Tips tegen muggen; de beste tips en wat werkt wel of niet tegen muggen

Heb jij ook zo’n last van muggen en muggenbeten? Bij ons start het seizoen nu al weer en dus heb ik deze verzameling met beste tips tegen muggen weer eens geupdate. Er zijn namelijk allerlei tips als bestrijding tegen muggen te vinden, maar lang niet alles werkt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat sommigen producten goed werken om muggen weg te houden, maar niet echt heel erg gezond zijn. Die zijn bij mij dan ook geen favoriet. Soms kom je er niet onderuit, maar liever kies ik voor andere milieuvriendelijkere oplossingen tegen muggen.

Afijn, bij ons zijn de muggen al weer volop aanwezig. In de avond lekker buiten zitten is nu al een uitdaging met al die muggen in de tuin en het zal vast niet lang duren voordat we ook s’nachts lek gestoken worden. Je komt trouwens de gekste tips tegen muggen tegen op internet, maar wat werkt er nu wel en niet? Heb jij enig idee hoe je gewoon lekker mugvrij kan slapen en wat doe je tegen een muggenbeet?

Update: april 2020

Tips tegen muggen; wat kan je doen om steekmuggen weg te houden?

Wist jij dat alleen de vrouwtjesmuggen steken? Deze zijn momenteel al weer volop aanwezig, om gek van te worden! Misschien hebben wij er nu al last van vanwege de vijver en de bomen in de buurt, dat kan. Voor ons is het wel zaak dat we de bestrijding tegen muggen goed aanpakken en ze weghouden, want niet alleen wijzelf worden wakker van de muggen. Ook de kinderen maken ons wakker omdat we op muggenjacht moeten in hun slaapkamer. Tijd dus voor de beste tips tegen muggen. Op naar een goede nachtrust zonder dat irritante gezoem!

Deze tips werken sowieso uitstekend tegen muggen

Er worden zoals aangegeven heel veel tips gegeven tegen muggen. Vandaar het onderscheid tussen de tips die (bewezen) wél werken tegen de muggen en de tips die je vindt waarvan we zeker weten dat ze niet werken. Er gaan namelijk genoeg fabeltjes rond om muggen weg te houden en ook ik heb er jaren een aantal toepast zonder succes. Dit werkt echt:

 1. Electrische vliegenmepper (hebben we zelf, werkt uitstekend)
 2. Horren (hebben we nog niet in ons nieuwe huis we gaan weer op zoek dus)
 3. Weg met al het stilstaande water (hier leggen de muggen hun eitjes in), zelfs een verstopte dakgoot of emmer met laagje water erin kan al voldoende zijn voor muggen om zich voort te planten.
 4. Deze electrische vliegenvanger werkt ook tegen muggen, hebben we in de keuken en ben daar erg blij mee
 5. Klamboe (vind ik persoonlijk irritant)
 6. Gewone vliegenmepper

Waarom een electrische vliegenvanger tegen muggen?

Met een electrische vliegenvanger (de nummer 4, een uitstekende tip tegen muggen) ben je het muggenprobleem voor. Midden in de nacht met een slaperige kop en een elektrische vliegenmepper op jacht is niet bevorderlijk voor mijn ochtendhumeur heb ik wel gemerkt. Ook al werkt het perfect, je moet er nog wel je bed mee uit. Hij behoort wel tot de betere tips tegen muggen, maar niet de beste. Dus hebben we een electrische vliegenvanger die dagelijks al een behoorlijk deel van de muggen en vliegen vangt in huis. Deze staat weliswaar in de keuken en niet in de slaapkamer, maar de kans bestaat dat we er daar ook nog een voor aanschaffen, zo fijn zijn ze.

Maar er zijn ook nog andere oplossingen dus we gaan nog even door met onze opsommingen waardoor je langer buiten kan zitten én beter kan slapen zonder de muggen!

tips tegen muggen

Allerlei andere tips tegen steekmuggen

Er zijn allerlei tips tegen muggen in omloop, je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het wel geprobeerd en heeft er een mening over. Van beste tips tegen muggen in huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vorm tot stiften en sprays. En van natuurlijke oplossingen tot hele simpele trucjes en tips tegen muggen. We zetten er een heel aantal voor je op een rijtje.

 1. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
 2. Stiften, sprays en dergelijke
 3. Natuurlijke producten en tips tegen muggen
 4. Simpele, effectieve manieren tegen muggen
 5. Gekste tips tegen muggen

1. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, tips tegen muggen

Wierook, citroen, ui, kruidnagel, knoflook, basilicum… het zou moeten helpen tegen de muggen. Ook azijn, lavendel en tea tree olie worden wel gebruikt. Of het allemaal werkt is maar de vraag, maar baadt het niet dan schaadt het niet. Het zijn allemaal tips die je kan proberen zonder dat ze ergens schadelijk voor zijn, dus waarom niet?

tip: De lavendelolie is de moeite van het proberen waard. Makkelijk om zelf te maken: 2 eetlepels olijfolie mengen met 30 druppeltjes lavendelolie en smeren maar! Heb je 3 muggen, uhhh vliegen, in één klap. Je ruikt lekker, de mug heeft er een hekel aan én je huid wordt goed verzorgt!

2. Stiften, sprays en dergelijke

De antimuggen stekker hoort ook bij de tips tegen muggen. Persoonlijk heb ik hier geen bijzonder goede ervaringen mee, jij wel? Je hebt ze met geluid, maar daar zijn sowieso weinig positieve ervaringen over te vinden. De stekker heb je ook met geurafgifte. Ik heb zelf een enorme hekel aan al die stankstiften en geurstekkers. Het voelt allemaal enorm ongezond. Maar toch zit er wel spul tussen dat echt werkt.

DEET werkt voor veel mensen bijvoorbeeld prima. Ik gebruik het zelf echter niet omdat ik het te chemisch vind. Daarbij komt dat het ook niet voor iedereen werkt. Smeren met chemisch spul op je lijf, of het inademen ervan vind ik voor mezelf niet de beste optie en voor de kinderen al helemaal niet. Maar heb je niets beters bij de hand… dan werkt dit spulletje dus wel vaak.

⇒ Je koopt DEET bij de drogist in je eigen stad of online.

Een natuurlijke muggenspray is uiteraard beter voor jezelf en voor het millieu. Verder reviewden wij eerder Squitos, ook dat werkt naar behoren!

Squitos zijn kleine stickertjes die je plakt in de buurt van je bed. Het product is speciaal ontwikkeld voor baby’s en kinderen en is 100% natuurlijk waardoor ik het zelf erg prettig vind werken. De stickertjes beschermen tot 72 uur tegen muggen en zijn ook nog eens voorzien van allerlei leuke dierenplaatjes. Een aanrader en je koopt ze hier online.

3. Natuurlijke tips tegen muggen

 • Klamboe; als ik iets irritant vind slapen, dan is het de klamboe wel. Draai jij ook een beetje in je slaap, dan is de klamboe wat mij betreft geen aanrader, maar er zijn mensen die zweren erbij. Zorg er wel voor dat hij in ieder geval heel fijnmazig is!
 • Spinnen; tuurlijk… we weten allemaal dat spinnen goed zijn tegen ongedierte… je moet dan alleen kiezen tussen 2 kwaden als het gaat om beesten in je slaapkamer.
 • Hond; je zal het niet geloven, maar dit is wat mij betreft een prima tip! Overigens niet voor in de slaapkamer, want daar mag onze hond niet komen. Maar gezellig een avondje tv kijken op de bank – mét hond – werkt uitstekend tegen de muggen. En dat geklapper met zijn bek en rare gedrag met zijn tong is ook nog eens leuk entertainment 😉 .
 • Horren; een van de betere tips tegen muggen, vliegen en van die grote libelles die wij ook nog wel eens binnen hadden zijn uiteraard ‘gewoon’ hordeuren! Nu ben ik allergisch voor die oude hordeuren van vroeger, maar tegenwoordig heb je ook hele mooie plissé hordeuren die -naast mooi- ook nog eens heel praktisch zijn. Iets met #betervoorkomendangenezen
 • Vitamine B; schijnt je geur te beïnvloeden waardoor de muggen je niet meer zo lekker vinden. Wel iedere dag een tablet innemen!tips tegen muggen

Tip: Zoek je een goede klamboe tegen de muggen bekijk dan deze eens, die krijgt erg goede reviews!

4. Simpele tips tegen muggen waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

 • Airco / ventilator; wij hebben geen airco in huis, maar de onze Dyson ventilator die draait volop als het hoogzomer is. Door de koelere luchtverplaatsing blijven muggen weg. Wij zetten deze wel aan met een timer. Slaat de ventilator uiteindelijk af… dan heb je wel kans dat al aanwezige muggen weer in je buurt komen. Maar om in ieder geval in slaap te vallen werkt dit trucje uitstekend voor ons! En anders zetten we hem tegen de muggen midden in de nacht weer aan.
 • Verwijder stilstaand water; in ons geval is dat wat lastig, aangezien we achter de tuin een vrij brede sloot en grote vijver hebben. Maar zorg er in ieder geval voor dat je het stilstaande water in je tuin ‘verwijderd’. Een vijver gooi je misschien niet zo snel dicht, maar leeg je bloempotten, emmers en al wat nog meer voorzien is van een laagje water. De muggen leggen hier zoals aangegeven hun eitjes in en voor je het weet heb je je eigen muggenkwekerij! Een pomp in je vijver werkt uiteraard ook om het water in beweging te houden.

Dit werkt niet tegen muggen

Er zijn ook genoeg ‘oplossingen’ die niet werken tegen de muggen. Ik zet er hieronder een aantal voor je op een rijtje, die je wellicht zelf ook kent, maar die echt geen hulp bieden tegen de bestrijding van muggen.

 1. Wierook branden; dit mag dan lekker ruiken, werken doet het niet. Ook de speciale anti muggen wierook is nog niet echt bewezen effectief tegen steekmuggen.
 2. Het licht uitlaten; een fabeltje van vroeger dat je – zolang je de lichten niet aandoet- minder last hebt van muggen. Hier is echter niets van waar. Muggen komen af op je lichaamswarmte en lichaamsgeur en of dat het nu wel of niet licht is, dat maakt ze niets uit. Wist je dat de muggen je al vanaf ongeveer 20 meter afstand kunnen ‘detecteren’?
 3. Bepaalde parfum gebruiken om je geur te verbloemen gaat helaas ook niet werken tegen deze vervelende insecten. Steekmuggen komen zoals gezegd op je lichaamsgeur af die veroorzaakt wordt door de bacterieën die je bij je draagt. De een ruikt hierdoor ook echt anders dan de ander en muggen hebben zo hun voorkeur qua lucht. Parfum is echter niet voldoende om jouw lichaamsgeru voor de mug te veranderen. Maar misschien wel lekker voor de mensen om je heen 😉 .

De gekste tips tegen muggen waarvan we niet weten of ze werken

Tijdens mijn zoekactie kwam ik ook wat tips tegen muggen tegen waarvan mijn mond openviel van verbazing.

 1. Joint roken; nooit zelf uitgeprobeerd, maar ik denk dat ik sneller mijn kinderen ‘uitrook’ dan de muggen 😉 .
 2. Bier en walnoten; bier drinken (meer dan 3 glazen heb ik gelezen) en walnoten eten zou mugwerend zijn. Het grote voordeel… na iets meer dan 3 glazen bier heb je zelf de mug in ieder geval niet meer in de gaten. Wel jammer dat dit dan weer niet van wijn beweerd wordt!
 3. Tandpasta smeren op de plekken waar je aders dicht onder de huid zitten zou moeten helpen. Deze ga ik zelf nog eens proberen.

Afijn, ik ga in eerste instantie in ieder geval eens op zoek naar horren voor ramen en deuren als preventiesysteem om me vervolgens als een prinsesje te wentelen in de lavendelolie, eens kijken of ik 2-0 voor kom te staan in mijn strijd tegen de muggen!

Planten die de muggen weghouden

Een andere natuurlijke manier van weghouden van muggen zijn planten. Er zijn een aantal planten waarvan bekend is dat deze zouden kunnen werken tegen muggen dus deze mogen niet bij deze tips ontbreken:

 1. Rozemarijn (ook lekker om mee te koken 😉 )
 2. Goudsbloemen (Calendula)
 3. Kattenkruid
 4. Citroengras (ook lekker om mee te koken)
 5. Munt (stop er ook wat van in je thee, is heerlijk)

Vertel me, heb jij nog uitstekende tips tegen muggen? Let us know!

2 gedachten over “Tips tegen muggen; de beste tips en wat werkt wel of niet tegen muggen”

 1. Muggen vinden mij niet zo lekker, maar mijn jongste dochter wel. Wij gaan dit haar de anti-muggen stickers van Squitos eens proberen

 2. Wij slapen allebei met een klamboe. De enige manier om mugvrij te slapen, als ze niet al in de klamboe zitten. Natuurlijk, ideaal is het niet. Maar met een kind dat allergisch is voor muggen is dit voor ons de beste oplossing. Horren werken niet in een kantelraam en DEET werkt een aantal uur, maar niet de hele nacht. De stekkers heb ik ook, maar werken niet echt goed. Ik kom toch steeds op de klamboe als beste oplossing. Vooral voor mijn dochter werkt het prima. Ik heb er nogal eens ruzie mee, maar in de winter laat ik m lekker openhangen. En de laatste dagen hebben we geen muggenbuten meer gehad, want we worden ook steeds gestoken als we in de woonkamer zitten of buiten lopen. Ik ben blij dat het muggenseizoen bijna voorbij is, dan kan ik de klamboe weer in de wachtstand zetten. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven