Touwtje springen om conditie op te bouwen en af te vallen

Joehoe, ik heb er weer een nieuwe uitdaging bij! Naast mijn Basic Fit abonnement waar ik een paar keer per week gebruik van maak probeer ik op de andere dagen thuis nog wat aan sporten te doen. Nu hebben we zo’n toffe crosstrainer in huis om thuis te sporten waar ik soms op sta, maar ik wilde ook graag wat touwtje springen toevoegen. Touwtje springen is namelijk super goed voor je verbranding, mits je een schema volgt en niet té gek doet en je lichaam overbelast. En daarnaast is de drempel om hiermee te beginnen heel laag.

Maar first things first… een fatsoenlijk springtouw in huis halen én goede sportschoenen.

Deze springtouwen zijn goed voor beginners en gevorderden

touwtje springen als sport en voor afvallen

Touwtje springen; hoe vaak, welk schema hou je aan en welk springtouw gebruik je?

Als je wilt gaan touwtje springen als ‘sport’ en je gaat een schema volgen om je conditie op te bouwen en eventueel af te vallen, dan is het van belang dat je in ieder geval een goed springtouw aanschaft. Géén kinderspringtouw dus! En je springtouw mag ook niet te zwaar zijn. Zo stuitte ik zelf op de Smartrope die ik mag uitproberen en daar wil ik je hieronder ook graag nog het een en ander over vertellen. Maar eerst ga ik even in op het schema om het touwtje springen op te bouwen. Dat is namelijk heel erg van belang voor je gezondheid. Je moet jezelf de tijd gunnen om het op te bouwen en niet over te belasten.

Let op: Beginners van touwtje springen doen er goed aan het schema te volgen

Ben je -net als ik- een beginner dan doe je er goed aan om het schema te volgen en niet in het wildeweg te gaan touwtje springen. Springen kan namelijk heel belastend zijn voor je lichaam. Zelf heb ik bijvoorbeeld een knie die wat aandacht vergt omdat ik mijn kruisband afgescheurd heb met skieën dus voor mij is een opbouwend schema helemaal van belang. Ook al vind je de opbouw een beetje simpel… hou er jezelf toch aan. Als je uiteindelijk de opbouw hebt gevolgd zal je zien dat het schema van touwtje springen een hele workout kan worden.

Schema touwtje springen per week

Zoals gezegd moet je uitkijken voor overbelasting. Dat betekent rustig opbouwen dus om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.

Week 1; 2x per dag een minuut touwtje springen

Week 2; 2x per dag twee minuten touwtje springen volgens het schema

Week 3; 4x per week (1x per dag) ongeveer 5 minuten springen

Week 4; schema van 4x per week (1x per dag) ongeveer 10 minuten touwtje springen

Week 5; 2-3x per week 15 minuten touwtje springen (1x per dag)

Zoals je ziet zit er een opbouw in dit schema van het aantal minuten dat je touwtje springt én een afbouw van het aantal keren dat je per dag en per week traint. Omdat je in het begin maar heel kort mag touwtje springen volgens het schema kan je dat 2x per dag doen. Het voordeel hiervan is dat je relatief snel conditie opbouwt zonder dat je jezelf teveel belast.

Zodra je volgens het schema langer achter elkaar mag touwtje springen zie je ook dat de frequentie per dag van 2 naar 1 gaat en dat je ook minder keren in de week traint. Logisch. De belasting wordt namelijk in dit deel van het schema voor je lichaam veel groter. En je lichaam moet tussendoor ook kunnen herstellen natuurlijk!

touwtje springen schema voor beginners en gevorderden

Touwtje springen met Smartrope

Zoals beloofd vertel ik je ook wat meer over de Smartrope, een springtouw voor volwassenen met wat extra functionaliteiten bovenop een gewoon springtouw. Als je van gadgets houdt (en dat doen wij hier in huis) dan is dit jóuw springtouw!

De Smartrope komt in 3 uitvoeringen. De Rookie, de Pure en de LED. Bij alledrie de uitvoeringen kan je een app downloaden die het aantal sprongen registreert, waarin je een training kan instellen, doelen kan stellen en vrienden kan uitdagen als je wilt. Leuk natuurlijk om op deze manier toch een soort competitie te hebben tijdens het binnen sporten.

Smartrope Rookie en Pure

De Smartrope Rookie en de Pure verschillen niet heel van van elkaar. Het voordeel is dat ze beiden in lengte verstelbaar zijn. De Rookie werkt echter op een batterij en de Pure kan je opladen.

Smartrope LED

Zelf heb ik de LED variant van Smartrope. Deze heeft dezelfde eigenschappen als de Rookie en de Pure, maar is alleen niet in lengte verstelbaar. Die bestel je dus in een bepaalde maat die bij je lichaamslengte past. Het voordeel van de LED variant is dat deze in de lucht weergeeft hoeveel sprngen je al gemaakt hebt. Baseer jij je schema voor het touwtje springen niet op tijd, maar op aantallen keren springen, dan is dit heel handig.

Verder heeft de LED variant een handvat wat in een 45° hoek staat, 2×2 kogelladers waardoor de beweging nóg soepeler gemaakt kan worden en de nauwkeurigste meting van het aantal keren touwtje springen van de drie. Uiteraard zit er ook wat prijsverschil in, het is aan jouw hoeveel geld je uit wilt geven natuurlijk. Maar ga je het springtouwen echt als sport uitoefenen, lees je dan even goed in zodat je de juiste keuze maakt. Eenmalig wat meer investeren is dan wellicht beter.

Smartrope app

Hierboven gaf ik je al even wat aan over de app. Geinig is dat je op de app niet alleen ziet hoe het gaat met het touwtje springen en je schema. Je kan ook een interval training doen (deze gaat niet op een minuten schema zoals hierboven, maar op het aantal keren dat je touwtje springt). Verder zie je ook je ‘status’ ten opzichte van anderen. Over de afgelopen maand gezien sta ik 2932 ste van alle deelnemers. Dat is nog niet zo best, haha!

Voor- en nadelen van touwtje springen

Zoals ik hierboven al aangaf heeft touwtje springen een aantal voor- en nadelen ongeacht of je een schema gebruikt of niet. Ik neem ze even met je door.

Waarom is touwtje spingen goed voor je?

  • Je verbrandt er enorm veel calorieën mee (tussen de 700 en 900 per uur)
  • Het is heel laagdrempelig
  • Iedereen kan touwtje springen volgens dit schema
  • Goede conditie oefening; het uithoudingsvermogen van je spieren wordt getraind
  • Je krijgt er een strakker lijf van als je het regelmatig doet
  • Je gebruikt al je spieren in je lichaam
  • Schema is eenvoudig in te plannen in je dagritme
  • Touwtje springen is een goedkope sport om uit te oefenen
  • Kan gewoon thuis

Waar moet je mee opletten met touwtje springen?

  • Je knieën en enkels worden belast; opbouwen is van belang om blessures te voorkomen!
  • Het kan eentonig worden waardoor je wellicht de motivatie kwijtraakt om het sporten vol te houden; gebruik fijne muziek om dit op te vangen

Heb jij er al eens over nagedacht opm het touwtje springen echt als sport te gaan doen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven