Last van puistjes? Deze tips tegen puistjes werken én zijn niet slecht voor je huid

Puistjes. Je wordt er vanzelf mee geconfronteerd als je een puber in huis hebt. Alhoewel mijn puber gelukkig nog niet helemaal vol zit bedacht ik mij wel dat ik alvast tips tegen puistjes kon verzamelen. Voor wanneer we het zelf nodig hebben en eventueel voor jullie.

Tips tegen puistjes nodig? Lees vooral verder!

Zelf heb ik ook nooit veel last gehad van puistjes, maar toch herken ik de onzekerheid die het op kan leveren als je puber bent maar al te goed. Puistjes komen namelijk altijd op precies het verkeerde moment opzetten. Dat herken jij ook vast nog wel van vroeger.

tips tegen puistjes
Stockfoto van meisje met puistjes door RomarioIen

En als je ziet hoe pubers met hun puistjes omgaan, dan is dat best wel schrikken. Ze halen de vervelendste trucjes uit om er van af te komen, maar een groot deel ervan heeft geen resultaat.

Afijn, laten we eerst eens even op de inhoud ingaan voordat we met onze tips tegen puistjes aan de slag gaan.

Wat is acne?

Acne is een ander woord voor puistjes. Puistjes wordt meer in de volksmond gebruikt, acne meer in de gezondheidszorg en bij de productontwikkeling.

Acne is een ontsteking in de huid die ontstaat omdat aangemaakt talg -met de bacteriën die daar van nature inzitten- niet meer snel genoeg uit de huid kunnen. Acne verergert onder invloed van hormonen, omdat er dan meer en dikkere talg wordt aangemaakt. Dit gebeurt met name in de pubertijd, tijdens de menstruatie of gedurende een zwangerschap. Omdat de talg dikker is, kan deze (met de bacteriën) niet snel genoeg de huid uit. Hierdoor raakt het talgkliertje steeds voller, waardoor deze op een gegeven moment openbarst, onder de huid.

De bacteriën verspreiden zich en dan ontstaat er een ontsteking (meestal boven de huid), beter bekend als een puist(je). En dan komen deze tips tegen puistjes van pas. Naast de ‘gewone’ acne zijn er ook nog bijzondere vormen van acne, die vind je hieronder:

Bijzondere vormen van acne

Er zijn drie bijzondere vormen van acne.

  1. Acne excoriée des jeunes filles. Deze bijzondere vorm van acne komt veel voor bij jonge vrouwen en heeft een psychische oorzaak. Bij deze acne wordt er steeds gekrabd aan kleine onzuiverheden van de huid, met blijvende littekens tot gevolg. Omdat er dagelijks wordt gekrabd kan geen enkel product hier verbetering in brengen.
  2. ‘Babyacne’. Deze is onschuldig en gaat altijd vanzelf weer over.
  3. HS (Hidradenitis Suppurativa). Vaak is dit onderhuidse acne in de oksels, liezen of onder de borsten. Deze acne wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie van het lichaam en zelfs na tientallen jaren onderzoek is hier geen oplossing voor gevonden.
wat helpt tegen puistjes
Stockfoto van puistjes door Ocskay Bence

Tips tegen puistjes, wat kan je tegen acne doen?

Goed, nu je precies weet wat acne is en dat de ene acne de andere niet is, kunnen we overgaan naar de tips tegen puistjes. Wat kan je nu doen aan puistjes behalve een goede huidverzorging? Zoals je hierboven hebt gelezen is er niet voor iedere vorm van acne een oplossing.

Voor de ‘gewone’ puistjes zoals wij die kennen als gevolg van bijvoorbeeld hormonen zijn wel wat tips die je op weg helpen:

1. Gezond leven

Tja, het is geen tip waar ik bij mijn puber mee aan hoef te komen, mijn puber eet het liefst ongezond. Maar het is wel aan te bevelen. Voldoende fruit en groente eten zorgen er in ieder geval voor dat je lichaam zo gezond mogelijk is, waardoor puistjes minder kans krijgen dan bij het eten van een teveel aan suikers of vettigheid.

2. Middeltjes uit de natuur

Ik ben ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn die de natuur ons biedt, ook al heb ik ze zelf niet uitgeprobeerd. Het zijn in ieder geval tips tegen puistjes waarvan je logischerwijs kan bedenken: baat het niet dan schaadt het niet.

Zo heb ik gelezen dat tomaat je puistjes kan verhelpen. Gewoon een tomaat opensnijden en dan met de binnenzijde over de puistjes heen gaan. 15 minuten laten inwerken en de volgende dag zou het puistje verdwenen moeten zijn.

Een andere tip gaat over de Aloë Vera plant. Heb je puistjes, smeer dan het vocht van deze plant op je puistje zodat de huid kan herstellen. Het blad bewaar je daarna overigens in de koelkast zodat je het vaker kan gebruiken als dat nodig is.

3. Verschoon je beddengoed (met name je kussensloop) regelmatig

Hou er rekening mee dat je je kussensloop regelmatig verschoont. Op je kussen hoopt ’s nachts het nodige vuil op doordat je transpireert en er huidschilfers achterblijven. Als je hier de volgende nacht weer op ligt dan lig je feitelijk op de viezigheid van de nacht ervoor.

Een ander middel dat zich inmiddels uitstekend bewezen heeft en gebruik maakt van je kussensloop is Phitex® ClearUp. 

4. Phitex® ClearUp tegen puistjes

Dit middel hoort bij de veilige tips tegen puistjes. Het betreft een werkend product tegen acne en een onzuivere huid. Het pakt het probleem op een heel nieuwe manier aan en is speciaal ontwikkeld voor tieners. Het hoeft dan ook maar eenmaal per week aangebracht te worden. In tegenstelling tot andere producten verhoogt het juist de weerstand van de huid. Ik las een artikel over dit product op de wetenschappelijk-kritische reviewsite Beauty-Review waarin Phitex® ClearUp heel goed beoordeeld wordt als product tegen acne en de onzuivere huid.

Phitex® ClearUp van Phidermica hoeft, heel makkelijk, maar 1 keer per week aangebracht te worden op het hoofdkussen van je zoon of dochter en werkt dan ’s nachts in op de huid. Heeft je dochter of zoon acne op de rug? Dan breng je het gewoon aan op de binnenzijde van een t-shirt.

5. Stomen

Zo nu en dan stomen is ook goed voor je huid. Het zorgt ervoor dat de poriën zich beter openen, waardoor ook de overtollige talg makkelijker kan verdwijnen. Daarnaast verbetert het je bloedsomloop waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en de kans op puistjes wordt verminderd.

6. Hydrateren

Naast dat je je huidverzorging serieus moet nemen is ook hydrateren van binnenuit belangrijk. Drink voldoende water en thee. Dat is niet alleen goed voor je hele gezondheid, maar werkt ook tegen puistjes.

Iedereen leest en hoort wel het nodige aan tips tegen puistjes, maar er zijn ook voldoende verkeerde tips tegen puistjes in omloop. Tips die je wellicht tijdelijk even verder helpen, maar daarnaast ook schade aan je huid aanbrengen.

7. Bietensap werkt zuiverend tegen puistjes

Niet alleen tegen puistjes overigens, deze tip werkt zuiverend voor je hele lichaam. Het is niet voor niets dat ook sporters gebaat zijn bij het drinken van bietensap. Bietensap bevat ingrediënten die uitstekend werken tegen ontstekingen, zoals foliumzuur, antioxidanten en kalium. Om deze reden is het drinken van bietensap dan ook een van de tips tegen puistjes. Meer lezen over bietensap? Dat kan op dit blog.

wat te doen tegen puistjes
Stockfoto van jongen met puistjes door Ivana P. Nikolic

Wat moet je NIET doen; de verkeerde tips tegen puistjes

‘Tips’ die altijd af te raden zijn, zijn tips tegen puistjes waarbij irriterende of huidverzwakkende middelen gebruikt worden, zoals tandpasta, sterke zuren, alcohol, scrubs of oliën. Deze zijn altijd slecht en helpen maar heel tijdelijk. Daarna is de huid extra geïrriteerd en heeft zij minder weerstand. Hierdoor kan de huid minder goed een nieuw puistje de baas.

1. Gebruik geen tandpasta tegen puistjes

Tandpasta bevat veel irriterende (en schadelijke stoffen) voor de huid en droogt net als alcohol de huid uit. Hierop reageert de huid met de aanmaak van méér talg. Méér talg (die vervolgens de huid niet uit kan) leidt uiteindelijk tot meer acne. Daarnaast doodt alcohol niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën, waardoor de huidflora wordt verstoord en de huid verder verzwakt.

2. Zuren vermijden

Zuren, waaronder opgeloste aspirine op de huid, verstoren de natuurlijke zuurgraad van de huid. Hierdoor verzwakt de huid en vermindert de weerstand, geen goede tips tegen puistjes dus. Daarnaast mag je geen Salicyl gebruiken als je zwanger bent!

3. Scrubben is niet zo handig als je puistjes hebt

Scrubs bevatten vaak parfum (geurstoffen) en beschadigen de oppervlakte van de huid, waardoor deze verzwakt en uitdroogt. Ook ontstaan er vaak nieuwe (onzichtbare) wondjes waar acnebacteriën ‘ingescrubd’ worden.

4. Zuivere oliën kunnen huid uitdrogen

Zuivere oliën, zoals Tea tree en Jasmijn bijvoorbeeld, kan je ook beter vermijden. Deze tips tegen puistjes drogen de huid uit en irriteren de huid door het vrijkomen van te veel vrije vetzuren. Tea tree kan daarnaast (bij frequent gebruik op grote oppervlaktes zoals de rug) hormoonverstoringen geven. Met name bij mannen kan een verhoging van oestrogeen ontstaan, waardoor o.a. borstvorming wordt veroorzaakt.

Bijwerkingen van anti-acneproducten

Bijna alle anti-acneproducten en producten voor een onzuivere huid hebben bijwerkingen en bevatten huidverzwakkende stoffen. Dit soort producten maakt de gebruiker steeds meer afhankelijk van het product! Het product verlaagt de weerstand van de huid, waardoor de huid steeds moeilijker zelf de acne kan herstellen en het product steeds meer nodig is. Slechte tips tegen puistjes dus.

Bijwerkingen van anti-acneproducten kunnen zijn:

  • Het dunner worden van de huid. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor zonlicht toe en daardoor ook de pigmentschade. (bijvoorbeeld vit. A/isotretinoine*,  peelings en scrubs)
  • Resistentie van de Propionibacterium acnes (antibiotica*)
  • Vlekken op de kleding (benzoylperoxide)
  • Hormoonveranderingen en niet zwanger kunnen worden (anticonceptiepil*)
  • Verstoring van de huidflora door het doden van goede bacteriën (alle producten waar alcohol in zit)
  • Verstopping van de huid (producten in de vorm van een crème en de meeste producten ter camouflage van acneverschijnselen)
  • Uitdroging van de huid (producten met alcohol en exfoliërende ingrediënten)
  • Verstoring van de zuurgraad van de huid (producten met Salicylzuur, Resorcinol, Glycol, vitamine A-zuur producten of Azelaïnezuur)
  • Wasmiddelen (cleansers) met SLS’en (Sodium Laureth Sulphaten). Deze zorgen ervoor dat het product schuimt, maar ze beschadigen de huidbarrière ernstig.
  • Verzwakking van de huid

*Isotretinoine, antibiotica en de anticonceptiepil hebben nog veel andere bijwerkingen die hier niet genoemd worden.

Verzwakking van de huid is een probleem dat ik nog even nader wil toelichten

Alcohol in producten tegen puistjes

Verschillende soorten alcohol worden vaak gebruikt in producten tegen acne omdat alcohol bacteriën doodt. Helaas doodt alcohol niet alleen de bacteriën van de acne, maar ook de goede bacteriën van de huid. Hierdoor kan de huid geen gezonde weerstand meer opbouwen om te herstellen en blijft het nodig om het product met alcohol te blijven gebruiken. Met als gevolg dat de huid steeds verder verzwakt.

Daarnaast zijn veel soorten alcohol ook nog eens irriterend voor de huid en vooral voor de onzuivere huid. Alcohol in een anti-acneproduct droogt de huid uit en stimuleert daardoor juist de talgproductie. Omdat hierdoor de hoeveelheid talg in de huid toeneemt, verergert de acne uiteindelijk.

Propylene Glycol

Vooral voor de gevoelige huid geeft deze stof op termijn vaak irritatie. Deze stof kan beter vermeden worden in producten voor huidbehandeling. Propylene Glycol wordt gemaakt uit de petrochemische stof Propylene Oxide. Een veilig alternatief voor dit ingrediënt is Propanediol.

Kleur- en geurstoffen en parabenen

Deze kunnen op langere termijn de huid irriteren en verzwakken. Kleur- en geurstoffen kunnen op termijn een parfumallergie veroorzaken. Kleur- en geurstoffen en parabenen zijn onnodig belastend voor de huid. Het is niet voor niets dat veel beauty producten tegenwoordig vaak zonder parabenen en dergelijke geproduceerd worden.

Zure producten

Bij veel tips tegen puistjes en in veel anti-acneproducten en producten voor de onzuivere huid wordt salicylzuur gebruikt. Salicylzuur, maar ook veel andere zuren, zijn helaas alleen optimaal werkzaam bij een pH lager dan 4. Een product met een pH lager dan 4 verstoort de natuurlijke zuurgraad van de huid (deze pH is 5,3). Hierdoor bouwt de huid minder goed een gezonde weerstand op om zich weer te kunnen herstellen.

Product tegen puistjes uitproberen?

Hierboven heb ik bij de tips tegen puistjes de Phitex® ClearUp al genoemd. Dit product is vrij van bovengenoemde bijwerkingen en huidverzwakkende ingrediënten.

Bij het contact dat ik met Phidermica gehad heb hebben ze aangegeven dat ze graag een reviewactie willen houden met onze lezeressen.

Je kunt nu gratis kans maken op een product ter waarde van 76 euro want ik mag 5 lezeressen een review laten schrijven over dit product.

Heeft jouw zoon of dochter (of misschien jij zelf wel) een onzuivere huid en wil je jouw ervaring met het product reviewen? Dan kun je dit tot 15 februari laten weten, met een (onherkenbare) foto van de aangedane huid. Je mag deze mailen naar info@mamsatwork.nl onder vermelding van ‘Acne-problemen’. Laat daarnaast een reactie achter op ons blog. Op 28 februari worden de winnaressen bekend gemaakt en kan jij misschien wel aan de slag met dit product.

14 gedachten over “Last van puistjes? Deze tips tegen puistjes werken én zijn niet slecht voor je huid”

  1. Puistjes bestrijden kan erg irriterend, niet alleen omdat het de manier waarop je eruit ziet kan veranderen, maar omdat het waarschijnlijk littekens zal achterlaten. Acne komt vaak voor bij jongeren als gevolg van hormonale veranderingen dat het lichaam ondergaat, maar acne kan ook ouderen mensen zoals mij treffen. Natuurlijke tea tree olie kan een oplossing bieden.

  2. ikzelf heb last van acne in mijn gezicht. veel middeltjes zoals hierboven wordt afgeraden gebruikt. En het klopt. uiteindelijk maakt het de acne erger..

  3. Avatar foto
    Claudia de Kok

    Voor mijn dochter die als enige in haar brugklas al veel last heeft van puistjes en meeeters waardoor haar zelfvertrouwen een deuk heeft gekregen, hopelijk werkt dit middel wel goed want al zoveel geprobeerd, zonder echt resultaat

  4. Hele hulpzame blog, veel bruikbare tips.
    Ik heb jullie een mailtje gestuurd in de hoop een van de testers te mogen worden, ik ben namelijk erg nieuwsgierig geworden naar het product. Ik heb mijn huid heel wat leed aan gedaan in de strijd tegen acné, het wordt tijd om het doeltreffend en rustiger aan te gaan pakken.

  5. Goeie tips maar denk ook aan extra voedingsstoffen, zoals zink, vitamine B en D en chroom, die helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zink, chroom en vitamine B zitten onder andere ook in biergist en edelgistvlokken. Die laatste zijn lekker door je eten (niet meekoken). Zelf geen acne maar ik krijg er wel mooier haar door!
    @jackeline, de pil zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen. Hij overstemt wel het teveel aan mannelijke hormonen door de insulineresistentie door een bombardement met kunstmatige, vrouwelijke hormonen maar lost natuurlijk niets op. Beter matig met zuivel en beter biologisch vlees i.v.m. hormonen.

  6. Avatar foto
    Ilse Koppenhol

    OOOO doe graag mee, heb een tiener en puber in huis en eerlijk gezegd sinds ik over de 40 ben heb ik ook af en toe last van puistjes.

  7. Avatar foto
    jacqueline de Waal

    Mijn dochter heeft al vanaf haar 12 last van puistjes alles geprobeerd pil en heel veel middeltjes ze is nu 18 jaar maar niks helpt.
    Ben zo benieuwd naar dit middel

  8. Mijn 13jarige dochter heeft idd al heel wat geprobeerd, met name voor de puistjes op haar rug. Clerasil, tea tree olie, het doet niet heel veel. Ben benieuwd of dit wel werkt. De manier waarop, geeft me wel wat hoop! Ik zou het (mijn dochter) graag laten uitproberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven