Troosthuisjes om je kind te helpen met rouwen en een mooie gedenkplek te maken

Al vaker schreven we over de rouwverwerking van een kind en hoe speelgoed daar bij kan helpen. Begrafenis Lego is zo’n voorbeeld van speelgoed wat heel goed gebruikt kan worden als een kind rouwt om een dierbare. Troosthuisjes is daar een ander -heel mooi- voorbeeld van en zorgt daarnaast voor een prachtige gedenkplek.

troosthuisjes

Troosthuisjes, wat zijn dat?

Troosthuisjes zijn miniatuurhuisjes die een kind spelenderwijs helpen om zijn of haar verdriet een plekje te geven. Deze huisjes kunnen ingezet worden bij het verlies van een dierbaar persoon. Maar ook bijvoorbeeld bij het verlies van een huisdier.

Rouwverwerking van een kind

Het verliezen van een dierbaar persoon is vreselijk, zeker op jonge leeftijd. Soms worden kinderen geconfronteerd met de dood omdat een zusje of broertje, een van de ouders of een opa of oma komt te overlijden. Een kind zal deze persoon niet alleen missen, maar moet ook weer wennen aan een nieuwe situatie. Hoe ga je hiermee om en hoe kan een kind dit verwerken?

Passend speelgoed zoals deze Troosthuisjes kan er voor zorgen dat een kind de mogelijkheid krijgt om te rouwen op een manier die bij hen zelf past. Er komt ruimte voor verdriet door het bijbehorende spel. En daarnaast kan het kind op zijn eigen manier bedenken hoe de troosthuisjes hem of haar kunnen helpen. Daarnaast is een rollenspel in zo’n troosthuisje een mooie aanzet voor een gesprek.

rouwverwerking kind

De bedenker van de Troosthuisjes

Natascha Maks heeft Troosthuisjes bedacht. Ze heeft haar broer op 25-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk verloren. “Van het een op het andere moment staat je leven compleet op z’n kop en moet je verder zonder je broer. Je moet zelf weer je weg zien te vinden in het leven, maar het gemis zal altijd blijven”.

Als volwassene kun je praten over het gemis, mooie herinneringen ophalen of eventueel hulp zoeken. Voor kinderen ligt dat toch anders. Een gepersonaliseerd Troosthuisje kan hen helpen bij de rouwverwerking.

Hoe gaat het in zijn werk met Troosthuisjes?

Zoals hierboven aangegeven zijn Troosthuisjes miniatuurhuisjes. Natascha maakt de Troosthuisjes op maat zodat ze exact aansluiten bij de situatie of de wensen van diegene die het Troosthuisje geeft of krijgt.

Het is de bedoeling dat het gemaakte huisje perfect past bij het kind en het zoedoende  helpt om met hun verdriet om te gaan. Daarnaast is het mooi als een kind een eigen plekje heeft om te gedenken en herinneren.

De Troosthuisjes zijn van hout en ingericht met miniatuur meubeltjes en decoratie. Bij ieder Troosthuisje zit standaard een bijpassend mini taartje, drie mini cadeautjes en een klein vaasje met bloemen. De taart en cadeautjes kunnen bijvoorbeeld worden neergezet op de verjaardag van degene die is overleden en het vaasje met bloemen op de sterfdag.

Mooi detail: de mini glow-in-the-dark sterren op de wand zullen ’s nachts lichtgeven, zodat het net lijkt alsof het sterretje weer even bij je is.

rouwen kind

Troosthuisje op maat

Door de Troosthuisjes op maat te maken ontstaat ook de mogelijkheid om een specifieke kamer te laten maken zoals een slaapkamer, babykamer of woonkamer. Je kunt zelf de kleur of print van het behang kiezen en je wensen doorgeven omtrent een thema. Wil je het troosthuisje een echt persoonlijke noot meegeven, dan kan er ook een foto in het huisje worden verwerkt.

Prijs van de Troosthuisjes

Ze zijn niet heel goedkoop, maar ik ben persoonlijk erg onder de indruk van het idee en had er heel graag gebruik van gemaakt toen mijn moeder overleed om mijn kinderen troost te bieden en te helpen met rouwen.

De prijs van een troosthuisje ligt tussen de € 70 en € 100 en afhankelijk van het thema, hoeveel handwerk eraan te pas komt en welke meubeltjes er in het troosthuisje komen.

 

3 gedachten over “Troosthuisjes om je kind te helpen met rouwen en een mooie gedenkplek te maken”

  1. Avatar foto
    Marie de Jonge

    Vind het een erg mooi idee om op deze manier een gedenkplek te creëeren voor iemand die is overleden. Je kan het zo persoonlijk make als je zelf wil, en dat is het allerfijnst denk ik. Heb deze nog niet eerder gezien.

  2. Wat een mooi idee! Dit is inderdaad een hele fijne manier om kinderen bij te staan bij het overlijden van een dierbare. Dankjewel voor het delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven