Tips om te sparen; 11 tips om sneller te kunnen sparen

Van vroeger uit heb ik altijd geleerd om te sparen. Eerst sparen en dan kopen. Of liever nog… niet kopen, maar alleen geld sparen. Mijn ouders gaven nu eenmaal niet zo snel geld uit en als je daarmee opgroeit dan wordt dat geld sparen vanzelf de norm. Zij hadden dan ook altijd voldoende tips om te sparen voor me en die deel ik graag met je.

Sinds ik Frank heb leren kennen heb ik overigens ook geleerd om zo nu en dan geld uit te geven en te genieten. Maar geld uitgeven kan pas als er geld gespaard is, dus…. lees hier mijn tips om te sparen.

tips om te sparen

Tips om te sparen, doe er je voordeel mee!

Natuurlijk zijn er ook tips om te sparen zoals besparen op je boodschappen en geld besparen op speelgoed (heel handig in deze tijd), maar daar hebben we al eens eerder over geschreven. Daarnaast staat het los van de tips om te sparen an sich, dus die vind je niet in terug in onderstaande tips om te sparen.

1. Zet eerst je uitgaven in een lijstje!

Voordat je kan gaan beginnen met sparen (hoe klein ook) is het belangrijk dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn.

Heb jij wel eens de moeite genomen om dit goed op een rijtje te zetten? Het zou zomaar kunnen dat je enorm schrikt van al je uitgaves en dat je ziet dat daar al winst te behalen is. Hiermee is de eerste tip om te sparen al een feit!

2. Tips om te sparen nummer 2; spaar een vast bedrag per maand

Als je precies in de smiezen hebt wat je vaste lasten zijn en welke inkomsten daar tegenover staan, dan kan je ook beslissen hoeveel geld je maandelijks automatisch gaat sparen. En dit is niet voor niets nummer twee op het lijstje van tips om te sparen, deze staat bewust bovenaan.

Doe dit sparen dan automatisch, zodat het direct -als je loon gestort is- overgemaakt wordt naar een spaarrekening. Op die manier heb je bijna niet eens in de gaten dat je dat geld wel hebt, heb je niet in de gaten dat je al aan het sparen bent.

Bij ons voelt het zo alsof dat het een deel is van onze vaste lasten. Sparen wordt dan ineens een stuk makkelijker. Kijk ook eens naar de spaarchallenge als dit je niet wil lukken.

3. Gebruik verschillende rekeningen om te sparen met deze tips

Bij de tips om te sparen hoort ook het splitsen van je spaargeld over meerdere rekeningen. Mits dat het rekeningen zijn waar je niet extra voor hoeft te betalen natuurlijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een bankrekening hebt waar je niet zo makkelijk geld vanaf kan halen.

Het deel van je inkomsten wat je direct automatisch spaart, daar haal je minimaal 50% van over naar deze rekening.

Heb je een keer een financiële tegenvaller? Dan is het bedrag van de eerste spaarrekening waar je zomaar aankunt nog te gebruiken. De drempel voor het gebruiken van de andere rekening is hoger waardoor je inventiever wordt en deze rekening waarschijnlijk niet eens hoeft aan te spreken.

4. Wacht met je aankoop, een van de beste tips om te sparen

Hoeveel kopen we wel niet wat we eigenlijk helemaal niet nodig hebben? Het zit blijkbaar in de mens van nu om met aankopen zijn tevredenheidsgevoel op te krikken. Wil je iets heel graag hebben? Wacht er dan nog een paar weken mee.

Wil je die jurk dan nog steeds. dan kan je op dat moment alsnog beslissen om hem te kopen. Zo niet? Stop dat geld in je spaarpot! Wedden dat het sparen ineens een stuk sneller gaat?

5. Een spaarpot binnen handbereik

Zet die spaarpot op een goed bereikbare plek. Wij legen onze portemonnee altijd. Al het kleingeld wat we erin hebben zitten gaat standaard in de spaarpot. Hiermee spaar je ineens een stuk sneller zonder dat je het echt in de gaten hebt.

Eens per halfjaar wordt al het kleingeld geteld wat we zo sparen en op de bankrekening gestort. Past goed bij deze tips, niet?

6. Sparen op ‘hoog’ niveau

Wil je geld sparen en gaat het om grotere bedragen omdat je inkomsten beduidend hoger zijn dan je uitgaven? Of heb je misschien een schenking ontvangen die je nu niet nodig hebt? Dan is het misschien eens handig om te overwegen of dat je iets anders kan doen dan geld sparen op je bankrekening.

Je weet immers dat het in deze tijd helemaal niet zo interessant is om je geld om de bank te hebben staan, de rente levert niets op. Heb je geld ‘genoeg'(en ja, alleen dan!) dan kan je ook eens denken aan vermogens opbouw door te beleggen.

Zo zijn wij bijvoorbeeld een tijd terug gestart met beleggen voor onze kinderen. We hopen daarmee op een appeltje voor de dorst voor later.

7. Stel spaardoelen en schrijf ze op

Spaardoelen opstellen is belangrijk. Spaardoelen opschrijven zo mogelijk nog belangrijker. Met deze tips om te sparen zorg je er namelijk voor dat je actief weet waar je voor spaart. De drang om te sparen wordt daardoor ook groter.

Dit kan gaan van sparen voor een weekendje weg tot sparen voor een bank en alles er tussenin. Maar met een spaardoel wat echt is (een verbouwing van € 30.000 kan ook heel reëel zijn), ben je eerder geneigd om andere dingen achterwege te laten.

Die nieuwe paar schoenen is helemaal niet zo belangrijk meer, want je wilt heel graag die verbouwing toch? Door een niet noodzakelijke aankoop word je verlangen niet bevestigd. Even doorsparen nog dus!

8. Maak gebruik van een spaardeposito

Heb je geld wat je voor wat langere tijd kan missen maar vind je beleggen te spannend om te sparen of een vermogen op te bouwen? Dan is een spaardeposito misschien iets voor jou.

Met een spaardeposito stort je een bepaald bedrag bij een bank tegen een vooraf afgesproken rente en periode. Je krijgt in dit geval meestal een hogere rente omdat je vooraf afspreekt voor welke termijn je het geld laat staan.

Vaak is er wel een minimum inleg, maar dat kan per bank verschillen. Er zijn spaardeposito’s met een langere looptijd en met een korte looptijd en de rente afspraken staan vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Hier vind je meer uitleg en tips om te sparen middels spaardeposito’s.

9. Je belastingteruggaaf aanpassen

Als je het kan missen, zorg er dan voor dat je geen voorschot krijgt van de belastingdienst, maar laat de belastingteruggaaf gewoon eens per jaar komen. Dan heb je -bijna zonder het te merken- ineens een hoop geld bij elkaar gespaard in plaats van dat je het maandelijks verbruikt in je uitgaven.

10. Spaarzegels bij de supermarkt

Zelf doe ik er niet aan, maar als je eerlijk gaat tellen dan is dit een goede manier van sparen. Het levert tegenwoordig meer op dan dat de rente op de bank je oplevert.

Bij het doen van boodschappen koop je de spaarzegels en bij een volle kaart krijg je er 1,5 keer zoveel voor terug. Bij de Plus spaar je zo met iedere spaarkaart 2 euro. Zet het uitgekeerde bedrag wel op de bank, anders gaat het zomaar op aan de wekelijkse boodschappen.

11. Ga pinsparen!

Deze mogelijkheid heeft niet iedere bank, maar er zijn banken die het aanbieden, pinsparen. Deze tips om te sparen zijn nog lang niet bij iedereen bekend.

Bij iedere pinaankoop die je doet maakt je bank een vastgesteld percentage over naar je spaarrekening. Stel, je pint € 100,00, dan wordt er automatisch € 5,00 overgemaakt naar je spaarrekening. Een typisch gevalletje van ongemerkt sparen.

Stockfoto van vrouw met spaarpot door Pixel-Shot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven