Tips voor als je een tuin renovatie gepland hebt

Hoe pak je een goede tuin renovatie aan? Ga je je tuin renoveren en ben je nog op zoek naar wat inspiratie om er een succes van te maken?

Wij zijn inmiddels al een paar jaar bezig met onze voortuin en achtertuin en doordat niet alles helemaal doordacht was heb ik met vallen en opstaan geleerd wat de beste manier is om je tuin goed te renoveren. Die tips deel ik graag met je.

Tuin renovatie: plan van aanpak en tips om er een succes van te maken

Hoe vlieg je een goede tuin renovatie aan? Het is een vraag waar wij niet echt goed over nagedacht hebben voordat we met onze tuinverbouwing zijn begonnen.

Jammer, want dat zorgt ervoor dat je niet alleen veel dubbel werk doet, maar ook dat de kosten voor de tuin renovatie onnodig hoog oplopen.

tuin renovatie

1. Kleine of grote tuin renovatie? Alles begint met een goed plan!

Een tuin renovatie kan je natuurlijk op alle niveaus doorvoeren. Je kan met een paar kleine veranderingen al een heel andere look en feel in je tuin krijgen. Denk bijvoorbeeld aan heel andere beplanting in je tuin, of het leggen van een stuk gras.

Onze tuin renovatie was echter wat rigoreuzer, aangezien we bij de koop van ons huis er ook een ouderwetse tuin bij cadeau kregen. Nu hebben we ook nog eens de mazzel dat het een hele grote tuin is. Heerlijk en ik geniet er echt van, maar het betekent ook veel werk én een flinke renovatie om de tuin naar onze zin te krijgen.

Wat dus écht van belang is voordat je begint, is een plan. Maak eerst een goed tuinontwerp van hoe je graag wilt dat de tuin er uit komt te zien. Zonder een dergelijk ontwerp ga je maar wat doen en is het bijna zeker dat je dingen dubbel doet.

Wij hebben voor onze achtertuin een tuinplan laten maken door een tuinarchitect. Het uitvoeren ervan hebben we in delen gedaan omdat het in één keer doorvoeren van de tuin renovatie voor ons niet betaalbaar was.

Tip: Laat je het ontwerp maken? Hoe meer ideeën jij zelf al hebt uitgewerkt (en verzameld binnen Pinterest) en met de ontwerper bespreekt, des te meer zal het tuinontwerp aansluiten op jouw smaak.

2. Na het maken van een tuinontwerp ga je deze in activiteiten onderverdelen

Heb je maar een kleine tuin renovatie voor de boeg, dan is deze misschien minder belangrijk, maar zodra het renoveren van je tuin wat groter is dan zou ik deze stap zeker niet weglaten.

Alles wat je wilt veranderen ga je onderverdelen in activiteiten. Hierdoor onstaat er eigenlijk een ’to do’ lijst die je op prioriteit kan rangschikken.

Uiteraard begin je bij het prioriteren met de stappen die eerst moeten gebeuren in de renovatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan grondwerk dat er verricht moet worden, eventuele bomen die weggehaald moeten worden, een terras dat aangelegd moet worden. Of misschien wel een overkapping?

Tip: Vraag ook eens advies aan de experts als het gaat om de juiste aanpak en vergeet vooral ook de tuinverlichting, eventueel sproeisysteem en buitenkraan niet!

Eigenlijk alles waarbij je grotere machines in je tuin nodig hebt of als er veel grond verzet moet worden, moet als eerste gebeuren. Je wilt namelijk niet dat ze tijdens het verbouwen van je tuin bepaalde dingen die je al veranderd hebt weer ruïneren.

Dit laatste is bij ons een aantal keren gebeurd. Onder andere toen we besloten om toch een inbouwzwembad in de tuin te plaatsen. Toen moest er weer een behoorlijk deel op de schop en dat is toch echt zonde van het geld.

3. Na prioriteren kijk je wat je kan hergebruiken tijdens je tuin renovatie

Dit is ook een belangrijke stap. Het is niet alleen duurzaam om materialen te hergebruiken, het is ook nog eens heel goed voor je portemonnee.

Bedenk je dus wat je eventueel op een andere plek in je tuin opnieuw kan gebruiken tijdens de renovatie en zorg ervoor dat je die materialen apart houdt als je tuin voor een groot gedeelte veranderd wordt.

Ik noem een paar voorbeelden:

Heb je bijvoorbeeld nu op een plek al grind in de tuin, maar wil je dit graag op een andere plek? Grind kan je uitstekend hergebruiken. En heb je niet genoeg grind voor je nieuwe plannen? Geen nood aan de man.

Op Grind-split.nl zag ik bijvoorbeeld dat ze een whatsapp service hebben (de Grindcheck), waarbij je een foto kan sturen van het grind dat je al hebt. Zo kunnen zij je helpen om het juiste grind extra bij te bestellen. Ideaal.

Heb je planten die je wilt verplaatsen, dan kan dat natuurlijk ook. Even checken of je in het juiste seizoen zit om te verplanten én voldoende water geven en meestal komt het dan wel goed.

Maar ook bijvoorbeeld bakstenen of klinkers kan je heel goed hergebruiken. Leuk om een kleine vijver mee aan te leggen, of een nep waterput te bouwen!

tuin renovatie tips

Wat kost gemiddeld een tuin renovatie?

Natuurlijk hangt het er helemaal vanaf wat je gaat doen tijdens de renovatie en wat er allemaal vervangen wordt. Daarnaast speelt ook de grootte van je tuin een behoorlijke rol in het budget wat je nodigt hebt om de tuin verbouwing te kunnen doen.

Maar ik wil je toch graag wat richtlijnen geven.

1. Het ontwerp van je tuin

Laat je een tuinontwerp maken, hou er dan rekening mee dat deze al snel tussen de € 500,00 en € 1000,00 komt te liggen. Misschien kan je zelf al het nodige aan voorwerk doen om de prijs zo laag mogelijk te houden.

Tip: Zoek iemand die het tuinontwerp voor de renovatie maakt en de klus daarna ook kan oppakken als je het wilt uitbesteden. Onze tuinontwerper gaf de kosten van het maken van het plan weer als korting op de uitvoering. Maar vraag voor de zekerheid altijd meerdere offertes aan.

2. Afvoeren van materialen

Moet er veel oud spul oud je tuin gehaald worden tijdens de renovatie? Het afvoeren ervan kost ook behoorlijk wat geld. Denk daarbij al snel richting de € 500,00 tot € 1500,00, afhankelijk van wat er allemaal afgevoerd moet worden aan grond, of oude terrastegels en dergelijke.

Wij hadden zo diverse vrachtwagens met grond die afgevoerd moesten worden, afval van de oude vijver die we leeggehaald hebben en veel oude betonklinkers. Containers vol materiaal zijn er hier afgevoerd.

Tip: Zet een aantal materialen dan ook liefst eerst op Marktplaats om te kijken of iemand anders het kan gebruiken. Scheelt jou weer afvoerkosten én je bent milieuvriendelijk bezig. Helaas raakten wij onze betonklinkers niet kwijt, wat ik overigens wel begrijp, want ik wilde ze zelf ook niet, haha.

3. Aanvoer van nieuwe grond

Misschien moet er bij jou juist meer grond aangevoerd worden, dat kan ook. Om delen van je tuin tijdens de renovatie op te hogen bijvoorbeeld. De kosten daarvoor liggen al snel op zo’n € 60,00 tot € 75,00 / m³.

4. Kosten voor het aanleggen van een terras tijdens je tuin renovatie

Krijg je een nieuw terras? Dan zie je in ieder geval bij het uitzoeken van de nieuwe terrastegels wat de kosten daarvan zijn. Het materiaal alleen al kan per m² al heel veel verschillen.

Denk hierbij aan prijzen van € 25,00 / m² tot wel € 125,00 / m². De totaalprijs hangt natuurlijk af van het aantal vierkante tegels dat je wilt bestraten én van je eigen smaak.

En dan heb je alleen nog maar het materiaal. Het terras laten leggen kost ook nog het nodige. Laat je dat de hovenier doen, dan kost het al snel tussen de € 50,00 en € 100,00 per uur.

Tip: Wij hebben zelf onze terrassen laten leggen door stratenmaker, die zijn over het algemeen net wat goedkoper.

tuin renovatie kosten beplanting

5. Nieuwe beplanting in je tuin

Tijdens een tuin renovatie kies je ook al snel voor nieuwe beplanting in je tuin. En tuinbeplanting is niet bepaald goedkoop.

Probeer dus ook hier weer te hergebruiken om kosten te besparen.

Ik vind het voor de tuinbeplanting heel moeilijk om je een goede indicatie te geven van de kosten, maar ik denk dat je al snel tussen de € 15,00 en € 30,00 per m² moet rekenen als je je borders opnieuw wilt vullen met planten. En dan begin je met klein spul 😉 .

Zie je op tegen je tuin renovatie? Niet doen hoor! Het is even wat werk, maar daarna is het optimaal genieten van je nieuwe tuin. En wat is er nu lekkerder dan met mooi weer in de tuin werken, niets toch? Heel veel succes in ieder geval met jullie tuinplannen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven