Of je nu gaat tuinieren met kinderen in de lente of in de herfst, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Zelf maak ik er in het najaar ook dankbaar gebruik van. De eerste kunstwerkjes van kastanjes zijn dan al snel gemaakt door mijn kinderen. Tuinieren met kinderen blijft leuk. Of het nu herfst is of lente, er is altijd voldoende te doen in de tuin en wat is nu leuker dan samen aan de slag gaan?
Tuinieren met kinderen, hoe pak je dat aan?
Elk jaar halen we de herfst fijn in huis. Maar ook buiten maken we het gezellig. De tuin vrijmaken van bladeren is een wekelijks terugkerend klusje, dat je gezellig samen kunt doen. De mooiste bladeren bewaren we om later mee te knutselen. Wij maken de tuin winterklaar met z’n allen! Hier wat tips om zelf samen met je kinderen aan de slag te gaan.
Met deze tips maak je tuinieren met kinderen leuk
- Kindertuingereedschap
- Tuinmeubelen opruimen
- Kleur in de tuin
- Laat ze zelfstandig maaien
- Samen planten
- Vogelhuisjes
1. Kindertuingereedschap
Schaf speciaal kindertuingereedschap aan. Een kleine bezem kunnen ze beter hanteren dan een grote. Laat ze lekker sjouwen met een kinderkruiwagen en in no time zijn alle bladeren opgeruimd.
Bij de Welkoop vind je bijvoorbeeld uitstekend kindertuingereedschap, van een schop en een hark tot aan een kinderkruiwagen toe!
2. Tuinmeubelen opruimen
Buiten het feit dat je zal moeten tuinieren om je tuin winterklaar te maken is het ook handig om je tuinmeubelen een kleine opknapbeurt te geven voordat ze naar de winterstalling gaan. Of laat jij je tuinmeubelen altijd de hele winter buiten staan? Van belang is in ieder geval om ze goed schoon te maken en liefst berg je ze dan op in je tuinhuis, of plaats je er een goede beschermhoes omheen.
3. Kleur in de tuin
Plant samen enkele winterharde planten, mooie gekleurde gerbera’s fleuren je herfsttuin al snel op. Kinderen houden van kleur en zeg nou zelf… in de herfst en winter is dat ook wel erg gezellig. Ga samen planten kopen en laat je kinderen kiezen, dan weet je zeker dat ze graag mee gaan helpen planten.
In de lente ga je natuurlijk ook voor kleur, maar dan is het al een heel stuk makkelijker kiezen.
4. Gras maaien
Gras maaien? Dat kunnen de grotere kinderen prima. In de lente is dit een wekelijks terugkerend taakje, dus die kan eigenlijk wel op de takenlijst voor kinderen dan.
In de herfst hoeft dit minder vaak natuurlijk. Begin oktober is de ideale tijd voor het zaaien of herinzaaien van een nieuw gazon. Gras is ideaal met kinderen, een zachte ondergrond voor al hun stoeipartijen. En het is ook redelijk makkelijk te onderhouden. Meer weten over gras in je tuin of misschien wel over graszoden leggen zodat je in de lente van een heerlijke tuin kan genieten?
5. Samen planten bij het tuinieren met kinderen
Plant samen bloembollen. Wijs je kinderen een stuk tuin aan en laat ze hun gang gaan. Ga er niet teveel bovenop zitten (daar heb ik nog wel eens de neiging toe). Het is ook leuk om grote bloempotten te vullen met aarde en daar bloembollen in te poten. In het voorjaar is het een grote verrassing wat er allemaal opkomt! En je zal zien dat dit het tuinieren met kinderen fantastisch maakt.
6. Vogelhuisjes
Hang alvast vogelhuisjes op. Die kun je eerst ook zelf maken met je kinderen. Al dan niet geverfd en versierd. Het is een lust voor het oog om in het voorjaar de vogeltjes een nestje te zien maken. In het najaar moet je dan natuurlijk niet vergeten om tijdens het tuinieren met kinderen samen de vogelnestjes schoon te maken zodat ze weer klaar zijn voor het volgende seizoen.
Tuinieren met kinderen betekent ook opletten
Dat tuinieren met kinderen niet alleen leuk is, maar dat je ook moet opletten dat spreekt voor zich. Niet alleen als je kijkt naar het gebruik van tuingereedschap, maar let ook op met de giftige planten voor kinderen.
Collegablogger Esmee schreef daar eerder al een goed artikel over: giftige planten kind