Je tuin verduurzamen is makkelijker dan het lijkt!

Wij zijn al jaren bezig in onze tuin. En ondanks het feit dat we veel op de schop gooien en ook de nodige luxe in onze tuin doorvoeren probeer ik ook echt te letten op de duurzaamheid. Zo maak ik bijvoorbeeld alles met de hand schoon (terrassen en onkruid in gras) zonder bepaalde middelen te gebruiken. Mara je tuin verduurzamen kan op meer manieren natuurlijk.

Wil je jouw tuin transformeren tot een groene oase en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan het milieu? Het verduurzamen van je tuin is een geweldige manier om dit te bereiken.

een sedum dak in je tuin om je tuin te verduurzamen

Je tuin verduurzamen; 10 tips

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je jouw tuin op een duurzame manier kunt verbeteren. We zullen de voordelen van douglas hout en dakpanplaten bespreken, en ook andere mogelijkheden ontdekken om je tuin te verduurzamen.

Heb je niet veel tuin? Ook met een moestuin aan je muur kan je al heel wat doen!

1. Gebruik de juiste houtsoorten, zoals bijvoorbeeld Douglas hout

Een fantastische manier om je tuin te verduurzamen is door gebruik te maken van bijvoorbeeld douglas hout. Dit materiaal is niet alleen duurzaam, maar ook zeer veelzijdig.

Douglas hout wordt gewonnen uit de douglasspar, een snelgroeiende boomsoort die veel voorkomt in Europa. Een van de belangrijkste voordelen van dit hout is dat het van nature bestand is tegen insecten, schimmels en rot, waardoor chemische behandelingen overbodig zijn.

Met douglas hout kun je verschillende duurzame elementen in je tuin creëren. Denk aan het bouwen van houten terrassen, pergola’s en schuttingen. Hiermee verfraai je niet alleen je tuin, maar bied je ook een thuis voor planten en dieren, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd.

Je kunt ook plantenbakken en tuinmeubilair maken van douglas hout, waardoor je een natuurlijke en ecologische uitstraling creëert.

Het onderhouden van douglas hout is vrij eenvoudig. Het hout heeft van nature een warme kleur, maar kan na verloop van tijd vergrijzen, net als eiken bijvoorbeeld.

Als je de originele kleur wilt behouden, kun je het hout behandelen met een natuurlijke olie of beits. Regelmatig schoonmaken en het verwijderen van vuil en bladeren helpt ook om de levensduur van douglas hout te verlengen.

2. Een sedum dak om je tuin te vergroenen

Frank en ik hadden het er van de week nog over. Een van onze overkappingen heeft een plat dak. En ondanks het feit dat wij in het buitengebied wonen en een grote tuin hebben, weten we allemaal dat overkappingen niet het beste zijn voor verduurzamen van je tuin.

Wat echter wel kan is dat je een sedum dak maakt op het platte dak van je overkapping. En dan is het wel hartstikke duurzaam. Wij gaan daar ons dus het komende jaar in verdiepen, want ook al is het binnen onze tuin misschien geen must…alle beetjes helpen!

Tuin vergroenen subsidie

Wist je trouwens dat je subsidie aan kan vragen voor groene daken? Op Groenesubsidiewijzer.nl lees je hier meer over.

3. Dakpanplaten voor het verduurzamen van je tuin

Naast douglas hout kun je ook je tuin verduurzamen door te kiezen voor dakpanplaten als dakbedekking. Dakpanplaten worden gemaakt van gerecycled materiaal, zoals staal of aluminium, en bieden verschillende voordelen op het gebied van duurzaamheid.

Dakpanplaten zijn lichtgewicht en gemakkelijk te installeren, waardoor je de ecologische impact van het installatieproces vermindert.

Daarnaast gaan ze lang mee en zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en hagel, waardoor ze betere bescherming bieden dan traditionele dakbedekking.

Een ander voordeel van dakpanplaten is hun isolerende werking. Ze helpen de temperatuur in je tuinhuisje, overkapping of schuur te reguleren, waardoor je energie kunt besparen en het comfort kunt verhogen.

Daarnaast zijn dakpanplaten gemakkelijk te reinigen en vereisen ze weinig onderhoud, wat zorgt voor tijds- en kostenbesparingen op de lange termijn.

4. Waterbeheer in je tuin

Overweeg het installeren van een regenwatertank om regenwater op te vangen. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van je tuin, waardoor je minder afhankelijk wordt van kostbaar drinkwater.

Je hebt heel handige (en grote) regentonnen die je aansluit op je riolering waardoor overtollig water alsnog wegloopt, maar je wel in eerste instantie jet water kan opvangen en gebruiken voor je tuin.

Eigenlijk voor iedereen in de tuin een must.

5. Composteren

Start een composthoop in je tuin om organisch afval, zoals bladeren, gemaaid gras en plantaardig keukenafval, om te zetten in vruchtbare compost. Hiermee verminder je niet alleen de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat, maar je creëert ook een natuurlijke bron van voeding voor je tuinplanten.

Nu kan een composthoop best wel wat ruimte in beslag nemen en snappen we ook dat niet iedereen hiervoor plek heeft in de tuin. Wil je dan toch je tuin verduurzamen? Denk dan bijvoorbeeld een een robotmaaier die je gras maait waarbij het gemaaide gras op je gazon blijft liggen.

Hiermee bespaar je ook een hoop afval in je groenbak én het is beter voor je gazon.

Verder zou je bijvoorbeeld je keukenafval kunnen verwerken met de Fritel Mulch. Hiermee maak ik mijn eigen compost voor in de tuin én heb ik geen keukenafval meer, dat is twee vliegen in één klap als je wilt verduurzamen.

tips om je tuin te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld een insectenhotel

6. Inheemse planten voor het verduurzamen van je tuin en een insectenhotel

Kies voor inheemse plantensoorten in je tuin. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen minder water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Ze bieden ook voedsel en onderdak aan inheemse dieren en bevorderen zo de biodiversiteit.

Plaats ook ergens een insectenhotel tegen een schutting voor de kleinere insecten!

7. Reguleer watergebruik

Maak gebruik van waterbesparende technieken, zoals druppelirrigatie of een programmeerbare beregeningscontroller. Hiermee optimaliseer je het watergebruik en voorkom je verspilling.

8. Je tuin verduurzamen? Gebruik natuurlijke bestrijdingsmethoden!

Vermijd het gebruik van schadelijke pesticiden en herbiciden in je tuin. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het planten van afweerkruiden of het introduceren van nuttige insecten, om plagen onder controle te houden.

Heb je bijvoorbeeld last van luizen in een plant of struik in de tuin? Lieveheersbeestjes doen het hier fantastisch op! Een mooie diervriendelijke manier om je tuin te verduurzamen.

Zoals ik hierboven aangaf gebruiken wij helemaal geen bestrijdingsmiddelen in de tuin. Ik vind het heerlijk om in onze grote tuin aan het werk te zijn, maar chemische troep komt er niet in. In plaats daarvan gebruik ik de e-multi-star tool van Wolf-Garten.

Zo kan ik toch zonder uren op mijn knieën te moeten zitten de tuin redelijk goed bijhouden.

9. Eetbare tuin

Overweeg het aanleggen van een moestuin of het planten van fruitbomen. Op deze manier kun je genieten van verse, biologische producten uit je eigen tuin en verminder je tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van voedseltransport.

10. Zonne-energie om je uin te verduurzamen

Installeer zonnepanelen op een zonnige plek in je tuin om je energieverbruik te verminderen en groene energie op te wekken.

Het verduurzamen van je tuin is een stap in de goede richting voor een milieuvriendelijke leefomgeving. Door gebruik te maken van duurzame materialen zoals douglas hout en dakpanplaten, en door bewuste keuzes te maken op het gebied van waterbeheer, plantenselectie en energieverbruik, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd een prachtige en duurzame tuin creëren.

Dus ga aan de slag en maak van jouw tuin een groen paradijs waar je van kunt genieten, wetende dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven