Tips voor het organiseren van een tof tuinfeest

Ik kan bijna niet wachten totdat het weer en het rondzwervende virus het toelaten om weer eens een lekker tuinfeest te geven. Inmiddels wonen wij bijna twee jaar in ons nieuwe huis, maar een echt tuinfeest hebben we nog niet kunnen geven helaas. Zo jammer, want zo’n enorme tuin leent zich uitstekend voor een lekkere ‘get together’ met vrienden en/of familie. Het eerste jaar hadden we echter onze handen nog vol aan de verhuizing en vorig jaar? Tja… we weten allemaal hoe het toen ging. Maar we mogen de teugels steeds verder laten vieren en ik heb mijn agenda er al bij gepakt om een moment te prikken. Wil jij ook een tuinfeest organiseren? Dan geef ik je graag wat inspiratie.

Tuinfeest organiseren zonder stress met deze inspiratie

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen stress ervaart. Zelf moet je toch ook kunnen genieten van het tuinfeest, naast het organiseren? Steek dus gerust de nodige tijd in de voorbereiding van een gezellig feestje in je tuin maar zorg ervoor dat je tijdens het feest je handen vrij hebt.

Vier de lente met een tuinfeest

De lente is de uitgelezen tijd om een tuinfeest te geven. Met vrienden en familie om je heen geniet je van een heerlijke lichte maaltijd, terwijl de kinderen spelen in het gras. Wanneer de avond valt, ontsteek je lampionnen en lichtsnoeren (zo gezellig!) en geniet je van een glaasje wijn onder de sterrenhemel. En met Stoov zorg je ervoor dat iedereen warm blijft! Je hebt geen reden nodig om een tuinfeest te geven. Gewoon gezellig samen zijn is reden genoeg. Maar als gastvrouw of gastheer wil je natuurlijk wel dat je gasten het naar hun zin hebben. Je wil hen verwennen met lekkere hapjes en drankjes, zonder de hele dag in de weer te zijn. Je wil zelf ook wat genieten, toch?

Start met het opruimen van je tuin

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar onze tuin kan altijd wel wat extra aandacht gebruiken zo na de winter. Ik start dus met het opruimen van de tuin en het terras onder de overkapping. En daar begin ik dit weekend mee! Opruimen, vegen, wat onkruid tussen de tegels vandaan halen en alle tuinmeubilair weer leuk neerzetten. En niet te vergeten: de hoezen van de tuinkussens wassen. Als deze gewassen zijn dan ga ik de boel weer leuk optuigen. Knusse kussentjes op de loungeset en plantjes plaatsen onder de overkapping die in deze temperaturen gewoon buiten kunnen blijven staan. Dat is de start voor het klaarmaken van je tuin én het organiseren van je tuinfeest.

De kunst van het voorbereiden bij het organiseren van je tuinfeest

De kunst van een soepel lopend tuinfeest ligt in de voorbereiding. Kies gerechten die je op voorhand kan maken en die je alleen maar in de oven hoeft te schuiven bijvoorbeeld. Of op de barbecue (lees: Ofyr Tabl’O) hoeft te gooien. Natuurlijk hoef je niet alles met de hand te doen, zwier de ingrediënten gewoon in de keukenrobot.

Door je gerechten ook nog eens slim te kiezen, bespaar je niet alleen tijd, maar ook inkopen. Neem nu komkommer. Met deze groente versier je een elegant glas gin ’n tonic en fris je sandwiches met kruidenkaas op. Heb je niet de hele komkommer gebruikt? Dan maak je toch gewoon een koud komkommersoepje met zalm.

Bron: Pinterest Woonblog
Bron: Pinterest Catchmyparty

Een versierde tafel klaarzetten

Natuurlijk staat het elegant als je je gasten een sit-down diner kan serveren. Maar laat ons eerlijk zijn: je wil toch niet het hele tuinfeest vanuit de keuken meemaken? Nee toch? Zet een lange tafel in de tuin en kleed die tafel aan met lange witte tafellakens, strooiglitters (let erop dat ze ecologisch afbreekbaar zijn) en strengen klimop of plukken mos. Of kies voor een lekker gewaagd tafelkleed zoals hierboven. Hou je een avondfeest? Bewaar dan wat plaats voor kaarsen. Ballonnen of een schaduwdoek boven de tafel zorgen voor een gevoel van gezelligheid en geborgenheid.

Tip: Door je servies in het midden van de tafel te stapelen, nodig je je gasten uit om zelf te nemen wat ze nodig hebben. Bordje op je knieën of aan tafel eten? Dat kiezen je gasten lekker zelf. Misschien wordt de keuze nog wat makkelijker met een paar statafels in de tuin.

Bron: Pinterest Dreamandparty
Bron: Pinterest Wedmegood
Bron: Pinterest Hikendip

Knusse hoekjes en kussens

Heb je de ruimte? Kies er dan voor om naast de tuintafel en de eventuele statafels ook wat knusse hoekjes te maken. Leg bijvoorbeeld een picknick kleed inhet gras bij de boom en leg er wat grote kussens bij. Zo creëer je in een handomdraai een gezellige knusse hoek om te hangen. Klamboe erboven en klaar ben je! Ook voor de aanwezige jeugd een goed idee en makkelijk om te organiseren bij je tuinfeest.

Bouw je eigen maaltijd

Serveer je gasten een gerecht dat ze zelf mogen bouwen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het kan heel feestelijk zijn. Bak bijvoorbeeld een eenvoudige vanillecake. Zet de cake in het midden van de tafel en zet er kommetjes omheen met allerlei toppings. Van slagroom tot sprinkels tot zelfs rum. Geef je gasten de kans om zélf hun favoriete cake te bouwen. Dolle pret verzekerd (zeker bij de kinderen) en jij hoeft helemaal niets te doen. Win-win.

Zomerse drankjes in plaats van alleen wijn en bier én koelkast binnen handbereik

Toegegeven, ik geniet ook van een wijntje of een lekker biertje op zijn tijd. Maar vergeet niet dat bij het organiseren van een tuinfeest het ook echt tof is om wat andere drankjes te maken. Denk daarbij dus nog even aan die heerlijke gin tonic met allerlei toevoegingen. Of maak van te voren een lekkere sangria voor je gasten. Dat geeft ook gelijk wat gezellige kleur in de glazen.

Tip: zet de (extra) koelkast binnen handbereik. Zo kan iedereen lekker zijn eigen drankje pakken en hoef jij niet steeds op en neer te lopen om je gasten van drank te voorzien.

Marshmallows roosteren op de bbq

Onmisbaar bij elk tuinfeest en een makkie als je het over het organiseren hebt. Zorg voor wat spiezen en een paar pakken marshmallows. Gooi die laatste in een vrolijke schaal en zorg dat de bbq nog even aan blijft na het eten. Niet alleen kinderen lopen weg met deze heerlijke traktatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven