De grootste tijdsbesparing in het huishouden? De wasmachine!

Vandaag de dag houden veel vrouwen behoorlijk wat ballen in de lucht. Naast de zorg voor de kinderen en het huishouden, werken ze ook graag aan hun eigen ontwikkeling en carrière. Dat kan tegenwoordig door onder andere tijdsbesparing in het huishouden. Heel logisch voor ons, maar dat is niet altijd zo geweest.

Nog maar een paar decennia geleden was dat heel anders. Naast dat het zeer ongebruikelijk was dat vrouwen werkten, vroegen de opvoeding van de kinderen en het huishouden dusdanig veel tijd dat er weinig gelegenheid was voor andere dingen. Een van de belangrijkste zaken die invloed heeft gehad op de tijdsbespraing in het huishouden? De wasmachine!

Feministische golven de afgelopen eeuw

We kunnen het ons nu haast niet meer voorstellen, maar nog maar iets meer dan een eeuw geleden werd alles bepaald door mannen.

Sinds die tijd is er ongelooflijk veel veranderd. Vrouwen kregen kiesrecht, en in de tweede feministische golf vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw wordt ook gestreden voor andere vormen van vrouwenemancipatie.

Welke zaken hierbij essentieel waren? De explosieve economische groei en de anticonceptiepil. En de wasmachine natuurlijk, want die zorgde ervoor dat het huishouden beduidend minder tijd kostte.

Econoom en journalist Annegreet van Bergen schreef een boek over de invloed van technologie op het dagelijkse leven gedurende de naoorlogse periode. Zij beschrijft de wasmachine als ‘de moeder aller apparaten’, die vrouwen een gigantische tijdsbesparing in het huishouden opleveren.

Hierdoor hebben vrouwen meer tijd gekregen om ook te werken, en naast het gezin ook eigen ambities en andere dromen na te jagen.

Tijdsbesparing huishouden

Uiteraard is de wasmachine niet het enige artikel dat gezorgd heeft voor tijdsbesaring in het huishouden, maar het was wel een van de eerste producten die hiervoor ontwikkeld werd.

Ook de vaatwasser en de robotstofzuigers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het huishouden als je tijdswinst wilt behalen. En natuurlijk kan je je kinderen taken in het huishouden geven. Is nog goed voor ze ook!

Toe aan een nieuwe wasmachine? Check deze tips!

Een wasmachine is onbewust dus een heel belangrijk apparaat, en in het kiezen ervan mag je best even wat tijd en aandacht steken.

Wij hebben zelf een paar maanden geleden een nieuwe wasmachine gekocht, waarbij we uiteraard ook onderstaande tips gevolgd hebben om tot een goede keuze te komen.

Helaas bleek de eerste keuze voor ons niet de juiste te zijn waardoor we uiteindelijk de nieuwe wasmachine hebben omgeruild voor een nieuw exemplaar van oude wasmachine die we de jaren ervoor gebruikt hebben. En nu ben ik weer helemaal tevreden met de tijdsbesparing in mijn huishouden. Zo zie je maar… je eigen ervaringen zijn nog altijd de beste!

Heb je een nieuwe wasmachine nodig? Doe dan je voordeel met onderstaande tips die helpen bij je keuze.

  • Kijk welk apparaat uit de test van de Consumentenbond komt als ‘beste wasmachine’. Zij beoordelen op objectieve punten zoals geluid, schoonwassen en gebruiksgemak;
  • Lees recensies van gebruikers, veel zaken kom je pas te weten na aanschaf;
  • Kies een trommelinhoud die past bij je huishouden (vijf of zes kilo bij maximaal twee personen, zeven of acht kilo bij twee tot vier personen en minimaal negen kilo bij vijf personen of meer);
  • Let op een laag energie- en waterverbruik, maar houd ook in gedachten dat zuinigere machines vaak meer moeite (en tijd nodig) hebben om wasgoed goed schoon te krijgen;
  • Kijk goed naar de geluidsproductie bij het centrifugeren, als de wasmachine op een centrale en veelgebruikte plek in huis staat; en
  • Denk goed na over specifieke functies die de wasmachine volgens jou zou moeten hebben, zoals bediening via een app, stoomfunctie, een geïntegreerde droger, de mogelijkheid na de start nog wasgoed of – middel toe te voegen.

De reden waarom voor ons de eerste keuze niet de juiste was? Ik gebruik graag wasparfum omdat ik de was anders niet lekker vind ruiken. En deze wasparfum kon ik in de eerst gekozen nieuwe wasmachine niet goed doseren in een bakje.

Gooi de trommel nog een keer vol, en ga vervolgens lekker iets doen waar je energie van krijgt met de tijdsbesparing die dit product oplevert in je huishouden !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven