Trekvakantie of toch honkvast tijdens je vakantie: wat trekt jou het meest?

Op trekvakantie: als twintiger kon ik er geen genoeg van krijgen. Met zo weinig mogelijk luxe zoveel mogelijk plezier maken. Eitje. Gebakken boven een kampvuurtje, welteverstaan. Maar hoe groter jij én je budget worden, hoe verleidelijker het wordt om voor wat meer comfort te gaan. Tijdens mijn eerste kampeervakantie lag ik met mijn vriendje in een eenpersoonstent. Die zijn moeder bij de kringloopwinkel had gekocht. Dat hoorde ik pas na een week, toen we de eerste bui op ons dak kregen – hoewel het woord dak hier niet echt op zijn plaats is 😉 . Dat kan je bij het rondtrekken met kinderen dus niet meer hebben. Als we al gaan rondtrekken op vakantie, moeten we wel goed uitgerust zijn.  Of gaan we toch maar voor een vakantie op één plek?

Rondtrekken op vakantie of lekker honkvast?

Als je gaat kamperen, heb je je huis altijd bij je. En je hebt dus ook de ‘luxe’ het te kunnen verplaatsen wanneer jij dat wilt. Valt de camping een beetje tegen? Inpakken en wegwezen. Is het zwembad dat op de foto’s zo groot leek meer een poedelbadje? Toedeloe, dan ben je zo weer weg. En zelfs als je op een fijne camping zit, is het nóg leuk om na een week een ander gebied te kunnen gaan verkennen. Wie op trekvakantie gaat, ziet meer! En maakt meer vriendjes. Maar er hoort ook wat meer rompslomp bij.

trekvakantie en rondreizen met kinderen

Rondtrekken op vakantie levert nu eenmaal extra in- en uitpakwerk op. Het minst leuke gedeelte van vakantie moet je nu meerdere keren doorstaan. Inpakken en wegwezen klonk heel simpel. Maar de kampeerders onder ons weten dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Zeker als je niet alleen je eigen koffer, maar ook die van je blagen weer compleet moet krijgen. Wie zijn hele hebben en houden met zich meedraagt, heeft ook heel wat in te pakken. En ook weer uit te pakken!

Tip: Pak slim in. Luchtige hempjes en broekjes die je tussendoor ook even met de hand kan opfrissen. Een klein wasje is zo gedaan en zorgt ervoor dat je veel minder in te pakken hebt!

Rondtrekken met kinderen: be prepared

Een kapotte tent, een camping met alleen 65 plussers of een gebrek aan toiletten. Daar zit je niet op te wachten als je gaat rondtrekken met kinderen op vakantie. Want aan je kids heb je je handen al vol. Zoek vantevoren wat kindvriendelijke familiecampings uit en reserveer vast een mooi plekje. Niet zo avontuurlijk als vroeger, maar wél minder stressvol. En zorg ervoor dat jullie kampeer uitrusting tip top in orde is, zodat je in het buitenland niet op zoek hoeft naar een luchtbed. Het allerbelangrijkste onderdeel van je uitrusting? Dat blijft toch wel jullie home away from home: de tent.

Lees ook: ga je niet op vakantie? 7 tips voor een topzomer!

Op trekvakantie? Ga voor een top tent

Als ouder moet je altijd zorgen dat je kroost in een goed nest ligt. Meteen weer een uitdaging als je gaat rondtrekken op vakantie met je gezin. Want een tent die een béétje stevig is, is vaak een drama  om op te zetten. Ooit ruzie gekregen met je partner tijdens het opzetten van de tent? Join the club… voorkom dat je straks bij relatietherapie loopt te huilen over haringen 😉 .

Voortaan hoeven jullie alleen nog te discussieren over de route, als je maar zorgt dat je de juiste tent in huis hebt. En laten we nu een hele mooie family proof tent gevonden te hebben! Die ook nog eens ideaal is voor een trekvakantie, want hij is lekker makkelijk op te zetten en af te breken.

Had Joyce die maar gehad toen ze hoogzwanger was van de oudste. De Man had destijds bedacht dat ze nog wel een keertje lekker op trekvakantie konden gaan, juist omdat er nog geen kinderen waren. Behalve dan dat Joyce als tientonner (haar eigen woorden 😉 ) al een bijna voldragen kindje in haar buik had zitten was er inderdaad niets aan het handje. Totdat ze voor de 4e keer de tent moest opzetten en gewoon niet meer kon. Al dat bukken, buigen en ploeteren met die dikke buik bleek niet zo best voor de relatie…

trekvakantie en rondreizen met kinderen

 

A home away from home

Ga je een tent scoren om te gaan rondtrekken met kinderen, dan hebben we twee gouden tips. De eerste: ga voor een tent die gemakkelijk op te zetten is. Met afbreken kunnen je kids vast wel helpen 😉 . En de tweede tip: zorg voor een ruimtelijke tent. Kamperen is toch al knus, wat droge zitplekken tijdens een onverhoopte regenachtige dag zijn geen overbodige luxe. Ga bijvoorbeeld voor een tent met een luifel waaronder je ook droog kan zitten. Zo kunnen de kids toch af en toe een beetje afkoelen – en jullie ook.

trekvakantie en opbergmogelijkheden

 

Deze tunneltent bijvoorbeeld, die is er in twee maten: de kleinere variant voor 2 tot 4 personen, en de grotere tunneltent voor 4 personen. Je zet hem op in een wip, en toch is hij net zo stevig als de gemiddelde festivaltent. Hij staat als een huis. Althans, dat zegt de ANWB, die de tent heeft beoordeeld tot meest stormvaste tent. Dan kan hij jouw stormachtige gezin vast ook wel hebben!

Mooi meegenomen: de tent is goed geventileerd, heeft voldoende opbergvakken (ook handig bij het rondreizen) én houdt kriebelige beestjes buiten. Want die blijven op iedere camping een terugkerende uitdaging, maar vanaf nu dus niet meer bij jullie in de tent. Als je eigen koters de deur tenminste dicht houden. Maar goed, als dat het laatste is waar jullie je tijdens je trekvakantie druk om moeten maken valt het allemaal toch nog wel mee…? Fijne vakantie!

Waar kies jij voor? Blijf je liever op één plek of ben jij ook meer van het rondreizen en de trekvakantie?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

1 gedachte over “Trekvakantie of toch honkvast tijdens je vakantie: wat trekt jou het meest?”

  1. Avatar foto
    Denise - Follow my footprints

    Zelf reis ik het liefst rond (dus als ik zonder de kinderen ga doe ik dat ook), maar met de kinderen kies ik in het buitenland meestal voor 1 plek en maak van daaruit af en toe een uitstapje. Deze zomer ga ik wel naar 2 verschillende plekken met ze, maar dan in Nederland. Maar omdat ik geen auto heb voelt het qua openbaar vervoer soms ook behoorlijk als een trekvakantie. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven