Trouwen of samenwonen, zie jij de meerwaarde van dat papiertje?

Wauw, ik ben op de leeftijd dat vrienden om ons heen gaan trouwen. Zo leuk, want dat betekent gezellige feestjes! Van de week kondigde een van mijn beste vriendinnen aan ook in het huwelijksbootje te stappen. Trouwen of samenwonen, voor mij

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vinden er in Nederland steeds minder huwelijken plaats en kiezen steeds meer mensen voor een geregistreerd partnerschap. Er word namelijk steeds meer en steeds langer ongehuwd samengewoond. Het duurt dus langer voordat we de stap maken om daadwerkelijk te trouwen. En er zijn steeds meer mensen die zichzelf de vraag over trouwen of samenwonen stellen.

trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen, wat is de meerwaarde

Ook lijkt de crisis een goede verklaring voor het dalen van het aantal gesloten huwelijken. Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders (20 procent) vaker kiezen voor geregistreerd partnerschap dan Nederlanders van buitenlandse afkomt (10 procent).

Zelf ben ik niet getrouwd, ook wij kozen voor geregistreerd partnerschap. Waarbij, net als trouwen, alles automatisch goed geregeld is. Belangrijk uiteraard als je kinderen hebt! Ook wij hebben het heus weleens over trouwen gehad, waarbij ik degene was die dat wel zag zitten. Met name voor die ene fantastische jurk en het mega feest dat we zouden vieren met onze naasten 😉 , dat spreekt voor zich.

Trouwen voor jurk en feest

Of ik nu nog wil trouwen? Nee. Al moet ik zeggen dat ik daar veel over getwijfeld heb. Maar wanneer ik mezelf vragen stel als; Wat vind ik eigenlijk de meerwaarde van trouwen? Waarom zou ik dat doen? Dan kom ik tot de conclusie dat ik de meerwaarde er niet van zie.

Ja natuurlijk wil ik graag een keer die mooie droomjurk aan en ja ik zou ook wel een mooi feest willen geven, maar moet ik daarvoor trouwen? Een reden kan zijn dat alles rondom het krijgen van kinderen of het overlijden van je partner goed is geregeld. Toch zijn dat voor mij meer praktische zaken die weinig met je relatie te maken hebben. Trouwen gaat denk ik meer over wat het toevoegt aan de liefde tussen jou en je partner.

De meerwaarde die ik zie is dat je je liefde voor elkaar bevestigd aan de wereld om je heen en dat je er een fantastische mooie en gezellige dag met al je dierbaren van kunt maken. Dat je weer even stilstaat bij jullie liefde.

Kosten

Daarbij kun je je bruiloft natuurlijk zo low-budget maken als je zelf wilt. Maar als ik trouw, dan doe ik het goed en wil ik nergens op bezuinigen. Ik wil alles er op en er aan, want trouwen doe ik maar een keer (heb ik mezelf voorgenomen 😉 . Daar gaan helaas, ook bij een kleiner feestje, toch flink wat centjes in zitten.

Geld dat ik persoonlijk ook graag aan andere dingen uit zou willen geven. Denk daarbij aan reizen, vakantie, het huis, de kinderen en andere leuke uitjes. Wat mij betreft is het goed zoals het is en kan ik de vraag trouwen of samenwonen voor mezelf daarmee beantwoorden.

Uiteraard ben ik nieuwsgierig! Hoe staan jullie hierin? Ben je getrouwd? En om welke reden dan?

tip:Raak jij bij het idee van trouwen in de stress? Vanwege het eeuwige commitment, of omdat er zoveel geregeld moet worden? Dan is het boek trouwen voor dummies misschien wat voor jou 😉 . Een boek vol praktische tips. Meer informatie over trouwen en samenwonen met geregistreerd partnerschap vind je hier.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven