je nog slechter slaapt.

Deze vicieuze cirkel versterkt zich na verloop van tijd alleen maar. Je kunt steeds minder aan, je ontwikkelt een laag zelfbeeld, omdat er nauwelijks meer iets uit je handen komt of lukt. Uiteindelijk volgt er een burn-out en daar heb jij niets aan, maar je gezin, je werk en je omgeving ook niet.

Dus lieve moeder, neem die tijd voor jezelf. Laat die controle los. Je zult zien dat het leven echt wel door draait wanneer jij tijd voor jezelf neemt en je komt er alleen maar sterker uit. Win-win voor iedereen.

Tijd voor jezelf als ouder; help elkaar

Niet alleen moeders, maar ouders in het algemeen hebben hersteltijd, ontspanning en oplaadtijd nodig om daarna weer met frisse moed goed te kunnen functioneren. Tijd voor jezelf als ouder heeft voor iedereen voordelen, dus help elkaar door te geven en nemen.

Woon je samen met je partner en kinderen als gezin? Gun elkaar dan bijvoorbeeld eens per week een dagdeel zonder de drukte van het gezin. Zelf invulbaar naar wens; de één gaat er het liefst alleen op uit om zijn of haar hoofd leeg te maken, de ander gaat liever op pad met een vriend of vriendin.

De andere ouder blijft dan bij de kinderen. Dat alleen al zorgt voor zoveel meer rust en energie in je lichaam, waar iedereen profijt van heeft. En een uitgeruste ouder is een blije ouder. Daarnaast ga je elkaar als partners ook nog meer waarderen, wat jullie relatie alleen maar versterkt.

Hoe werkt dit bij gescheiden moeders?

Ben je gescheiden? Plan dan vooral me-time in als de kinderen bij je ex-partner zijn. Dan ben je weer fris, fruitig en opgeladen als je kinderen weer terug zijn.

Is de vader niet (meer) in beeld? Probeer dan op een andere manier tijd voor jezelf als moeder in te plannen. Kan je vader of moeder een dagdeel in de week oppassen? Of een vriendin of familielid? Misschien is een extra dagdeel kinderopvang of BSO een optie?

Je kan zelfs nog een speelafspraakje bij een klasgenootje proberen af te spreken. Wees creatief en denk in oplossingen. Als je dat combineert met goed plannen, dan moet dat toch lukken?

Date night met je partner

Naast tijd voor jezelf als moeder is tijd voor elkaar als partners minstens zo belangrijk. Dus woon je als gezin samen met je partner en kinderen, probeer dan ongeveer 1 keer per maand een date night in te plannen.

Meestal kan in dit soort gevallen opa of oma wel even oppassen. Zo niet, vraag dan een familielid of een vriend of vriendin. Je kan er zelf over nadenken eens per maand een betaalde oppas te regelen voor die paar uurtjes.

Er bestaan meerdere betrouwbare oppasbedrijven met goede waarderingen. Google is je beste vriend om dit te onderzoeken en te vergelijken.

Romantisch uit eten, naar de bioscoop of liever naar een theatervoorstelling? Wat deden jullie graag voordat jullie kinderen hadden?

Het gaat erom dat de invulling van jullie date night iets is wat jullie allebei leuk vinden. Even geen papa en mama zijn, maar een zorgeloos liefdeskoppel. Tijd en aandacht voor elkaar in een ontspannen setting versterkt je relatie, zorgt voor het gelukshormoon en geeft je weer meer positieve energie. Win-win voor iedereen!

Stressgevoelig? Doe aan timemanagement!

Ben je stressgevoelig? Doe dan aan timemanagement met behulp van de Google Agenda, te vinden onder Google apps.

Hiermee kan je heel overzichtelijk, per week, verschillende tijdsblokken in verschillende kleuren invullen. Denk bijvoorbeeld aan een blok “werk”, “studie en persoonlijke ontwikkeling”, “sport”, “gezin” en “slapen en zelfzorg”. Dit kan natuurlijk nog veel uitgebreider, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Belangrijk is dat je goed over alles nadenkt, het logisch en haalbaar invult en je vervolgens houdt aan deze agenda en tijdsblokken. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent en kun je daarop anticiperen. Planning en organiseren, maar ook discipline dragen aanzienlijk bij aan stressvermindering en maken je een vrolijkere, gezondere en blijere moeder.

Voordelen op een rij als je tijd voor jezelf als moeder neemt

Zo zie je maar, me-time is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en daar geniet je hele omgeving van mee. Wil je voor de beeldvorming nog even inzichtelijk krijgen hoeveel positieve invloed dit heeft?

Dan volgen hierbij de grootste voordelen op een rij als je tijd voor jezelf als moeder neemt:

 • Meer energie;
 • je slaapt beter en wordt uitgeruster wakker;
 • je hebt hierdoor meer geduld en kan dus ook meer hebben en meer aan;
 • het glas is weer vaker half vol in plaats van half leeg;
 • je zelfvertrouwen groeit;
 • je bereikt meer en behaald je doelen sneller;
 • je bent over het algemeen succesvoller, want je hebt meer vertrouwen;
 • je straalt dit alles uit naar je omgeving;
 • en daardoor verbetert de sfeer, ontspan je meer en ervaar je minder stress.

Ja, je ziet het goed. Dit is nagenoeg het tegenovergestelde van de opsomming in het begin van dit artikel. En zeg nou zelf, deze laatste opsomming klinkt toch een stuk leuker!

Dus ga ervoor, lieve moeder. Gooi het roer om. Maak je timemanagementagenda, houd je daaraan en plan ook tijd voor jezelf als moeder in. Wandelen, fietsen, uitwaaien, shoppen, een saunadagje, wat jij wil! Als je er maar gelukkig van wordt en ervan ontspant. En vergeet je date nights niet! Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven