Afgelopen weekend was het heerlijk weer om een start te maken met de tuin winterklaar maken. Ik zeg niet voor niets ‘een start maken’, want ik ben er zelf voorlopig nog niet klaar mee. Sinds dat we verhuisd zijn en we 3000 m² grond hebben is het winterklaar maken van de tuin nogal een klus. Maar ik zet graag voor je op een rijtje waar je allemaal aan moet denken als je je tuin in orde maakt zodat hij goed de winter doorkomt en jij in het voorjaar weer kan genieten.
Tuin winterklaar maken; hier moet je allemaal aan denken
Allereerst is het goed om te weten dat september en oktober dé maanden zijn om je tuin winterklaar te maken. Je tuin bestaat uit meerdere ‘componenten’ die allemaal wat aandacht verdienen voordat de winter begint. Denk daarbij aan je tuinmeubels, de bomen en planten die je in je tuin hebt staan, maar misschien ook wel een overkapping of veranda die je hebt en uiteraard je gazon en terras (of vlonder). Het winterklaar maken van je tuin heeft eigenlijk betrekking op al die componenten in je tuin.
Afijn, zoals gezegd ben ik afgelopen weekend gestart. Het was er heerlijk weer voor en dat zijn de fijnste momenten om in de tuin te werken vind ik. Met een aantal dingen in de tuin begin ik dan ook al bijtijds, zodat er nog voldoende lekker weer dagen zijn waar ik me in kan uitleven. Het hoeft niet heel erg warm te zijn, maar liever wel droog 😉 .
1. De tuinmeubelen winterklaar maken
Ik ben het weekend gestart met het behandelen van mijn tuinset zodat deze de winter weer goed doorkomt. Onze tuinset staat onder een overkapping en dan vind ik het al belangrijk om hem te behandelen, laat staat dat je een houten tuinset hebt welke in weer en wind buiten staat. Dan is het helemaal belangrijk om deze mee te nemen in het winterklaar maken van je tuin.
Ik heb voor het behandelen van mijn tuinset gebruik gemaakt van Care 102, een nano coating voor hout. Een vloeibaar goedje wat je met een zachte kwast eenvoudig aanbrengt op het hout van je tuinset.
Het toepassen van deze coating op je tuinset werkt heel simpel. Allereerst zorg je ervoor dat het hout van je tuinset schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Dan doe je wat van de Care 102 in een bakje en ga je met een zachte kwast je tuinset insmeren. De vloeistof doet er heel eventjes over om in te trekken, maar is volledig kleurloos en werkt heel erg makkelijk. Eenmaal behandelen is in principe voldoende, maar je kan hem ook een uurtje in laten trekken en daarna nog eens impregneren. Ik heb voor het laatste gekozen omdat het al even geleden was dat ik de tuinset behandeld had en je er toch zo mee klaar bent. De tuinset is nu bestand tegen olie en water en kan er de hele winter weer tegen.
Plaats eventueel nog een hoes over je tuinset heen en berg de kussens het liefst ergens binnen op zodat ‘het weer’ er in niet in kan komen. Dan ben je voor wat betreft je tuin meubels een eind op weg met winterklaar maken.
Je bestelt dit impregneermiddel eventueel hier
2. Je gazon winterklaar maken
Ons gazon was aan een complete opknapbeurt toe. De vorige bewoners hadden er niet veel meer aan gedaan en er groeide meer onkruid dan iets anders.
September en oktober zijn prima maanden om je gazon aan te pakken. Wij hebben alles geverticuteerd, er stond eigenlijk alleen maar onkruid. In ons geval hebben we dus ook het onkruid nog platgespoten (eind augustus), maar normaal gesproken is verticuteren voldoende. Omdat we echt diep moesten verticuteren hebben we een verticuteermachine gehuurd voor dit karwei, de elektrische van mijn schoonmoeder voldeed niet.
Vervolgens is het slim om te bemesten -en in ons geval nog bijzaaien met graszaad. Hou in de gaten dat er voldoende water valt. Regent het niet? Dan tijdig sproeien zodat je gras kan groeien. Op deze manier kan je je gazon in de tuin winterklaar maken zodat je in het voorjaar weer een mooi grasveldje hebt.
Onder ongeveer 6° groeit je gras niet meer trouwens, wist je dat? In de winter maaien is dan ook niet nodig. Daarnaast is het slim om het gras niet meer te kort te maaien vanaf deze periode.
Hier kan je eventueel graszaad bestellen
3. Planten en struiken in de tuin
Qua winterklaar maken van je tuin hebben ook de planten en struiken de nodige aandacht nodig. Onze tuin staat vol met allerlei soorten bomen, planten en struiken en zolang we ons tuinplan nog niet volledig hebben doorgevoerd kan ik aan de bak.
- Heb je hortensia’s in de tuin dan zou je eventueel nu de dode bloemen eruit kunnen knippen als je dat lelijk vindt. Maar verder blijf je tot het vroege voorjaar van de Hortensia af, snoeien doe je pas rondom maart.
- Rozen mogen wel lekker gesnoeid worden als je je tuin winterklaar gaat maken. Maar wacht totdat de rozen zijn uitgebloeid. Dan knip je ze tot ongeveer 40-50 centimeter af zodat ze in het voorjaar weer uit kunnen lopen.
- Erfafscheidingen en hagen van bijvoorbeeld laurier, coniferen en buxus/taxus/ilex snoei ik altijd richting de zomer een keer (rond juni), maar ook voordat we de winter in gaan. Ik maak de hagen weer zo mooi mogelijk in model met een elektrische heggeschaar, alhoewel ik me afvraag of ik het dit jaar alleen afkan.
- We hebben aardig wat vlinderstruiken in de tuin staan. Ik vind ze niet heel mooi, maar er komen zo ontzettend veel vlinders en bijen op af dat ik ze wel heel graag in de tuin heb, prachtig om al die dieren te zien. Vlinderstruiken doe je niets aan bij het winterklaar maken, pas in het voorjaar ga je de tuin in om deze te snoeien.
- Lavendel hoef je in het najaar maar een klein beetje terug te snoeien, eigenlijk alleen de uitgebloeide bloemen eraf knippen. De rest van het snoeiwerk bewaar je ook weer tot maart.
- Overplanten kan bij de meeste planten het beste in deze periode van het jaar gebeuren. De sapstroom van de bomen ‘keert terug in de stengel’ waardoor dit het beste moment is voor bijvoorbeeld het planten van een haag, of het scheuren van een bestaande plant om deze in tweeën te splitsen.
4. Je overkapping of veranda winterklaar maken
Heb je een houten overkapping (zoals wij binnenkort) dan is het slim om het hout van je overkapping voordat de hersft en winter echt van start gaan ook een goede insmeerbeurt te geven. Dat kan ook weer met de nano coating van hierboven, die ik voor de tuinset gebruikt heb, maar misschien gebruik jij wel liever een olie om het hout een beetje op kleur te houden. Dat is aan jou natuurlijk, maar behandelen is wel slim!
Met onze glazen veranda die we in ons vorige huis hadden zorgden we er in ieder geval voor dat we deze weer een keer helemaal schoongemaakt hadden voordat de winter van start ging. Het glas wordt anders zo vies en als het eenmaal sneeuwt en daarvoor vol met bladeren lag dan weet je niet wat je ziet.
Vergeet niet gedurende de herfstperiode je goeten regelmatig even schoon te maken, of zorg voor een korf in je goot zodat het blad zich niet kan ophopen en de afvoer verstopt raakt.
5. Je vijver in de tuin winterklaar maken
Naast dat je je tuin winterklaar moet maken, moet ook je vijver er aan geloven. Ook dit moet je op tijd aanpakken zodat je vissen in alle rust ongestoord de winter door kunnen komen.
- regelmatig al het bladafval uit de vijver verwijderen (of beter nog… plaats een net boven je vijver die al het blad tegenhoudt).
- Vergeet ook niet een eventuele lelie of andere waterplant te controleren. Ook daar moeten de dode bladeren van verwijderd worden voordat ze gaan rotten.
- Wij hebben een heel natuurlijke vijver, zonder pomp of filter, maar mocht je die wel hebben, vergeten dan niet om in de winter je vijverpomp uit te zetten en liever ook te verwijderen
- Hou gedurende de winter je vijver in de gaten en zorg ervoor dat -als het gaat vriezen- je een gat in de vijver houdt. Is je vijver toch dichtgevroren? Maak dan met heet water een wak, ga niet op het ijs slaan want dat is slecht voor de vissen.
Meer informatie over vijvers en vijvernetten vind je hier
6. Bomen in je tuin snoeien om winterklaar te maken
Ik heb er niet eerder bij stilgestaan, maar ook bomen snoeien hoort bij het winterklaar maken van je tuin. Je kan je bedenken dat je het niet nodig vindt om de bomen te snoeien, maar ook al vind je je boom zo heel mooie, snoeien is ook gezond voor de boom.
- Knotbomen (zoals wij bijvoorbeeld voor aan onze tuin hebben staan) die snoei je vanaf eind oktober, begin november tot aan januari, niet later.
- Fruitbomen kan je echter wel wat langer doorsnoeien, van november tot aan maart.
- Verder zijn er ook nog bomen die absoluut niet in het najaar of de winter gesnoied mogen worden, maar juist pas als ze blad hebben zoals bijvoorbeeld beuken, berken en esdoorns.
Meer informatie over bomen snoeien vind je hier
7. Bloembollen planten
Wil je in het voorjaar lekker veel kleur in je tuin hebben, dan is de herfst het moment om bloembollen te planten. Het heeft dan misschien niets te maken met het winterklaar maken van je tuin, maar is wel belangrijk om in het voorjaar weer vrolijk van start te gaan.
Druifjes, krokussen, narcissen, hyacinten en sneeuwklokjes bijvoorbeeld, die bloembollen moet je echt in het najaar planten wil je hier in het voorjaar plezier van hebben.
Gladiolen, lelies, anemonen, dahlia’s en begonia’s bijvoorbeeld, die plant je juist weer in het voorjaar.