Een hemels toetje met minder suiker om het avondeten tóch compleet te maken, dat is mijn uitdaging geweest tijdens mijn suikerbewuste challenge de afgelopen maand. Ik heb mijn favorieten voor je op een rijtje gezet!
Als je net zo’n liefhebber bent van lekker eten als ik, dan sla je waarschijnlijk ook niet graag een toetje over bij het eten. Sinds ik bewuster eet liet ik mijn toetjes wel staan, omdat ik zo geschrokken was van hoeveel suiker per dag ik binnenkreeg. Je begrijpt vast dat ik daar niet echt blij van werd. Tijd dus om te gaan experimenteren met lekkere toetjes die minder suiker bevatten. Op deze manier kan je een leuk diner -met toetje- voorbereiden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt.
6x toetje met minder suiker en nog hartstikke lekker ook
Onderstaande toetjes heb ik in de afgelopen maand gemaakt om mezelf iets lekkers te gunnen zonder dat ik daarbij mijn uitdaging om minder suiker te eten uit het oog verloor. Ze zijn redelijk makkelijk om te maken, smaken heerlijk en zien er ook nog eens prachtig uit!
1. Aardbeien cakejes met kwark en kokos
Om maar gelijk te beginnen met een van de lekkerste toetjes met minder suiker, de aardbeien cakejes. Mijn favoriet omdat ik cake met aardbeien een zalige combinatie vind, zeker met deze kokos touch. Je hebt ze binnen 2 minuutjes gemaakt en ze zien er ontzettend feestelijk uit deze toetjes, vind je niet?
Dit heb je nodig voor deze aardbeien toetjes met minder suiker
- 3 aardbeien
- 1 eetlepel kwark
- beetje kokosschaafsel
- Céréal mini cakes met stukjes chocolade
Bereiding aardbeien cake als toetje
Aardbeien even ontdoen van het kroontje en wassen. Snij een cakeje door de midden. De cakes die ik van Céréal gebruikt heb bevatten nog hele kleine stukjes pure chocolade (zonder suiker). Dit geeft een heerlijk crunchy effect aan het toetje en chocolade combineert natuurlijk fantastisch met aardbeien.
Doe een lepel kwark op het onderste deel van de cake, plaats er een paar schijfjes aardbei op en garneer met wat kokosschaafsel. Voor het serveren kan je het bovenste deel van het cakeje erop zetten, óf je laat het ernaast staan zodat het rood van de aardbei nog mooi kleur geeft aan het geheel.
Dit toetje met minder suiker is echt binnen 2 minuten klaar en verrassend lekker. Voor de niet zo grote eters is één cakeje al meer dan voldoende, voor de echte lekkerbek pak je er eventueel twee als toetje.
2. Een frambozen toetje met minder suiker
Nog zo’n makkelijk toetje. Alhoewel het volstoppen van de frambozen eventjes wat tijd in beslag neemt is dit toetje verder heel eenvoudig om te maken.
Het enige wat je nodig hebt zijn frambozen en yoghurt. En een beetje kokosschaafsel zorgt ervoor dat je dit toetje nog een beetje kan opleuken voordat je het serveert.
Tip: Pak een slagroomspuit waar je yoghurt in doet om de frambozen te vullen, dat gaat wat makkelijker dan met een heel klein lepeltje. Geef iedereen aan tafel zijn eigen bakje (een hartvorm is natuurlijk héél lief) en klaar ben je.
3. Tiramisu met minder suiker als toetje
Een waarschuwing vooraf… maak er niet teveel van want tiramisu is erg machtig, óók dit tiramisu toetje met minder suiker. Maar wel lekker!
Wat heb je nodig voor deze tiramisu met minder suiker?
- kopje koffie
- theelepel vanille extract
- 80 gram havermout
- 4 gewelde Medjoul dadels
- 2 eetlepels rauwe cacao poeder
- 1/2 blikje kokosroom
Hoe maak je dit toetje met minder suiker?
Ook deze tiramisu is vrij eenvoudig om te maken. Wel de Medjoul dadels voor ongeveer 5 minuten in lauw warm water zodat ze wat zachter worden. Gebruik een keukenmachine om de havermout, dadels, vanille extract, koffie helemaal glad te mixen.
Verdeel dit mengsel over 4 potjes.
Open je blikje kokosroom. Je gebruikt alleen de vaste room, nÃet de melk. Handig is dan ook om het blikje aan de onderkant open te maken. Klop de kokosroom net als slagroom tot een stevige room en vul de potjes tot de rand toe af met deze room.
Zeef het cacao poeder als laatste over je toetje en laat de potjes vervolgens minimaal een half uurtje in de koelkast staan zodat de room goed kan opstijven. Klaar is je tiramisu met minder suiker.
Tip: Over het cacao poeder kan je (alleen voor het gezicht) ook nog wat kokosschaafsel strooien, dat ziet er nóg leuker uit!
4. Aardbeien trifle
Bij Céréal vond ik ook een heel mooi (en lekker) toetje met minder suiker. Ook hier worden de cakes met kleine stukjes chocolade gebruikt die ik zelf bij toetje nummer 1 ook gebruikt heb.
Benodigdheden voor deze aardbeien trifle
- 1 bakje aardbeien
- Céréal mini cakes met stukjes chocolade
- 100 ml room om op te kloppen (33% vet)
- Optioneel 1 el Stevia Sweet poeder
- 2 muntblaadjes
Voor de bereiding van deze heerlijke trifle met minder suiker kijk je op de website van Céréal.
5. Mascarpone toetje met bosbessen en aardbeien
Ik ben zelf gek op mascarpone en dit toetje met minder suiker past uitstekend in mijn aangepaste eetpatroon. Heel blij mee dus.
Ingrediënten voor mascarpone toetje met minder suiker
- 125 ml slagroom
- 115 gr mascarpone
- 250 gr aardbeien
- 3 el stevia sweet poeder
- 250 gr blauwe bessen
Was de bosbessen en aardbeien en snij de aardbeien in kleinere stukjes. De slagroom, mascarpone en de stevia klop je daarna met een mixer totdat deze stijf wordt. Vul de glazen of potjes eerst met aardbeien, daarna doe je er het mascarponemengsel op en vervolgens een laagje bosbessen om het geheel af te maken.
Tip: Onder de bosbessen kan je nog een lekker laagje aardbeienjam van Céréal doen voor wat extra smaak, structuur en kleur. En bovenop eventueel wat kokosschaafsel voor de final touch.
6. Appelcrumble met minder suiker
Eén van de toetjes met minder suiker die ik eigenlijk niet vaak als toetje eet, maar eerder overdag of in de avond pak als ik nog een beetje lekkere trek heb is deze appelcrumble, maar dan de gezonde variant.
Ingrediënten voor de appelcrumble met minder suiker (per portie)
- een appel
- kaneel of speculaaskruiden naar smaak
- klein handje rozijntjes
- beetje kokosolie
- 25 gram havermout, fijngemalen (doe ik zelf met de keukenmachine)
- beetje Stevia Sweet poeder naar smaak (niet persé nodig)
Zo maak je deze appelcrumble
Ook dit toetje met minder suiker is een eitje om te maken. Schil de appel en snij deze in stukjes. Meng de appel met de kaneel, de rozijnen en eventueel de stevia. Stop het geheel in een potje voor een minuutje in de magnetron. Na een minuutje even checken of het appelmengsel al lekker warm is. Zo niet nog eventjes terug zetten in de magnetron.
Ondertussen verwarm je de kokosolie. Voeg de havermout toe en eventueel naar smaak nog een beetje stevia poeder. Als de havermout krokant gebakken is dan maak je een mooi laagje over je potje met appelmengsel en klaar is de appelcrumble. Een heerlijk toetje met minder suiker en dus ook lekker als tussendoortje als je wilt.
Ik ben benieuwd of jij ook een lekker toetje met minder suiker voor ons hebt. En mocht je een van bovenstaande recepten geprobeerd hebben, laat me even weten wat je ervan vond!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Céréal.