Door het mooie weer een paar weken geleden kreeg ik ineens ontzettende zin om de tuin lenteklaar te maken. Herken je dat? Dat het begin te kriebelen van binnen om buiten aan de slag te kunnen? Ik vind het heerlijk, maar omdat we op het punt staan te gaan verhuizen ben ik niet meer van plan om nog heel veel zaken op te pakken. Toch kan je met wat kleine tips je tuin al snel lenteklaar maken en een beetje meer gezelligheid geven.
Heb je heel toevallig een 6-jarige rondlopen? Dan kan je in die lente-klare tuin mooi een Lentefeest organiseren. Maar nu eerst… Aan het werk!
Tuin lenteklaar maken
Het is uiteraard afhankelijk van de grootte en de inrichting van je tuin hoeveel moeite het kost om hem lenteklaar te maken. En als jij in de winter al van buitenzitten houdt, dan hoef je wellicht minder te doen dan de mensen die de hele winter niet naar hun tuin omkijken. Maar dit is wat ik gedaan heb dit jaar:
1. Overgebleven blad weghalen
Uiteraard begon mijn tuin opknap dag met het weghalen van het resterende dode blad. In de herfst hebben we uiteraard ook al een aantal keren blad weggehaald, maar de laatste restjes deed ik nog. De grote hoeveelheden doen we met een bladblazer, de rest doe ik gewoon met tuinhark en bezem.
2. Onkruid verwijderen
Het grootste onkruid heb ik verwijderd en ook de groene aanslag op de tegels hebben we zo goed als mogelijk verwijderd zonder daar rotzooi voor te gebruiken.
Hier lees je nog meer tips om op een milieuvriendelijke manier je tuin schoon te maken.
3. De veranda
Een hele klus kan ik wel zeggen, een veranda van 12 meter schoonmaken. Niet voor mezelf, maar voor manlief. Maar als je het regelmatig doet valt het wel mee. En als je je tuin lenteklaar gaat maken dan mag dat niet ontbreken. Een mooie tuin met een smerige veranda? Niet fijn.
4. Hortensia’s snoeien en viooltjes planten
Niet alleen voor mijn eigen gezelligheid, maar ook om de tuin een beetje op te fleuren voor de verkoop heb ik de plantenbakken aangepakt. We hebben van die grote grijze plantenbakken waar hortensia’s in staan. Die beginnen al een beetje uit te lopen, maar toch kan je die in maart prima snoeien.
Ik heb de dode bloemen en takken weggeknipt en rondom de hortensias de viooltjes geplant. Zo zie mijn bakken er toch al gezellig uit. En viooltjes kosten bijna niets! Maddy vertelt je hier trouwens waarom de hortensia ook voor jou perfect is in de tuin.
5. Uitgebloeide planten van binnen naar buiten verplaatsen
Heb je ruimte in je borders? Dan kan je de hyacinten, krokussen en narcissen bijvoorbeeld in de lente in de border planten. Volgend jaar komen ze dan gewoon weer op! Haal even al het groen weg en stop de bol in de grond. En dat stuk border in je tuin is lenteklaar gemaakt voor volgend jaar.
6. Ons tuinhuis opknappen
Wat ben ik blij dat ik dat afgelopen zomer met mooi weer gedaan heb. Ik heb ons tuinhuis van boven tot onder in de zwarte verf gezet waardoor hij er weer superstrak bijligt. Gelukkig heb ik er zelf nog één seizoen van kunnen genieten, nu ligt hij er mooi bij voor de volgende bewoner.
Wil je meer informatie over onderhoud? Kijk dan eens even hier: Onderhoud van uw tuinhuis. Het is trouwens dat we straks meer dan voldoende ruimte in ons huis hebben voor een kantoor aan huis… maar anders vind je hier ook nog toffe ideeën voor een kantoor in je tuin!
7. Tuinmeubels afspuiten
Echt een werkje voor mooi weer; je tuinmeubels afspuiten. Wij hebben twee sets in de tuin staan. Om de tuin lenteklaar te maken moet een van de sets die altijd buiten staat goed schoongemaakt worden. Even al het stof en aanslag eraf zodat de kussens er bij mooi weer direct op kunnen.
De andere set is gemaakt van een combi van hout en staal en staat onder de veranda. Deze kan gewoon met een vochtige doek schoongemaakt worden, en de kussens kunnen er al op. Wel zo gezellig als je naar buiten kijkt!
Koop terwijl ook een Stoov kussen als je die nog niet hebt, of een heerlijk warmtedeken voor de koudere dagen.
8. Het gazon aanpakken
Dat gazon komt bij ons wel weer in orde zonder dat we er veel voor hoeven te doen. Het grote voordeel is dat wij een robot grasmaaier hebben, de Robomow. Die zorgt ervoor dat het gazon mooi kort blijft, en daarbij is het voor het gazon ook goed dat de kleine gemaaide stukjes gras weer terugkomen op het gazon.
Als je bovenstaande punten al bijtijds aanpakt, dan kan je je tegen de tijd dat het echt lekker weer wordt concentreren op lekker relaxen. Of op het aanleggen van een moestuin, ook leuk!