Tijd voor mijzelf: voor deze mama makkelijker gezegd dan gedaan

“Wanneer neem jij eens lekker wat tijd voor jezelf”, vraagt een vriendin. Tijd voor mijzelf? Wat is dat 😉 . Ze heeft geen idee hoe het er aan toe gaat in een gezin met vier thuiswonende kinderen. En een hardwerkende verloofde die om zes uur ’s morgens de deur uitgaat en gesloopt weer thuis komt.

Zij heeft makkelijk praten. Ze heeft één kind en ziet er tiptop verzorgd uit. Heeft een man die haar kind iedere ochtend naar de crèche brengt. Een kind op een leeftijd dat het nog iedere avond om zeven uur naar bed gaat. Ook al werkt ze dan zelf drie dagen, zij heeft ongetwijfeld wel eens tijd voor zichzelf.

Lees ook: Vrije tijd; vrouwen ervaren het héél anders dan mannen

Me-time: wat is dat?

Nou, tijd voor mijzelf is hier dus schaars. Als ik opsta spring ik onder de douche, haren wassen, lijf soppen, benen scheren, evenals de oksels en bikinilijn. Alles in een tijdsbestek van vijf minuten. Met als gevolg vaak bloedende onderbenen omdat scheren, nieuwe mesjes en haast nou eenmaal niet samen gaan. Je leest het al: ik heb niet eens tijd voor mijn benen. Laat staan tijd voor mezelf.

Vervolgens de tafel dekken, het tussendoortje klaarmaken, op de fiets of in de auto naar school. Terug thuis snel even een kop koffie, als het kan nog een blik in de krant en dan naar kantoor. Soms ook nog even een was in de machine. Ligt aan de tijd die ik nog heb. Gelukkig kijken ze op kantoor niet op een paar minuten. Dat scheelt enorm, neem dat van mij aan.

Tijd voor mijzelf? Mission Impossible!

Tijd voor mijzelf, nou nee. Boodschappen doen, koken, opruimen en dan ben ik blij als ik met een kop thee op de bank zit. Bovendien ga ik vroeg naar bed. Lig graag nog even tv te kijken of een boek te lezen. Maar meestal gaan na vijf minuten de luiken dicht. Hulde aan de timer op de tv.

Het wordt toch tijd dat ik gaat proberen wat tijd voor mezelf vrij te maken. Makkelijk praten, moeilijk op te lossen. Ik ben niet het type dat eens even rustig in bad gaat liggen. Het moet allemaal vlug en snel. Als ik mijn teennagels lak heb ik al absoluut geen geduld om te wachten tot ze droog zijn voordat ik wat aantrek. Vaak zit de nagellak dan overal behalve op mijn nagels.

Hoe doen jullie dat?

Ik vraag me af waar al die moeders op school de tijd vandaan halen… Een aantal zien er iedere morgen uit om door een ringetje te halen. Staan die soms om zes uur op? Zelf zie ik dit toch als behoorlijk zonde van mijn tijd. De uren en soms minuten die ik extra in bed kan doorbrengen zijn mij erg kostbaar.

Recentelijk ben ik gestopt met werken en heb ik me plechtig voorgenomen het anders aan te gaan pakken. Eenmaal per week ga ik dan zonder te douchen in joggingpak naar school. Dat valt toch niet op omdat legio moeders in hun sportkleding op het plein staan. Die gaan wel sporten, tenminste, dat denk ik. Of misschien gaan ze wel hetzelfde doen als ik voor ogen heb: terug naar huis, lekkere cappuccino, ontbijtje en mijn krantje lezen.

Relaxen: ik doe er een tandje bij

Supermama’s, die bestaan toch niet? Ik heb tijd voor mezelf nodig om op te laden. Eventueel onder de zonnebank. Dat ding heb ik immers niet voor niks. Dan douchen, haren wassen en een crèmespoeling erop. Als deze intrekt ga ik uitgebreid de tijd nemen om alles waar overtollige haargroei zit met een scheermes te bewerken. En wel op zo’n manier dat ik niet zittende op een tuinstoel merk dat ik op mijn benen toch weer een hele streep, zo niet een half been, vergeten ben. Of op het strand tot de conclusie kom dat mijn bikinilijn totaal niet overeenkomt met de bikinilijn van mijn bikini.

Hulde aan alle vrouwen die wel tijd voor zichzelf hebben of nemen. Alleen blijft het probleem dat ik nog steeds een juffertje ongeduld ben… Niks voor mij zo’n schoonheidsspecialiste of beautydag. Na 10 minuten lig ik al te wippen in die stoel omdat ze nog niet klaar zijn met dat gefrunnik. Zeker weten dat het heel moeilijk wordt om dit te veranderen. Om heel eerlijk te zijn vind ik het gewoon zonde van mijn tijd al dat gefrutsel aan mezelf.

Me-time: lekker jouw ding doen

Mijn besluit staat vast. Ik ga meer tijd voor mijzelf nemen. Maar dan niet in een of andere spa… Af en toe een boek lezen, dat is echt een moment voor mezelf. Daar kan ik van genieten en dit laat ik me ook niet afnemen. Klein bijkomend probleem: er ligt nog een hele stapel boeken en ik kom er maar niet aan toe. Misschien moet ik eens wat minder schrijven…

Hoe gaat het met jouw me-time? Kom je er nog een beetje aan toe of is het net als bij mij een uitdaging?

Lees ook: Proefwerkweek van zoonlief: daar gaat mijn vrije tijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven