De toekomst van een kind begint bij een stabiele basis en de juiste school

Voor onze kinderen willen we allemaal hetzelfde: dat ze een gezonde, gelukkige toekomst tegemoet gaan. Waarin ze zelfstandig hun mannetje (of vrouwtje!) staan en trots mogen zijn op zichzelf. Daarvoor is een goede basis belangrijk. De toekomst van je kind, daar werk je al aan vanaf het moment dat ze geboren worden. Of eigenlijk zelfs al daarvoor. Maar een kind opvoeden, dat doe je niet in je eentje.

De basis van een kind wordt natuurlijk voor een heel groot gedeelte gelegd binnen het gezin en de familie. Maar ook op school worden kinderen gevormd. Daarom is het ontzettend belangrijk dat kinderen zich op hun school óók thuis voelen. En dat ze er kunnen leren op een manier die bij hen past. De overgang van groep 8 naar de brugklas is dan ook reuze spannend. Gaat jouw kind al richting ‘de Middelbare’? Waar letten jullie dan op bij het kiezen van een school?

Toekomst van je kind en schoolkeuze
Stockfoto van schoolgaande kinderen door Monkey Business Images

De toekomst van je kind en het kiezen van een middelbare school

We zijn in Nederland gezegend met fantastisch onderwijs en allerlei hulpmiddelen om effectief te leren. Maar een goede school hoeft nog niet dé juiste school voor jouw kind te zijn. Er zijn een aantal punten waar je op kan letten, die doorslaggevend kunnen zijn voor de schoolkeuze en dus ook de toekomst van jouw kind.

  • De grootte van de school. Sommige kinderen voelen zich het prettigst op een kleine school, anderen juist niet. Voordeel van grotere scholen is dat er vaak onderwijs op meerdere niveaus wordt aangeboden, zoals bij de scholen in Nijkerk. Zo hoeft je kind de school niet te verlaten, wanneer het onderwijsniveau toch niet bij hem of haar blijkt te passen. Maar een nadeel kan zijn dat de school te groot voelt voor je kind en hij/zij zich daar niet echt thuis voelt.
  • De bereikbaarheid/reistijd. Laat je hierdoor echter niet té veel beïnvloeden. De reistijd zegt natuurlijk niets over hoe goed de school bij je kind past.
  • Het ‘schoolklimaat’. Is er veel structuur, of juist veel vrijheid? En wat past het beste bij jouw kind?
  • De mogelijkheid tot het krijgen van de juiste begeleiding op school.
  • De religieuze achtergrond van de school, of juist de keuze voor een openbare basisschool.
  • Slagingspercentages.
  • De ‘extra’s’: bijzondere vakken, exotische excursies, of extra verdieping voor kinderen die graag wat meer worden uitgedaagd.

Neem bovenstaande punten maar eens door. Welke vinden jullie nou belangrijk bij het kiezen van de juiste school voor je kind? En hoe denkt je zoon of dochter eigenlijk over zijn of haar toekomst? Vaak hebben die nog wel andere beweegredenen om voor een bepaalde school te kiezen. De schoolkeuze van hun vriendjes of vriendinnetjes, bijvoorbeeld. Maar de toekomst van je kind daardoor laten bepalen, dat is misschien níet de beste schoolkeuze.

Het belang van de juiste schoolkeuze

Het kiezen van een school die past bij je kind is ontzettend belangrijk. Denk er niet te gemakkelijk over. De fase waarin kinderen nu zitten is een kwetsbare. Hun hormonen gieren al door hun lijf, en dan moeten ze ook nog naar een nieuwe school om daar zo goed mogelijk te presteren. Als je kind zich er thuis voelt, zal hij of zij een stuk makkelijker leren. Gaat het iedere dag met lood in de schoenen naar school, om wat voor reden dan ook, dan zal dit de schoolprestaties ook beïnvloeden. En natuurlijk wil je ook graag dat je kind gewoon plezier heeft, los van zijn toekomst (ja, zelfs op school!).

Laat je informeren en kijk goed rond!

Hebben jullie al een of meerdere scholen op het oog? Ga je dan eens uitgebreid oriënteren. Vraag informatie aan over de school en bezoek open dagen. Probeer ook eens in gesprek te komen met (oud-)leerlingen of hun ouders. En wist je dat je op de website van de Inspectie van Onderwijs ook de kwaliteit van scholen kan checken? De keuze die jullie moeten gaan maken is bepalend voor de toekomst van je kind, dus ga in ieder geval niet over één nacht ijs.

Zip Your Lip; help een kind aan zijn of haar toekomst werken!

Hoe goed die nieuwe school hopelijk ook bij je kind past, er zullen ongetwijfeld ook dagen zijn waarop ze het hele onderwijs vervloeken. Ik ben er zelf ook schuldig aan geweest! Best erg, als je beseft dat er zó veel kinderen zijn die helemaal niet naar school kunnen. Of dat er kinderen zijn die iedere dag met honger naar school moeten. Dat is de reden dat MamsatWork al jaren een sponsorkindje heeft.

Mede daarom willen we jullie graag nog even wijzen op de sponsoractie op scholen van Zip Your Lip. Daarmee kan je met je school of jeugdgroep geld inzamelen voor kinderen die iedere dag zonder ontbijt naar school moeten. Misschien een goed idee voor op de nieuwe school? Leer je meteen je nieuwe klasgenootjes op een leuke manier kennen! Wordt er niet alleen gewerkt aan de toekomst van jouw kind, maar ook aan die van een heleboel andere kinderen wereldwijd.

Schrijf je in via Zip Your Lip en ga met zijn allen aan de slag! Van iedere €21 die wordt opgehaald kan een gezin een week lang eten! Bovendien krijgen zij naast voedselpakketten ook zadenpakketten, zodat ze hun eigen voedsel kunnen gaan verbouwen. Meer weten over het organiseren van een sponsoractie op school? Lees dan verder op de website van Zip Your Lip.

1 gedachte over “De toekomst van een kind begint bij een stabiele basis en de juiste school”

  1. Slagingspercentages zeggen mij niets. Ik kijk liever naar het aantal leerlingen dat weliswaar overgaat, maar dan naar een lager niveau en zou ook graag cijfers zien hoe vaak op rij dat gebeurt. Hoeveel leerlingen starten op VWO en doen uiteindelijk examen VMBO. Je ziet zoveel jongens op die manier afglijden. Wat doen ze om die jongens bij de les te houden? En hoe vaak zie je iemand een niveau omhoog gaan tussendoor? Kunnen leerlingen een jaar blijven zitten op hetzelfde niveau. Gaat het om de leerling of om de schoolcijfers?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven