Tips voor als je je tuinset in de winter buiten laat staan

De tuinmeubelen opruimen in de winter is een goed plan om zo je meubels een langer leven te geven en ze mooi te laten blijven. Maar niet iedereen heeft ruimte om de tuinstoelen en -tafels ergens binnen op te slaan. De tuinset in de winter buiten laten kan dan de enige optie zijn.

Of de tuinset is simpelweg niet makkelijk te verplaatsen. Wat kan je dan doen? Kortom: lees hier tips wat je doet met je tuinset in de winter!

Je tuinset in de winter opruimen of buiten laten staan?

Als je de ruimte hebt en het meubilair ook werkelijk te verplaatsen is, dan is het het slimst om alles naar binnen te verplaatsen. Zo heeft het weer geen invloed op je meubilair en blijft het langer mooi en dat zal de levensduur ook zeker ten goede komen. Niets wordt er immers beter op als het nat is en blijft.

Maar lang niet iedereen heeft de ruimte natuurlijk. En zelfs in het geval dat je een grote loods aan huis hebt kan het zo zijn dat je toch niet al je tuinmeubelen naar binnen kan verplaatsen.

tuinset win de winter buiten beschermen

Tip als je de tuinset binnenzet

Heb je wel plek om je tuinset binnen te zetten in de winter, in plaats van buiten? Check dan onderstaande tips nog even en maak het onderdeel van je tuin winterklaar maken.

Probeer je meubels zo neer te zetten dat het zo min mogelijk plek inneemt en niet ergens voorstaat zodat je het telkens moet verplaatsen.

Dat is niet alleen heel irritant voor jou, maar de meubels worden er ook niet beter op als er steeds mee geschoven wordt!

Maak altijd je meubels schoon voor je ze opbergt. Vuil wat de hele winter eraan zit, kan er weleens zo intrekken dat het er niet meer af te krijgen is. En hoe zonde is het als je je tuinset in de winter niet buiten laat staan, maar hem ook in de lente niet schoon buiten kan zetten?

Niks frustrerender dan je tuinmeubels weer pakken en erachter komen dat ze nog vies zijn én vooral ook dat je het vuil er niet meer afkrijgt.

Maak ze dus goed schoon en zorg dat ze heel goed droog zijn voordat je ze opbergt of toch afdekt.

Tuinset in de winter buiten laten staan

Je tuinset kan in de winter buiten moeten blijven staan omdat je geen ruimte binnen hebt voor deze stoelen en tafels. Maar het kan ook gewoon te groot of te zwaar zijn om te verplaatsen.

Met een ronde tuintafel gaat soms makkelijker, maar in andere gevallen zal de tuinset dus de winter buiten moeten zien te overleven.

Zorg in ieder geval dat alle bekleding wel van de set verwijderd wordt. Dus niet alleen het tafellaken en de kussentjes gaan mee naar binnen, maar ook de bekleding van de bank zelf.

Bij tuinmeubels is dit eigenlijk altijd los, want bij een grote regenbui wil je het toch ook naar binnen kunnen slepen. Het hangt er even vanaf van welk materiaal jouw meubels zijn.

Een hoes om eroverheen te plaatsen of een groot zeil klinkt heel aannemelijk. Hou er alleen wel rekening mee dat er condens onder dit materiaal kan gaan zitten. Dit vocht kan dus niet weg en daardoor kan je juist schimmel bij je meubilair krijgen. Dit is vaak niet meer te verwijderen.

Ook al zijn de hoezen hier echt voor bedoeld, diverse tuinleveranciers raden het toch echt af.

Beschermhoezen voor je tuinset in de winter: wel of niet gebruiken?

Dan blijft dus toch nog een beetje de kwestie hangen wat je nu met die beschermhoezen aan moet.

Er zijn tuinsets die gewoon zo gemaakt zijn dat ze prima buiten kunnen blijven staan in de winter zonder allerlei toestanden.

Maar eerlijk is eerlijk: met hoes wordt ieder meubel minder vies. Daarnaast zijn er meubels die echt niet onbeschermd buiten kunnen blijven. Dan heb ik het vooral over onbehandeld hout of bijvoorbeeld riet.

Is een beschermhoes dan een oplossing? Ja, dat kan, mits je goed oplet dat het is gemaakt van ademend materiaal.

Op die manier kan het condens wel verdwijnen en voorkom je vochtophoping onder de hoes. Daarmee voorkom je dan dus ook de weerplekken of zelfs schimmelvlekken.

Let ook op dat er aan de onderkant een strookje open blijft zodat het nog beter kan ‘ademen’ en luchten. Dat is dan de beste manier om je tuinset in de winter buiten te laten staan.

tuinmeubels behandelen Care 102

Hout behandelen voor het winterseizoen begint

Zijn je meubels van hout? Dan is het heel zinvol om het goed te beschermen tegen vocht, vorst en zonlicht (UV-stralen). Dit doe je door het te lakken met een speciale olie, gel of beits.

Deze laksoorten zullen het hout binnendringen en het zo van binnenuit beschermen. Mos maakt zo minder kans en de kleur blijft ook beter behouden.

Natuurlijk heeft ieder soort lak zijn unieke eigenschappen. Een tuinmeubelolie zal volledig doordringen in het hout en maakt het daarmee ook meteen waterdicht. Het zal het hout ‘voeden’.

Een gel zal je meubels goed behoeden voor regen en vuil.

En met een beits leg je een laklaagje op je meubels, waardoor je ze beschermt.

Onderhouden van je meubels wordt door het behandelen ervan ook makkelijker en je tuinset is zo beter bestand tegen in de winter buiten staan.

Hoe bewaar je de tuinmeubilair kussens in de winter?

Als je binnen weinig ruimte hebt, dan kan het ook al een probleem zijn om de kussens te bewaren.

Hier kan je boxen voor kopen die waterdicht zijn. Deze zou je dus buiten neer kunnen zetten en zij ook makkelijk voor in je tuin in de herfst als het veel regent. Maar ook voor binnen kan het een mooie, nette oplossing zijn.

Sowieso is het aan te raden om je kussens ergens in te doen. Dit kan dus een box zijn, of speciale tassen. Hierdoor zullen de kussens niet onder het stof komen te zitten of andere vlekken opdoen en kan je ze meteen weer gebruiken als de lente er weer is.

Zo kan je de parasol buiten laten staan

De parasol kan je wel in een parasolhoes bewaren. Deze zal je parasol beschermen tegen allerlei weersinvloeden, dus zowel zon als regen.

Weer- en schimmelplekken zullen door de hoes ook geen kans maken. Natuurlijk moet je hem dan wel goed droog in de hoes doen.

Een natte parasol ‘opsluiten’ betekent immers dat je juist weerplekken of zelfs schimmel zult krijgen.

Tips bij in de winter buiten blijven staan van tuinset

Nog even een paar extra tips voor als je je tuinset buiten laat staan in de winter:

  • Let op dat de meubels niet in water komen te staan als het hard regent. Is er plasvorming onder het meubilair? Misschien kan je ze dan verschuiven?
  • Ook beschermhoezen moeten af en toe vervangen worden! Hiervoor staat maximaal 5 jaar.
  • Koop een hoes die niet door zal zakken (omdat het bijvoorbeeld te groot is). Anders kan het water hierin gaan lopen en er zo zoveel druk op die plek komen dat het doorzakt en lek raakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven