Opvoedingsadviezen van Tischa Neve, welke ga ik in de praktijk brengen?

Enkele weken geleden stuurde een vriendin van mij een berichtje: ‘Ga je mee naar een workshop van Tischa Neve?’ Mijn aandacht was meteen gewekt, omdat ik wel eens een interview met haar gelezen had dat mij erg aansprak. We gingen er samen op af en het was een zeer boeiende avond vol opvoedingsadviezen. Het is te veel om in een blog te beschrijven, maar ik wil jullie toch graag iets meegeven. daarom heb ik enkele tips en adviezen van Tischa eruit gelicht die ik ook bij mijn eigen dochter wil toepassen.

tischa neve

Lees deze opvoedingsadviezen van kinderpsycholoog Tischa Neve.

Welke ga jij in praktijk brengen?

Advies 1: Zoek verbinding en contact

Tischa Neve gelooft in een opvoeding waarin verbinding en contact met jouw kind centraal staat. Zij licht dit toe als volgt: “Hiermee bedoel ik, dat je echte aandacht geeft aan jouw kind en ook echt contact zoekt als je communiceert met je kind. Een voorbeeld: hoe vaak roep je niet iets naar je kind, terwijl hij of zij midden in een spel zit of achter de ipad? Als je kind       midden in zijn of haar belevingswereld zit, dan kun je nog tien keer roepen dat jullie gaan eten. Maar dat heeft weinig zin. Jouw kind heeft je hoogstwaarschijnlijk niet gehoord. Als je eerst verbinding zoekt, dus naar je kind toegaat en hem of haar aankijkt en oogcontact zoekt en dan je kind aanspreekt, heeft het al veel meer zin en heb je grotere kans dat hij of zij zal meewerken.”

Advies 2: Begrens je kind op een liefdevolle manier

De visie van Tischa is dat het niet goed is om op te voeden met dwang en druk. Zij is voorstander van ‘liefdevol begrenzen’. Hiermee bedoelt zij dat je een kind corrigeert vanuit een liefdevolle manier. Tischa: “Je kunt dit als volgt aanpakken. Als je kind iets doet wat niet mag of niet kan, ga er dan heen en maakt contact met jouw kind. Kijk naar wat je ziet gebeuren en constateer dat. Stel vervolgens een vraag, bijvoorbeeld: ‘Ik hoor je schreeuwen, wat is hier aan de hand?’. Luister dan ook goed naar het antwoord van jouw kind en ga het dan pas corrigeren. Toon begrip, maar zeg duidelijk en helder waar het overgaat. Leg uit dat iets niet mag of kan en wat de reden is. Probeer het maar eens uit en je zult zien dat het werkt!”

Advies 3: Geef je kind regelmatig een compliment

Een van de tips die Tischa gaf tijdens de workshop is om jouw kind regelmatig een compliment te geven. Zij licht toe: “Als je een kind een compliment geeft, groeit het. En dat is goed voor het zelfvertrouwen. Probeer het neutraal te houden en beschrijf wat je ziet bij een kind en wat het positieve effect is. Geef complimenten op gedrag en benadruk het proces: ‘Je hebt er echt hard voor geoefend en nu heb je een mooi cijfer gehaald!’ Zorg dat het compliment echt gemeend is doe het ook weer niet te vaak. Bedenk eens over hoe vaak wij als ouders de woordjes ‘goed zo’ gebruiken. Daar zit een oordeel in. Dit kun je vervangen door de woorden ‘Het is je gelukt’. Hiermee benadruk je dat het kind het zelf heeft gedaan. Daarmee zorg je er dus voor dat een kind voelt dat het zelf invloed heeft. Je opmerking komt dan nog meer aan.”

Advies 4: Een time-out is niet nodig

Een time-out wordt nog vaak gebruikt in de opvoeding. Tischa Neve gebruikt hem eigenlijk niet meer. Ze geeft aan: “Wat ik vaak zie is dat ouders hun kind een time-out geven, als zij eigenlijk zelf een time-out nodig hebben. Vaak is het een opstapeling van emoties en wordt het je gewoon te veel. Dat kan, maar neem dan zelf een time out! Door een kind apart te zetten en te isoleren straf je jouw kind op zijn persoonlijkheid. Dit terwijl je hopelijk alleen het gedrag afkeurt. Begrens kinderen waar nodig, leg uit wat je niet fijn of goed vindt en waarom. Bespreek hoe het anders kan of wat er wel mag. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ben nu heel erg boos, ik moet even rustig worden’. Probeer jezelf te herpakken en kom zelf tot rust.”

Advies 5: Blijf bij een driftbui bij jouw kind

Ieder kind krijgt weleens een driftbui. Natuurlijk is dit niet leuk en kost het veel energie. Tischa Neve gaf enkele tips om er mee om te gaan: “Een driftbui heeft vaak een reden. Een kind is bijvoorbeeld oververmoeid, heeft te veel prikkels gehad of heeft iets heftigs meegemaakt.

Je kan het proberen te voorkomen, door samen met jouw kind naar oplossingen te zoeken en begrip te tonen, maar soms is het ook niet te voorkomen. Sommige kinderen krijgen vaker driftbuien dan anderen. Een driftbui hoort er ook bij. Neem het niet persoonlijk op. Vaak hoor ik dat juist op zo’n moment ouders weg lopen of hun kind alleen laten. Het idee is om ze even uit te laten razen. Het idee is goed, maar ga niet weg of laat je kind op zo’n moment niet alleen. Juist op dat moment hebben ze een liefdevolle ouder nodig om tot rust te komen. Als mijn zoon een driftbui heeft, dan blijf ik hen hem, laat hem uitrazen en zeg: ‘Als je zo boos bent, dan laat ik je niet alleen’. Vaak is het enige wat je daarna hoeft te doen, jouw kind omarmen.”

Winactie cursus ‘Help ik ontplof’

Wij mogen van Tischa een gratis online cursus ‘Help ik ontplof’ weggeven. Wil jij deze cursus winnen? Laat mij dan weten welke adviezen jij al opvolgt of wel of niet doet en waarom! Deel je reactie hieronder en deel dit bericht via onderstaande social media knoppen als je wilt. De actie loopt tot 1 November 2016

In een van mijn volgende blogs zal ik jullie meer vertellen over de adviezen van Tischa Neve die ik heb toegepast bij mijn dochter en wat mijn ervaringen zijn. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Wil je meer advies van Tischa, haar blogs lezen of een online cursus volgen? Kijk dan eens naar haar website.

Tip: Daarnaast is er onlangs haar nieuwe boek ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden‘ verschenen. Een boek wat hele goede reviews ontvangt.

 

Artikelen die ook interessant zijn om te lezen vind je hier:

 

10 gedachten over “Opvoedingsadviezen van Tischa Neve, welke ga ik in de praktijk brengen?”

 1. Als mijn zoontje me iets vertelde op het moment dat ik zelf moe was of bezig, humde ik meestal wat. Nu neem ik de tijd om te luisteren, wat veel irritatie van zijn kant blijkt te voorkomen en waardoor hij minder driftbuien heeft.

  Daarnaast verliezen wij vaak de verbinding met elkaar wanneer hij dorst of honger heeft en daarnaast moe of overprikkeld is. Tegenwoordig laat ik het s middags warm eten. Dan is hij de rest van de middag vrolijker, komt niet de hele tijd vragen om snacks en snoep en ook veel minder strijd bij het avondeten. Want dan hoeft hij maar een klein beetje te eten (of brood oid).

 2. Leerzame tips, ik vind het soms best lastig rustig te blijven bij een driftbui en dan neem ik zelf een time-out…Ik zeg ook heel vaak goed zo, en ik roep dat het eten klaar is, als ze voor de tv zitten…Genoeg ruimte voor verbetering dus.

 3. Ik herken 1 heel erg soms moet ik inderdaad wel 5 keer roepen. 2 en 3 pas ik wel al toe. Ook geef ik time outs, maar nu ik dit lees heb ik inderdaad meer het gevoel dat het voor mezelf is. Als 1 van mijn zoons een driftbui heeft loop ik er meestal bij weg….

 4. De eerste 3 pas ik al toe thuis. Al kan zal ik hieruit nog wel meenemen om het compliment soms anders te brengen. Met de laatste 2 heb ik veel moeite. Ik zou heel graag zonder time out willen, maar ik zie niet in hoe ik op bepaalde momenten anders kan. Ze krijgen helemaal niet vaak een time out. De oudste van 4 heeft voldoende aan uitleg en een waarschuwing. De middelste van 2 gaat er vaak overheen. Bij hem heb ik echt het idee dat hij benieuwd is naar oorzaak-gevolg. Nadat hij eenmaal heeft gezien dat hij voor iets in de hoek moet dan is het ook afgelopen. Hij lijkt het gewoon graag 1x te willen ervaren. Daarnaast zijn bij hem driftbuien ook dagelijkse kost. Hij wil op zo’n moment helemaal niks met ons te maken hebben. Hij duwt je gewoon weg en blijft Nee schreeuwen. Iedere keer als je dan weer iets tegen hem zegt krijgt de driftbui een opleving. Ik ben heel benieuwd naar Tisha haar andere tips, want ik merk dat ik het “positief” opvoeden zo nu en dan ook echt een uitdaging vind.

 5. Avatar foto
  Sharyn regtvoort

  O!! Wat komt dit als geroepen zeg. Loop al een tijd op mn tandvlees en weet ff niet meer hoe ik met de driftbuien om moet gaan… een cursus zou als geroepen komen! Ik doe graag mee met deze actie!

 6. Mijn kinderen zijn nu 10 en 8. Teun van 8 heeft een aantal driftbuien op n dag. Toen hij jonger was, veel op n dag. Zeer vermoeiend voor hem maar ook voor mij. Vakanties thuis zijn n hele uitdaging. Hij is erg gevoelig en temperamentvol, net als ik. Het lukt me steeds beter bij hem te blijven en liefdevol te blijven. De workshop zou voor mijn persoonlijke groei een mooie toevoeging zijn.

 7. Ik probeer steeds meer liefdevol te begrenzen, en meer echt contact te maken met mijn 2 kids van 4 en 2. En timeout geef ik niet zo vaak, maar soms zitten ze elkaar zo in de haren dat ze wel even uit elkaar moeten. Mijn eigen timeout neem ik wel steeds vaker ipv te ontploffen. De oudste is snel om alles boos, mogelijk deels door zijn tos, dag vind ik het nog wel lastig om altijd bij hem in de buurt te blijven.

 8. De eerste drie genoemde adviezen probeer ik wel toe te passen, maar vaak gaat het toch weer anders. Bij het vierde advies ben ik van mening dat die soms echt even nodig is, soms inderdaad voor mijzelf, maar met twee dochter die kort op elkaar zitten en elkaar steeds blijven irriteren en schoppen en slaan hebben zij toch echt soms een time-out nodig. En het laatste advies over die driftbuien, daar zou ik graag beter mee willen gaan, want mij oudste heeft ze heel snel, waarbij ze ook wel zelf wegloopt of de rust van haar kamer opzoekt. Dus het uitvoeren van die tip is nog wat lastig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven