Zomaar een algehele check up doen, waarom zou je?

Heb je dat wel eens gedaan? Een algehele bodyscan laten doen, gewoon voor de zekerheid? Of om iets uit te sluiten? Ik had eigenlijk verwacht dat we weer volledig doorgelicht zouden worden. Zeker nu we weer een nieuwe hypotheek hebben afgesloten. Maar niets is minder waar. De vorige keer toen we een huis kochten moesten we wel een complete check up ondergaan, maar nu dus niet. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo verkeerd om zo nu en dan volledig onderzocht te worden. Ook al mankeer je niet direct iets. Wist je dat er zelfs mensen zijn die jaarlijks hun gezondheid laten testen door bijvoorbeeld een totale bodyscan. Gewoon voor de zekerheid.

bodyscan of check up
Stockfoto van artsen door Gorodenkoff

Jaarlijkse bodyscan en check up is eigenlijk best slim

Bijzonder verschil eigenlijk tussen mensen. De een wil graag bijtijds weten waar hij of zij aan toe is en krijgt het liefst jaarlijks een check up. En de ander wil het allemaal niet weten. Ben jij nu zo iemand die graag jaarlijks laat onderzoeken of je nog helemaal gezond bent, dan moet je dat zelf regelen door middel van een bodyscan. Je kan moeilijk naar de huisarts gaan om aan te geven dat je nergens last van hebt, maar dat je toch graag een volledige check wilt. En ook al heb je vage klachten, een huisarts stuurt je ook niet zomaar door voor een algehele check up.

Kijken naar je historie

Zoals gezegd ben ik eerder al eens doorgelicht. Dat was destijds niet met een volledige MRI scan overigens, maar al met al toch een grondige check up. Het is alleen al wel 15 jaar geleden. En sinds die check up is er in de afgelopen jaren heel wat gebeurd. Ik ben 15 jaar ouder geworden (hallelujah), maar heb ook mijn beide ouders aan kanker verloren. Daarnaast had mijn moeder behoorlijk veel last van stijve gewrichten en reuma en heb ook ik met regelmaat zere handen.

Een total bodyscan met een MRI zou daarom voor mij misschien wel slim zijn. Voor mijn vermoeden van reuma ben ik overigens al eens naar de huisarts geweest. Die gaf echter aan dat er niets aan de hand is. Toch zit dat me niet helemaal lekker en ook mijn broers en zus hameren erop dat ik me moet laten onderzoeken. Op het moment heb ik er overigens geen last van, maar dat kan wel zomaar weer opzetten. En hoe fijn is het om met een check up zoiets bijvoorbeeld uit te kunnen sluiten?

Van top tot teen een check up

Onlangs sprak ik dus iemand die zichzelf wel ieder jaar van top tot teen laat onderzoeken. Gewoon uit voorzorg een volledige gezondheidscheck en bodyscan. En eigenlijk zou ik ook best zo’n check up willen doen om te weten hoe ik er lichamelijk aan toe ben. Vorig jaar heb ik nog wel een MRI scan gehad voor mijn gescheurde kniebanden en de scheur in mijn meniscus, maar geen algehele check up.

mri laten maken

Bodyscan zonder doorverwijzing

Maar hoe kun je nu een bodyscan laten doen als je ‘niets’ mankeert? Daar ben ik inmiddels ook achter. Er zijn tegenwoordig wel degelijk methodes om een check up te laten doen zonder een doorverwijzing van de specialist. Zo kan je bijvoorbeeld bij Privatescan.nl een total bodyscan laten doen. Of alleen een MRI scan als je vage klachten hebt maar daarmee niet verder komt bij je huisarts. En in zo’n geval kan je ook vaak al binnen een paar dagen terecht. Wel zo fijn, zeker als je wel klachten hebt, dat je snel terecht kan voor een check up én ook nog eens direct een uitslag te horen krijgt.

Achteraf gezien hadden we dit bijvoorbeeld bij mijn vader ook veel eerder moeten doen. Hij heeft echt zeker een jaar gesukkeld met veel pijn voordat de huisarts hem serieus nam en hem doorverwees naar het ziekenhuis. In de tussentijd had mijn vader al allerlei specialisten gehad op het gebied van fysio, kraken en dergelijke maar werd er niet aan een tumor gedacht. Bij zo’n ‘privé’ MRI scan hadden we veel eerder geweten wat de stand van zaken was. Afijn, dat is uiteraard achteraf praten, maar het heeft mij wel aan het denken gezet voor mijn eigen situatie.

Ik ben inmiddels zover dat ik vind dat je beter naar je lichaam moet luisteren. Zegt je lichaam je dat er iets mis is, maar kunnen ze niets vinden? Dan doe je toch gewoon een algehele checkup om erachter te komen wat er is. Geen arts die je daarvan kan weerhouden.

Heeft iemand van jullie al eens een bodyscan laten maken ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven