De hele tuin opnieuw laten doen? Hier moet je aan denken

Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in het buitenleven en besteden veel aandacht aan hun tuinen. Als bloembedden er slecht uitzien en het gras vol onkruid staat, ziet dat er niet mooi uit en wil je meer genieten van je tuin dan zal je je tuin moeten aanpakken.

Denk jij dat je tuin een grote verandering nodig heeft, maar je weet niet hoe te beginnen? Lees dan verder om erachter te komen waar je aan moet denken als je je tuin wilt aanpakken. We gaan het onder andere hebben over een tuinontwerper inhuren, zelf een tuin aanleggen, een goedkope container huren en het totale kostenplaatje.

tuin aanpakken met dit plan en de kosten ervan

Je tuin aanpakken; denk aan deze kosten en het plan van aanpak

Een tuin aanpakken is niet goedkoop. Natuurlijk hangt het af van de grootte van je tuin en wat je er allemaal aan wilt laten doen, maar de kosten kunnen snel oplopen. Wees je daar dus bewust van als je alles in één keer wilt aanpakken in je tuin.

Ik geef je wat slimme tips om over na te denken waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

Een tuinontwerper inhuren bij het aanpakken van je tuin

Het is verleidelijk om je tuin zelf mooi te maken zonder hulp van een expert, maar dat kan soms ook problemen geven.

Een goede tuinontwerper kan je helpen. Zij hebben veel ervaring, goede ideeën en luisteren naar wat jij wilt. Ze weten ook welke planten goed passen bij jouw tuin en kunnen zorgen dat er genoeg kleur is het hele jaar door.

Een tuinontwerper kan werken binnen jouw budget en zorgen dat alles op tijd klaar is. Als je je tuin mooi maakt, dan kan je er niet alleen zelf enorm van genieten maar is dat ook een waardestijging van je huis.

Een tuinontwerper let ook op kleine details, maakt tekeningen zodat je het kunt zien voordat het klaar is en kan 3D-afbeeldingen maken. Zo kun je samen de beste tuin bedenken die bij jou past.

Voordelen tuinontwerper

Een van de voordelen die ik bemerkt heb bij het maken van een tuinplan door een professional is dat zij met een compleet blanco insteek er in gaan.

Zelf zit je nogal snel vast aan bepaalde dingen omdat je tuin nu eenmaal al een bepaalde vorm heeft. Een tuinontwerper denkt meer out of the box bij het aanpakken van je tuin waardoor er de meest mooie creaties uitkomen.

Nadelen tuinontwerper

Het kostenplaatje. Vele meer nadelen zie ik eigenlijk niet. Het is namelijk altijd verfrissend om iemand met verstand van zaken ergens naar te laten kijken. Maar de kosten kunnen redelijk oplopen als je niet uitkijkt.

Zo hebben wij dit ondervangen bij het aanpakken van onze tuin

Wij hebben het ontwerp van onze tuin laten maken door een hovenier die al verstand had van tuinen ontwerpen. Daar hebben we hem voor betaald en vervolgens zijn we zelf stap voor stap dingen uit gaan voeren.

Ook dat kost geld natuurlijk, maar het is duidelijk goedkoper dan het laten doen. Zelfs als je een aantal zaken dubbel doet omdat je later op andere ideeën komt.

Zelf een tuin aanleggen?

Het zelf aanleggen van het landschap heeft toch ook enkele voordelen. Het is goedkoper als je het juiste gereedschap hebt en een beetje kennis van planten en ontwerp.

Je kunt je huis mooi maken aan de buitenkant, en dat gefet voldoening. Als er iets misgaat, kun je het zelf snel oplossen, dat is ook wat waard.

Verder kan je zelf bepalen wanneer je begint met het aanpakken van je tuin project en het is ook goed voor je gezondheid.

Maar er zijn ook nadelen die ik hierboven al deels benoemd heb. Het kost je veel tijd en inspanning. Niet alleen de aanleg van je tuin maar ook het onderhoud ervan kost tijd en geld.

Maar een tuinplan maken kan je in ieder geval goed op weg helpen als je de tuin wilt aanpakken.

Een container huren

Er is één ding wat niet kan ontbreken als je een nieuwe tuin gaat aanleggen. Een groenafval container huren is handig als je een nieuwe tuin aanlegt, nieuwe hekken plaatst of je tuin uitgraaft.

En ik kan je nu alvast vertellen dat je je gaat vergissen over de hoeveelheid grond en tuinafval dat er uit je tuin komt als je die gaat aanpakken of renoveren. Dat is echt bizar.

Je kunt al het tuinafval en groenafval gemakkelijk in de container gooien, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het wegbrengen naar de vuilnisbelt. Dit bespaart veel tijd maar vooral ook veel energie! En die energie heb je hard genoeg nodig voor de rest van het werk in de tuin.

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om de container te plaatsen, maar in sommige stadsgebieden kunnen er andere regels gelden. Vraag bij jouw gemeente dus na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen en huren van de groene container bij jouw huis.

Let op: sommige gemeenten kunnen extra kosten rekenen. Informeer jezelf goed hierover om verrassingen te voorkomen.

De kosten voor een tuin renovatie

Voor het herinrichten en aanpakken van een kleine tuin met wat terras, bomen of struiken heb je een gemiddeld budget nodig van ongeveer €4.000 tot €6.000.

Voor middelgrote tuinen moet je rekenen op een prijs tussen €10.000 en €15.000. De kosten voor het professioneel aanleggen van een grote tuin van 200 vierkante meter met een gemiddeld budget zijn ongeveer €20.000 tot €30.000.

Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van de grootte van je tuin, je wensen en de inrichting. Je zou een professional kunnen inschakelen voor advies en een offerte. Succes!

Onze tuin is ongeveer 3000 m² groot en daar komen we er niet mee met ene budget van € 20.000. Het aanpakken van onze tuin doen we dus ook in delen. Ieder jaar doen we weer een stuk. Het ene jaar leggen we beregening aan, het volgende jaar alle borders en nu zijn we weer bezig met het achterste deel van de tuin wat eerst een dierenweide was.

Dit betekent ook dat we soms wat dubbele kosten maken (bijvoorbeeld bij het leggen van het inbouwzwembad in onze tuin) maar dat nemen we maar voor lief. In een keer alles aanpakken in de tuin is voor ons te duur, of we moeten er te lang voor sparen.

1 gedachte over “De hele tuin opnieuw laten doen? Hier moet je aan denken”

  1. Wij hebben een moeilijke tuin qua vorm en grootte. En daarom uiteindelijk ook voor een professionele tuinontwerper gekozen. Van tevoren goed gezocht online naar iemand die de streek goed kent, ook vanwege de zware kleigrond hier. En waarvan zijn online ontwerpen ons in de smaak vielen. Helaas, zijn ontwerp voor onze tuin viel vies tegen. Zijn 1e ontwerp miste de plank, doordat hij een aantal van onze eisen niet had meegenomen in het ontwerp. En heel strak terwijl wij van rondingen houden. Zijn 2e ontwerp was wel een verbetering, maar toch … echt niet onze smaak. We hebben het daarbij gelaten en zijn toch zelf maar het tuinplan gaan bedenken. Het enige voordeel was, dat zijn plannen bevestigden wat wij op gevoel al een beetje bedacht hadden. Dus de ligging van de zitplekken en het pad. Wel een duur betaald voordeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven