Een tuinplan maken voor een beter inzicht in de mogelijkheden

Nooit gedacht dat ik hier gebruik van zou maken, maar wat ben ik blij met een stukje professioneel advies. We hebben een tuinplan laten maken van onze achtertuin om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en om in de toekomst goede keuzes te kunnen maken.

tuinplan maken

Tuinplan maken

Het voelt een beetje raar om nu al een tuinplan te maken. Het huis is nog lang niet ‘af’ en we hebben nog zoveel bouwplannen. Toch hebben we besloten om alvast een tuinplan te maken om ook voor de tuin alle keuzes op de juiste manier te kunnen maken. We willen liefst geen hap snap oplossingen, maar steeds de goede richting opwerken met onze ideeën en plannen. Er zijn namelijk al genoeg keuzes die we moeten maken en als je dat doet zonder dat je ook maar enige richting hebt, dan is het nóg moeilijker. Geloof me, ik spreek inmiddels uit ervaring 😉 .

We hebben dus een tuinarchitect in de arm genomen om een tuinplan te maken. Een van de eerste dingen die ik hem op zijn hart gedrukt heb… ‘We gaan er nog niet aan beginnen’. Ik hoor je denken: die zijn gek. Wel een tuinplan laten maken terwijl je er nog niet aan gaat beginnen. Maar daar is een reden voor. Namelijk onze jacuzzi. Die staat nu inmiddels al bijna twee maanden op zijn kant in de loods. Met als reden dat we nog geen goede plek hebben om hem neer te zetten. De jacuzzi is dus wel mee verhuisd, maar moet ook bij ons nieuwe huis weer een goede plek krijgen. En daar hebben we al de nodige brainstormsessies aan gewijd. Want wat we niet willen is dat we deze nu ergens plaatsen en over een jaar bedenken dat dit toch niet de juiste plek is. Dan kan je hem wéér gaan verplaatsen.

Hulp bij ons tuinplan van een architect

Via vrienden van ons zijn we bij deze beste man terecht gekomen. Een hovenier die samenwerkt met een tuinarchitect. Samen maken ze een tuinplan waarin echt aan alles is gedacht. Van de overkappingen tot de bestrating en van de verschillende planten tot aan de afwerking in de vorm van eventuele bloembakken en een plek voor de nieuwe trampoline.

Binnenkort komt hij het tuinplan presenteren, maar ik heb alvast een voorproefje ontvangen. Ik ben nu al bang voor de offerte die er aan hangt 😉 . Maar zoals gezegd gaan we het toch niet in één keer doorvoeren. Het wordt dus in stukjes opgehakt en we willen gaan starten met het plekje voor de jacuzzi.

De jacuzzi staat nu gepland bij de loods. Er zit daar een kleine overkapping die we eigenlijk graag wat dieper willen maken. Op zich lijkt deze plek me heel geschikt voor de jacuzzi. Niet tever bij het huis vandaan, deels onder de overkapping en deels erbuiten. Als het regent is het fijn want dan kan je toch nog een beetje ‘droog’ zitten, maar je kan ook lekker in de open lucht zitten.

Tegels of een vlonder in de tuin?

De plek is dus nu wel redelijk bepaalt. Vraagstuk a binnen het tuinplan is min of meer getackeld. Op naar vraagstuk b. De ondergrond van de jacuzzi. Deze moet stabiel zijn. We kunnen de jacuzzi niet zo in de strakke tuin plaatsen, er moet een stevige ondergrond komen. Maar omdat we ook de overkapping daar willen aanpassen moet dat beiden in één keer, want in de ondergrond moeten d epoeren opgenomen worden voor de houten balken van de overkapping. Zo leidt iedere verandering weer tot meerdere vraagstukken en ook meerdere aanpassingen. Herken je dat?

jacuzzi in tuin

Afijn, we hebben ook inmiddels min of meer bepaald hoe groot het terras daar mag gaan worden. Nu is het de bedoeling dat we nog een ei leggen over het terras zelf. Gaan we voor tegels (dan wil ik graag keramische betonlook denk ik), gaan we voor een volledig betonnen vloer, of gaan we voor een vlonder in ons tuinplan? In ons oude huis hadden we ook een vlonder liggen ter plaatse van de jacuzzi. Heel fijn, want een composiet vlonder blijft altijd mooi. Het enige nadeel van deze vlonder is dat er openingen tussen zitten. Daar gaat vuiligheid tussen zitten en er komt eventueel onkruid tussendoor. En het is minder mooi vinden wij. Maar wat ik wel weer leuk vind is dat we met een vlonder de jacuzzi in zouden kunnen bouwen. Zo’n trap maken rondom, zoals je hieronder ziet. Gaaf is dat, of niet?

Jacuzzi inbouwen
jacuzzi in tuinplan opnemen
trap rondom jacuzzi

Met tegels de vlonder inbouwen is geen optie, want die kan je niet meer verwijderen. En als er iets aan de hand is met dat ding, moet je er toch bijkunnen natuurlijk. Maar misschien kunnen we ook aan de slag met een combinatie van tegels en vlonder. En dan kiezen voor een composieten vlonder die ik bij Woodcomposiet heb gezien. Die is niet naadloos, maar heeft wel een verdekte naad. Ziet er veel mooier uit én is beter bestand tegen onkruid en dergelijke.

Terug naar het tuinplan

Het uiteindelijke doel van het tuinplan is voor ons dus om -in etappes- te komen tot een tuin die er mooi uitziet, die in de omgeving past, lekker groen is maar toch onderhoudsvriendelijk. Ik vind het helemaal niet erg om in de tuin te werken, ik vind het zelfs lekker. Maar die Jardin Sauvage die we op het moment hebben is een echte sauvage. Na 2 maanden in dit huis te wonen kan ik wel stellen dat die tuin enorm veel onderhoud vergt. Poeh hé.

Goed, de te maken keuzes zijn dus als volgt:

  • waar komt de jacuzzi precies
  • gaan we voor tegels of een composieten vlonder (of de combinatie)
  • wel of geen ’trap’ voor de jacuzzi

Wat vind jij mooi?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven