Tranende ogen; hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Nee, mijn hond is niet vanmorgen overleden. Er zijn geen relatieproblemen. En ik ben ook niet ontslagen. Toch zal menig dorpsgenoot denken dat ik mentaal niet helemaal stabiel ben, zeg maar. Ik zit namelijk regelmatig met tranende ogen huilend op de fiets. En ook als je me ziet wandelen biggelt er vaak een traantje over mijn wangen. Tranende ogen: zeker in de winter heb ik er ontzettend veel last van. Herkenbaar? Dan zijn we samen niet de enigen. Hier lees je er meer over.

tranende ogen

Tranende ogen: heb jij er ook last van?

Huilen, dat doen we allemaal. Van verdriet, en soms gelukkig ook van blijdschap. Ook stress en hormonen kunnen ervoor zorgen dat we wat eerder in huilen uitbarsten. De Ieren hebben er een mooie uitdrukking voor… Dan zit je blaas te dicht bij je oog.

Maar last hebben van tranende ogen is toch echt niet hetzelfde als huilen. Je hebt er vaak in de koudere maanden last van, en bij harde wind. Maar er zijn ook mensen die chronisch last hebben van tranende ogen. Hoe komt het eigenlijk dat je ongecontroleerd die tranen laat lopen? En een nog belangrijkere vraag: valt daar ook wat aan te doen?

Lees ook: Wimperlifting, heb jij er al eens van gehoord?

Iedereen heeft wel eens last van een tranend oog. Als er een vuiltje in komt, bijvoorbeeld.  Hebben de mannen meteen een mooi excuus voor als ze eens wél echt emotioneel worden. Maar traanogen bestaan in verschillende vormen. En die hebben verschillende oorzaken:

Wat is de oorzaak van tranende ogen?

  1. reflextranen
  2. tranen door te droge ogen
  3. tranende ogen doordat traanvocht niet goed wordt afgevoerd
  4. een verstopping of vernauwing van de traanwegen
  5. allergie

Twijfel je naar aanleiding van bovenstaande oorzaken, doe dan eens voor de zekerheid een oogtest.

1. Reflextranen

Reflextranen zijn eigenlijk de meest voorkomende vorm van tranende ogen. Bij harde wind, of als er iets in je oog komt, ga je automatisch tranen. Daar heeft iedereen last van. Geen reden tot paniek dus, een zonnebril kan al wonderen doen. Heb je er toch veel hinder van, dan kan je dat altijd even bij de huisarts aangeven.

Reflextranen ontstaan als je oog geïrriteerd is. Je ogen proberen dan hetgene wat irriteert weg te spoelen. Let op: je kan ook een ontsteking hebben op je ooglid waardoor het oog geïrriteerd raakt. Misschien heb je het wel eens gehad, zo’n klein (rood) bultje op je ooglid. Dat schraapt tegen je oog: heel irritant, en het levert ook extra tranen op. Gelukkig gaat het vaak vanzelf weer over.

Lees ook: Wallen onder je ogen? Zo kom je er van af!

Wat kan je doen aan reflextranen?

Zoals we al zeiden: aan reflextranen kan je vrij weinig doen. Net als aan je andere reflexen. Heb je een ooglidontsteking, dan kan je wel je oog goed schoonhouden. Maak het twee keer per dag schoon met een wattenstaafje (of wattenschijfje) en -liefst gekookt-water. Verder kan je een zonnebril dragen.

2. Te droge ogen

Als je te droge ogen hebt, kan je ook last krijgen van overmatig tranen. Juist omdat je ogen zo droog zijn gaan ze compenseren. Je krijgt dan last van tranende ogen. Maar je ogen zijn nog steeds te droog! Heel vreemd. De kwaliteit van je traanvocht is dan niet goed genoeg. Je zou het misschien niet zeggen, maar traanvocht is best ingewikkeld. Het bestaat uit vet, water en slijm. En als de balans hiertussen niet goed is kan je droge ogen krijgen. Dat wil je lichaam herstellen, dus ga je extra tranen aanmaken.

Je kan droge ogen krijgen door allerlei dingen. Zoals verwarming of airconditioning. Of als je je ogen veel inspant. Het is dus vrij moeilijk om te bepalen hoe je nou precies aan die droge ogen komt. Maar hoe kom je er van af?

<3 Weleda ogentroost vind je hier

Wat kan je doen aan droge ogen?

Als je tranende ogen hebt omdat je ogen te droog zijn, kan je voor oogdruppels gaan. Maar misschien is het ook een kwestie van je leefstijl een beetje aanpassen. Geef je ogen voldoende rust als je ze inspannend gebruikt hebt. Ook kan je bepaalde oefeningen doen. Knijp je ogen drie keer stevig dicht, en sper ze daarna goed open. Of leg je handen over je gesloten ogen en laat ze 3 minuten liggen. Is meteen een goede ontspanningsoefening.

Ik heb van Joyce begrepen dat die hier regelmatig last van heeft, in combinatie met de lenzen die ze draagt. In dat geval kan je bij je opticiën checken of er andere lenzen voor je beschikbaar zijn. Betere die iets meer zuurstof doorlaten.

3. Tranende ogen door slecht afgevoerd traanvocht

Je kan ook last hebben van traanogen als je traanvocht niet goed wordt afgevoerd. Traanvocht wordt namelijk continu aangemaakt. Via je twee openingen bij je neus wordt dat afgevoerd. Het gaat meestal automatisch, je hoeft er alleen voor te knipperen. Maar als het traanvocht niet meer goed wegloopt via de traanpunten, gaan je ogen tranen. Als je last hebt van hangende oogleden is dit vaak het geval.

Wat kan je doen?

Als je traanvocht slecht wordt afgevoerd is daar vaak een medische reden voor. Overleg dan ook met een (oog)arts wat de beste behandelmethode is. Het zou kunnen dat hij een ooglidcorrectie voorstelt. Dat klinkt misschien een beetje als plastische chirurgie. Maar vergis je niet: in het merendeel van de gevallen is de reden medisch en niet cosmetisch.

4. Verstopping of vernauwing van de traanwegen

Tenslotte kunnen traanogen nog een oorzaak hebben. Namelijk een verstopping of een vernauwing van de traanwegen. De traanwegen bestaan uit een heleboel onderdelen. De traanpunten, de traankanaaltjes, het traanzakje en de traanbuis. Een complex ‘systeem’ dus. Als er ergens een vernauwing of verstopping zit, worden tranen niet meer goed afgevoerd. Eigenlijk net als bij de vorm van traanogen hierboven. Alleen dan met een andere oorzaak.

Lees ook: Hoe dochterlief haar krokodillentranen handig inzet… Maar ik zwicht niet!

Wat kan je doen bij een verstopping van je traanwegen?

Ook deze vorm van traanogen moet medisch behandelt worden. Kinderen kunnen er ook vaak last van hebben, maar die groeien er vaak overheen. Zij hebben sowieso al nauwere traanwegen. Heeft je kind chronisch last van traanogen, ga dan wel naar een arts.

En ook als je zelf continu last hebt van tranende ogen is het verstandig medische hulp te zoeken. Soms is een operatie nodig, maar lang niet altijd. Het hangt echt af van waar het probleem van jouw tranende ogen precies zit. En zeg nou zelf, je wilt toch wel van die krokodillentranen af?

5. Allergie

Als laatste kan je natuurlijk ook een allergie hebben die je tranende ogen veroorzaakt. Ook daar weet Joyce alles van met haar hooikoorts. Aangezien de oorzaak van de allergie niet bij iedereen hetzelfde is, kan ook de oplossing per persoon verschillen.

Wat te doen aan traanogen vanwege een allergie?

Vermoed jij een allergie? Laat dat dan in ieder geval testen bij je huisarts, dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Ga je voor zelfzorg? Dan kunnen onderstaande middeltjes wellicht helpen.

Heb jij wel eens last van tranende ogen? En zo ja, wat doe je er dan aan? Uitgebreidere informatie over tranende ogen en de oorzaken vind je hier. Nog één laatste maar onmisbare tip: gebruik goede waterproof mascara als je last van traanogen hebt 😉 .

Lees ook: HEMOLACRIE – tranen met bloed huilen. Ik schrok me rot!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven