Trampolinespringen: niet alleen leuk, maar ook gezond!

Een trampoline in de tuin: je ziet het voorwerp in veel tuinen van gezinnen terug. Want trampolinespringen is immers zo leuk voor de kids. Maar daarmee doen we die trampoline eigenlijk best een beetje te kort. Want trampolinespringen is niet alleen leuk, het blijkt zelfs heuse gezondheidsvoordelen met zich mee te nemen! Waarom is trampolinespringen gezond en hoe kan je daarvan profiteren… je leest het hier!

Trampoline als fitnessapparaat

Naast een leuk speelattribuut voor de kinderen is een trampoline eigenlijk ook prima te beoordelen als een fitnessapparaat. Je kunt er namelijk op een fijne manier diverse gezondheidsvoordelen uit halen, die je anders in de sportschool probeert te bereiken.

trampolinespringen gezond en gezondheidsvoordelen

Goed voor de botten

Onze botten zijn aan vernieuwing onderhevig. Bij jonge kinderen groeien de botten mee en ook de botdichtheid groeit. Helaas blijft dat niet ons hele leven zo. We zijn nog best jong (gemiddeld ergens tussen de 25 en 30 jaar) als onze botmassa minder wordt. Gelukkig gaat dit langzaam.

Je kunt de vernieuwing van je botten wel stimuleren en daarmee je botmassa beter op peil houden. En laat springen nou net een hele goede manier zijn om dit voor elkaar te krijgen! Met andere woorden: door te springen op de trampoline komt er druk te staan op de botten en daarmee wordt vernieuwing gestimuleerd!

Trampolinespringen en de spieren

Bij het springen ben je volop in beweging en daarmee worden spieren actief, wat juist goed is voor deze onderdelen van je lichaam. Door je spieren te trainen, wat je met dit springen doet, hou je ze gezond en kan je lekker én beter bewegen.

Hiermee is trampolinespringen gezond voor je spieren. Zo heb je niet alleen ideaal buitenspeelgoed voor je kinderen, maar ook voor jezelf!

Zachtere ondergrond en daarmee minder belastend

Natuurlijk kan je op de grond gaan staan springen, maar een groot voordeel van de trampoline ten opzichte van de harde grond is de minder belastende druk op je gewrichten. Je komt immers niet hard op de grond terecht, waardoor het veel minder belastend is voor je lichaam.

En eerlijk is eerlijk: hou jij het vol om gedurende langere tijd te gaan staan springen op de grond? Daar is weinig aan, toch? Op een trampoline is het ook nog eens gewoon leuker.

Afvallen door het trampolinespringen

In beweging zijn is uiteraard ook goed om kilo’s kwijt te raken. Dus even een trainingsronde op de trampoline doen is hartstikke slim als je meer wilt bewegen en afvallen. En het kan ook nog eens lekker in je eigen tuin!

Trampolinespringen gezon; en het levert meer energie

Klinkt wat tegenstrijdig maar actief bezig zijn geeft energie. Natuurlijk ligt het eraan hoe en wat je doet, maar in principe zal bewegen wel energie kosten, maar tevens energie opleveren! Probeer het maar eens uit. Voel je je lusteloos? Heb je de neiging om futloos op de bank te gaan hangen?

Spring in plaats daarvan eens de kamer rond op een lekker liedje. Hoe voel je je daarna? Inderdaad, meteen een stuk fitter. De energie stroomt weer! Dus waarom niet even heerlijk gezond op die trampoline in de heerlijke buitenlucht gaan springen?

Goed voor je conditie

En daarmee is het natuurlijk ook duidelijk dat bewegen op de trampoline voor langere momenten eveneens goed is voor je conditie. Natuurlijk moet je dan wel even serieus langere tijd trainen en niet enkel even twee keer op en neer springen!

Maar in plaats van een half uur hardlopen met de nodige nadelen voor je enkels, kan je ook een half uurtje op de trampoline actief zijn en profiteren van een zachtere landing voor je voeten.

Trampolinespringen en je balans

Een trampoline biedt geen stabiele ondergrond, maar ‘golft’ het met je mee. Daarmee train je dus ook meteen je balans naast dat trampolinespringen gezond is. Mooi meegenomen, toch?! Het kan het evenwichtsgevoel van je kind dus ook trainen.

Elke dag een half uur bewegen

Je hebt vast al weleens gehoord dat we minimaal iedere dag een half uur intensief moeten bewegen. Dit zou veel voordelen opleveren voor je gezondheid, want je blijft zo soepel, sterk en dat soort zaken.

Doe dat dus lekker op een trampoline en je hebt er ook nog lol van.

Mooie herinneringen maken

En dan komen we toch ook nog even uit op de puur leuke kant van het trampoline springen. Iets doen wat je leuk vindt, zal je een goed gevoel geven en daarmee ook een positieve boost zijn voor je gezondheid… Maar ook hierbij is er meer op te sommen aan voordelen.

Want bijvoorbeeld samen springen met papa of mama geeft niet alleen een hoop lol, maar is meteen een staaltje van ‘Quality time’. Mooie herinneringen maken van jullie momenten met elkaar. De band versterken door samen bezig te zijn. Dit maakt trampolinespringen niet alleen gezond voor je lijf, maar ook voor je mind en de relatie met je kind.

Trampolinespringen en kinderen

Die trampoline koop je dus niet alleen voor de kinderen, maar eigenlijk stiekem ook voor jezelf! En wat zo leuk is: die gezondheidsvoordelen gelden natuurlijk net zo goed voor de kinderen. Buiten bezig zijn, bewegen, plezier maken, coördinatie trainen en gewoon leuk met elkaar bezig zijn. Het is allemaal mogelijk met een trampoline in de tuin.

Welke trampoline kopen?

Misschien denk je nu dat jouw tuin niet geschikt is voor een trampoline. Maar gelukkig zijn trampolines er in allerlei maten en kan je er zelfs één kopen om binnen een plekje te geven als je het voor je eigen training wilt gebruiken.

Misschien heb je wel een kamer met meer fitnessapparaten? Een mini-trampoline is dan een fijne toevoeging. Naast de grootte van de trampoline heb je ook nog variaties als een trampline op poten, een trampoline op grondniveau of bijvoorbeeld een inground model.

Ben jij inmiddels overtuigd van het feit dat trampolinespringen gezond is? Wat houd je dan nog tegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven