Toscaanse kip uit de slowcooker mét spinazie

Toscaanse kip is écht zo’n gerecht dat iedere slowcooker fan eens een keertje moet proberen -als je liefhebber bent van Italiaans eten. Deze heerlijke malse kipfilet uit de slowcooker in een romig sausje met Italiaanse kruiden gecombineerd met pasta, tomaatjes en spinazie is een volwaardig eenpansgerecht uit de slowcooker.

Je hoeft geen andere pannen vies te maken om dit lekkere Italiaanse gerecht op tafel te zetten. Daarnaast bespaar je enorm veel tijd door het gebruik van de slowcooker. Je doet de ingrediënten in de slowcooker, zet hem voor 4 uur op low en aan het eind van die 4 uur is je eten klaar en kan je aan tafel.

Ideaal voor een druk gezin dat de avondspits rondom het eten wil vermijden, maar ook voor op de (Italiaanse) camping of gewoon omdat je fan van slowcooking bent, net als ik.

toscaanse kipfilet uit de slowcooker met italiaanse kruiden en pasta schelpjes

Ingrediënten Toscaanse kipfilet

Voor 4 personen heb je hetvolgende nodig:

  • 3-4 kipfilet (wij gebruiken er zelf 3)
  • zout en peper
  • 5 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels bloem
  • sap van een halve citroen
  • 4 sjalotjes
  • 1 bakje cherrytomaatjes (ongeveer 400 gram)
  • 200-300 gram babyspinazie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 pakje kookroom (250 ml, 20% vet)
  • 1 eetlepel oregano
  • 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden
  • handje parmezaanse kaas (ongeveer 50 gram denk ik)
  • 400 gram mini conchiglie (pasta schelpjes)
  • beetje basilicum ter garnering

Tip 1: gebruik écht de minischelpjes qua pasta, deze worden makkelijker gaar in de slowcooker dan de grotere variant.

Tip 2: Als je echt een eenpansgerecht van dit recept wilt maken dan moet je er even rekening mee houden dat je de pasta op een later moment toevoegt. Dat betekent dus dat je dan wel thuis moet zijn, of dat je de pasta schelpjes er in doet direct als je uit je werk komt bijvoorbeeld. De Toscaanse kip heeft dan nog een half uurtje nodig voordat je deze uit de slowcooker op je bord kan scheppen.

Niet doen: het is niet slim om de pasta schelpjes al gelijk vanaf het begin mee in de slowcooker te koken. De pasta wordt dan te gaar en enorm klef.

Bereidingswijze in de slowcooker

Het bereiden van deze lekkere malse kip met Toscaans tintje in de slowcooker is een eitje. Volg onderstaande bereidingswijze op en je zet gegarandeerd een heerlijke maaltijd uit de Italiaanse keuken op tafel. Zonder veel moeite.

  • Snipper de sjalotjes en doe ze in de slowcooker
  • Pers de knoflookteentjes uit en voeg die toe
  • Maak de kipfilet schoon en snij in langere stukken (ik snij de kip dan meestal schuin af om wat lengte te krijgen)
  • Kruid de kip met peper en zout
  • Doe 2 eetlepels bloem in een diep bord en haal de kipfilet door de bloem heen
  • Leg de stukken kipfilet in de slowcooker op de sjalotjes
  • Doe de kookroom in de slowcooker
  • Voeg het kippenbouillonblokje toe, de oregano en de Italiaanse kruiden
  • Pers een halve citroen uit en voeg het citroensap toe aan de slowcooker voor de Toscaanse kip
  • Halveer de cherrytomaatjes en doe ze in de slowcooker
  • Voeg de 200 gram babyspinazie toe

Zet de slowcooker voor 4 uur op low.

Na 3,5 uur kan je de geraspte parmezaanse kaas in de slowcooker doen én de conchiglie toevoegen aan de Toscaanse kip. Even goed omroeren zodat de pasta schelpjes allemaal onder het vocht staan.

Nu mag het geheel nog ongeveer 30 minuten op low staan om de pasta gaar te laten worden. Soms duurt het ietsje langer.

Het advies is wel om tussentijds nog een paar keer even om te roeren zodat je zeker weet dat alle pasta onder het vocht komt. Je voorkomt zo taaie randjes aan de pasta.

Graag eerst extra informatie

Tip: denk je dat je niet voldoende vocht hebt om de pasta gaar te laten worden? Dan is het helemaal oké om een klein beetje water toe te voegen. Bij ons was dat niet nodig, maar hou het deze 30 minuten even een beetje in de gaten.

toscaanse kip met spinazie

Wat als de Toscaanse kip langer in de slowcooker staat?

Een veel voorkomende situatie is dat je alle ingrediënten in de slowcooker wilt doen voordat je bijvoorbeeld naar je werk gaat. Dat kan gewoon en is geen probleem. Je slowcooker gaat dan (als hij die functie heeft) na de kooktijd van 3,5 – 4 uur gewoon naar de warmhoudfunctie, zodat het gerecht lekker blijft zonder door te garen.

Als je thuiskomt voeg je dan pas de pasta schelpjes toe en gaat de slowcooker voor het laatste half uur weer even op de low stand zodat de conchiglie goed gaar kan worden.

Na het uit de slowcooker opscheppen van je Toscaanse kip kan je met de basilicum nog even het gerecht garneren voordat je het opdient.

Eet smakelijk!

Wil je graag meer van dit soort lekkere recepten om te maken? Dan zijn mijn slowcooker e-books wellicht een goed idee voor je! Hier vind je meer informatie (inclusief inhoudsopgave) over mijn e-books. Hieronder kan je ze ook meteen bestellen als je wilt.

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Uiteraard ben ik super nieuwsgierig naar wat jullie van mijn slowcooker recepten vinden, dus als je me dat wilt laten weten heel graag! Je mag me een mailtje sturen, maar je kan ook hieronder een reactie achterlaten als je dat wilt. En heb je vragen voor me? Laat het me ook dan even weten.

Recept bewaren op Pinterest

Toscaanse kip uit de slowcooker met pasta schelpjes

6 gedachten over “Toscaanse kip uit de slowcooker mét spinazie”

  1. woensdag ga ik het maken! heel benieuwd.
    ik hoef dus niks aan te braden en alleen de kookroom is voldoende aan vocht?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven