3 tips voor een fantastische tuin make over

Als je aan een tuinrenovatie denkt, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk iets in de trant van bestraten of gras vervangen voor grind of zand.  En hoewel dat misschien geweldige manieren zijn om je tuin een nieuwe make over te geven, kun je ook met kleine aanpassingen je tuin een make over geven.

Het zal je niet verbazen dat het renoveren van je tuin niet van de ene dag op de andere gebeurt. Sterker nog, wij zijn er zelf al een paar jaar mee bezig. Nu hebben we ook een flinke tuin, en hebben we er dit jaar een zwembad in laten zetten waardoor alles weer open lag. Maar een complete renovatie kan nu eenmaal lang duren.

tuin make over tips

Tuin make over met kleine aanpassingen

Toch kan je ook je tuin een make over geven met kleine aanpassingen. En daar gaat dit blog over. Om jouw tuin een oppepper te geven waardoor je in de zomer meer tijd buiten doorbrengt, zijn er verschillende kleinere dingen die je kunt doen en die een grote impact hebben op het eindresultaat.

Dat gezegd hebbende, hoeft een tuin make over geen moeizaam proces te zijn. Hier zijn drie manieren waarop je je buitenruimte in een mum van tijd een positieve metamorfose kunt geven.

 1. Bepaal de inrichting en kijk of deze optimaal is

Het eerste waar je naar moet kijken bij een tuin make over is hoe je de buitenruimte momenteel gebruikt. Besteed je het grootste deel van je tijd aan één ruimte binnen de tuin?

Als dat zo is, kun je eens kijken naar de inrichting om zo het meeste uit je buitenruimtes te kunnen halen. Zo zou je kunnen overwegen om de loungeset op een plek neer te zetten met meer zon. Op die manier creër je een plekje in de schaduw en eentje in de zon. Bepaal zo stap voor stap een logische indeling.

Als je ruimte over hebt kun je ervoor kiezen om een moestuintje aan te leggen in je tuin make over of een houten carport te laten plaatsen om de ruimte optimaal te benutten. Bij Tuinbeursnederland.nl kun je bijvoorbeeld terecht voor een enorm aanbod aan prachtige carports, tuinhuisjes en blokhutten. Zo vergroot je ook nog eens de leefruimte!

Plaats bijvoorbeeld een carport daar waar je zelf altijd je stoel neerzet om koffie te drinken. Zo hebben wij een paar plekjes in de tuin waar we uitgebreid kunnen zitten met vrienden. Maar ook een favoriet plekje waar we tussen het klussen door altijd zitten voor een kop koffie. Ook dit mag een fijn plekje worden.

2. Verander de beplanting voor een budget tuin make over

Zijn er plekken die wat meer planten kunnen gebruiken of wil je juist andere planten? Planten zijn niet alleen mooi, maar ze kunnen ook helpen bij de irrigatie van je tuin. Daarnaast zorgen ze per direct voor een tuin make over die ook nog eens goed betaalbaar is!

Als je gebieden in je tuin hebt die weinig tot geen water krijgen, kan het toevoegen van planten zoals cactussen of vetplanten helpen de waterdruk op je tuin te verlichten. Cactussen en vetplanten zijn zeer winterhard, en hebben niet veel water nodig om te overleven.

Wil je nieuwe planten planten, lees dan ook dit artikel even met tips over planten planten en verplanten.

 3. Verander je omheining

Een tuinafscheiding is een prima manier om kleine dieren in je tuin te houden, kleine kinderen bij je te houden en een tuin wat privacy te geven. Maar het hoeft er niet uit te zien als een standaard houten schutting. In feite is een tuin make over het perfecte moment om de schutting eens aan te pakken!

Ze hebben tegenwoordig allerlei moderne schuttingen die je tuin gelijk een totaal andere look geven.

Wat ook erg mooi is voor je make over is om bijvoorbeeld te werken met houten palen in je tuin die je op een kleine afstand van elkaar zet. Deze kunnen allemaal dezelfde hoogte hebben als je een strakke tuin hebt, of juist van hoogte verschillen als je een wat landelijkere tuin wilt.

Wij gaan ze ook toepassen achter het terras bij het zwembad, gewoon om de tuin wat meer te breken en wat meer diepte te creëren.

4. Voeg een schaduwdoek of pergola toe

Heb je geen ruimte voor een aluminium terrasoverkapping, maar wil je wel een lekker schaduwplekje maken? Dan kan een schaduwdoek een hele goede en snelle oplossing zijn voor je tuin make over. Ook een pergola is een uitstekende oplossing hiervoor.

Tips bewaren op Pinterest

Wil je graag dit artikel met tips bewaren op Pinterest, pin dan onderstaande afbeelding op een van je borden.

tuin makeover tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven